Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef i DI, håber, at virksomhederne udnytter den aktuelle konjunktur til at få ansat flere lærlinge og elever.

11.04.18 DIB Nyheder

Nu får virksomheder besked: Hvad er jeres mål for uddannelse af lærlinge og elever

Den private sektor skal have flere lærlinge eller elever end først udmeldt i januar. Præcist hvor mange får virksomheder, der har ansatte med en erhvervsuddannelse, brev om fra i dag 12 april.

Virksomheder, der har ansatte med en erhvervsuddannelse som højst fuldførte uddannelse, modtager fra torsdag den 12. april og en uge frem i deres e-boks den første opgørelse fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) over deres aktuelle antal af lærlinge og elever og af erhvervsuddannede medarbejdere.

Her kan den enkelte virksomhed se, hvad virksomheden som minimum bør have af lærlinge og elever i forhold til, om virksomheden står til at skulle betale et bidrag til den nye omfordelings ordning Praktikplads-AUB eller ej.

- Opgørelsen er en vejledning til virksomhederne om, hvordan det ser ud lige nu – og hvordan virksomheden kan ændre på sin situation inden udgangen af 2018, forklarer erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, DI.

Tallene for den private sektor bliver en kende højere, end det blev meldt ud i første omgang tilbage i januar.

- Det skyldes, at der siden januar er kommet mere præcise data for udregningen af branchernes måluddannelsesratio. Det betyder, at ratioerne for den private sektor forøges med 0,3 til 0,5 procentpoint, forklarer erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, DI. 

Læs også: Debat: Ta’ en lærling – det betaler sig

De virksomheder, som ikke kan godkendes til at uddanne lærlinge og elever er til gengæld med Praktikplads-AUB’en med til at give et bidrag til andre virksomheder, der løfter opgaven Lone Folmer Berthelsen, Underdirektør

Hvis ikke målene i trepartsaftalen fra 2016 bliver nået, kræver det nye drøftelser om, hvilke tiltag der så skal til for at nå dem, siger viceadm. direktør i DI Kim Graugaard.

Video: Karen Witt Olsen/Marie Victoria Nedergaard

Bonus eller bidrag

DI opfordrer virksomhederne til at bruge anledningen til at se på, hvordan der kan være plads til flere lærlinge eller elever i virksomheden.

- Vi ved, at der bliver mangel på faglærte. Hvert år går der flere faglærte på pension, end der kommer til. Så derfor er det afgørende, at den enkelte virksomhed gennem ekstra praktikpladser melder sig på banen og er med til at sikre sin egen og erhvervslivets behov for faglærte.

Alle virksomheder, der uddanner i dag, opfordres af DI til at oprette endnu flere praktikpladser. Enten på det samme fag, som i dag -  eller på nye fagområder, hvor man ikke har tradition for at uddanne lærlinge og elever. 

- De virksomheder, som ikke kan godkendes til at uddanne lærlinge og elever er til gengæld med Praktikplads-AUB’en med til at give et bidrag til andre virksomheder, der løfter opgaven, siger erhvervsuddannelseschefen.

Læs også: Stillingsopslag vælter ind på praktikpladsen.dk

2.100 ekstra pladser

Der skal løftes med 2.100 ekstra praktikpladser allerede i 2018. Nu er vi i gang med 2. kvartal af året og trods stigninger i antallet af praktikpladser i januar sammenlignet med i 2016, skal man op i gear nu, hvis målet for 2018 skal nås. Derfor håber Lone Folmer Berthelsen, at virksomhederne udnytter den aktuelle konjunktur til at få ansat flere lærlinge og elever.

- Så er der også mulighed for at få en bonus i stedet for at skulle af med et bidrag. Og så har man samtidig været med til at sikre virksomhedens og kollegernes arbejdskraft til fremtiden, og det har man lov til at være stolt af, siger Lone Folmer Berthelsen.

Opgørelsen af den enkelte virksomheds endelige bidrag til Praktikplads-AUB kommer i juni 2019, hvor virksomhedens uddannelsesadfærd er gjort op for hele 2018.

Se også opdaterede måluddannelsesratio for de enkelte brancher

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold