17.04.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Kinesisk økonomi imponerer fortsat

Kinesisk økonomi voksede i 1. kvartal med 6,8 pct. i forhold til samme kvartal året før.

Kina fortsætter med at være et yderst interessant marked for danske virksomheder, viser nye tal fra det nationale kinesiske statistikbureau. Udviklingen mod mere forbrugsdrevet økonomi og overraskende stor vækst giver gode muligheder.

- Kinesisk økonomi vokser i et imponerende tempo. Tempoet er ikke lige så højt som for 10-15 år siden, men væksten er fortsat utrolig høj. Væksten er her i starten af året højere end styrets ambition om en vækst på 6,5 pct. i 2018, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Over det seneste år er landbrugssektoren vokset med 3,2 pct., produktionen i industrien er steget frem med 6,3 pct., mens servicesektoren er gået frem med 7,5 pct.

- De kinesiske forbrugere er blevet en stor drivkraft i økonomien, og servicesektoren vokser i dag hurtigere end resten af økonomien, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Kinas samlede eksportværdi er steget med 7,4 pct. over det seneste år, mens importen gik frem med 11,7 pct.

Kina er utrolig interessant for virksomheder der producerer varer til forbrug, som eksempelvis fødevarer, pels og legetøj. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Optrappes handelskonflikten med amerikanerne vil det svække Kinas store eksport. De hjemlige forbrugere er dog blevet så stærke, at de kan holde gang i økonomien, selv om tempoet vil gå ned, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Kinesernes øgede velstand og omstillingen over mod en mere forbrugsdrevet økonomi giver danske virksomheder mange nye muligheder. Kina er utrolig interessant for virksomheder der producerer varer til forbrug, som eksempelvis fødevarer, pels og legetøj. Kineserne har også fået et større fokus på bedre miljø og sundhed, områder hvor danske virksomheder har mange kompetencer, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Kina er Danmarks 6.-største eksportmarked, og købte sidste år danske varer og tjenester for 63,7 mia. kr. Danske virksomheders salg til Kina er blevet tredoblet siden 2005.

  • Kinas økonomi er i dag 4½ gang større end i 2000. Kinesisk økonomi er vokset med 9,3 pct. om året i perioden fra 2000 til 2017. I samme periode er dansk økonomi vokset med 1,0 pct. om året.
  • Kina er Danmarks 6.-største eksportmarked, og købte sidste år danske varer og tjenester for 63,7 mia. kr. I 2005 eksporterede vi varer og tjenester for 21,0 mia. kr. til Kina.
  • Kina aftager 5,4 pct. af vores samlede eksport, mod 2,8 pct. i 2005.
  • Danske virksomheder har 675 datterselskaber i Kina og Hongkong, og disse beskæftiger næsten 110.000 medarbejdere.
Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold