Teknologipagten er et bredt samarbejde, som bl. a. skal få 10.000 flere danskere til at uddanne sig inden for STEM - altså teknik og naturvidenskab - inden 2025.

Foto: Erhvervsministeriet
24.04.18 DIB Nyheder

Teknologipagt: Mange flere skal have tekniske kompetencer

Regeringen  indgår nu en pagt med erhvervsliv og uddannelser, der skal sikre  flere  medarbejdere med tekniske  færdigheder. DI glæder sig,  Netcompanys topchef  er formand.

Danske virksomheder mangler medarbejdere med tekniske kompetencer på alle niveauer – og behovet bliver kun større i fremtiden. Derfor lancerede regeringen tirsdag en ny, bred Teknologipagt, hvor bl.a. uddannelser og erhvervsliv skal samarbejde om at få flere til at uddanne sig inden for det tekniske område.

- Teknologipagten sætter helt nye mål for, hvordan vi uddanner og inspirerer fremtidens medarbejdere, siger viceadm. direktør Kim Graugaard, Dansk Industri (DI).

Teknologipagten har stået højt på DI’s ønskeseddel i flere år. Holland har nemlig siden 2013 haft en lignende pagt, som bl.a. har betydet, at flere unge har valgt tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Regeringen har sammen med pagten nedsat et TeknologipagtRåd, som skal udstikke retningslinjerne for samarbejdet. Kim Graugaard er et af rådets 13 medlemmer.

Vi skal identificere og ophøje de projekter, som virker. André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany

Vi skal prioritere initiativerne

Formanden for TeknologipagtRådet er Netcompanys adm. direktør, André Rogaczewski, som har store forventninger til samarbejdet.

- Med initiativer som dette kan man måske godt være nervøs for, at det hele bliver ved visionerne. Men det er jeg slet ikke i forhold til Teknologipagten, for jeg ved, at erhvervslivet har efterspurgt den længe. Der er også allerede mange konkrete projekter i gang – og jeg er sikker på, at der kommer flere til, for alle kan jo være med, siger han.

Den første og vigtigste opgave for TeknologipagtRådet og det tilhørende sekretariat bliver derfor at samle indsatsen og give den retning.

- Vi skal identificere og ophøje de projekter, som virker. For der er jo allerede initiativer, som f.eks. får flere kvinder ind på tekniske uddannelser, og virksomheder, som med succes opkvalificerer deres medarbejdere med tekniske færdigheder. Men de bedste projekter skal ophøjes og bredes ud, siger André Rogaczewski.

20 pct. flere skal studere STEM

For nyligt viste en prognose fra teknologialliancen Engineer the Future, at danske virksomheder vil mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.

Teknologipagten har flere konkrete mål. I 2020 skal der være mere end 150.000 børn, unge og voksne og 250 virksomheder engageret i pagten. Og om 10 år skal der være uddannet 20 pct. flere danskere på de videregående uddannelser inden for STEM-området (STEM står for science, technology, engineering, mathematics) og 20 pct. flere på STEM-erhvervsuddannelser. Det svarer til i alt 10.000 personer.

Regeringen har afsat 75 mio. kr. til Teknologipagten frem til 2021.

Læs mere om Teknologipagten på teknologipagten.dk

Fakta

Vær med i Teknologipagten:

Kontakt sekretariatet på: 

Mail: info@teknologipagten.dk

Telefon: 12 34 56 78

Så bliver du inviteret til en dialog om, hvordan du kan bidrage.

Pagten er åben for alle, og det er muligt at tilslutte sig løbende. 

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Rasmus Dahl

Rasmus Dahl

Chefkonsulent

Relateret indhold