26.04.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Kommunerne skal overholde deres budgetter – også i fremgangstider

Kommunernes overskridelse af budgetterne er et klar tegn på, at vi har behov for budgetloven. De offentlige udgifter må ikke få lov at løbe løbsk, mener DI.

I 2017 har kommunerne brugt 0,8 mia. kr. mere, end de havde lov til. Det viser de netop offentliggjorte regnskaber, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Overskridelsen skyldes, at kommunerne har brugt flere penge på anlægsudgifter end aftalt med regeringen. Det er første gang siden budgetloven trådte i kraft i 2012, at kommunerne samlet set har overskredet aftalen med regeringen. Det er vigtigt, at regeringen og folketinget sørger for, at den offentlige sektor ikke får lov til at løbe løbsk, sådan som vi så det under det seneste økonomiske opsving, mener DI.

- Selvom det går godt i Danmark, så er der ikke plads til at slippe væksten i det offentlige forbrug eller de offentlige investeringer fri. Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

- Det er afgørende, at vi ikke vender tilbage til de dårlige vaner fra 00’erne, hvor kommunerne gang på gang overskred rammerne og fik syndsforladelse. Vi er selvfølgelig glade for, at kommunerne investerer i f.eks. infrastruktur, men de skal stadig overholde de budgetaftaler, de indgår – også når det går godt i økonomien, siger cheføkonom Morten Granzau, DI. 

- Selvom det går godt i Danmark, så er der ikke plads til at slippe væksten i det offentlige forbrug eller de offentlige investeringer fri. Tværtimod er det vigtigt, at den offentlige sektor ikke løber løbsk i gode tider – både fordi vi ikke skal skabe ekstra pres på arbejdsmarkedet, og fordi et overforbrug i dag risikerer at blive til en ekstraregning på længere sigt, siger Morten Granzau.

- Fra 2012 til 2016 gik det godt for kommunerne med at overholde aftalerne. Det har fået nogle politikere til at overveje, om man skal lempe budgetloven lidt, når den skal revideres i næste folketingssamling. Dagens tal viser tydeligt, at det vil være den forkerte vej at gå, siger Morten Granzau. 

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold