Dansk erhvervsliv råber nu efter dygtige unge, som vil gøre karriere indenfor udvikling og produktion, og hertil kræves der titusindvis af ”kloge hænder” som kan sikre, at vi også i fremtiden har et stærkt og effektivt produktionsmiljø i Danmark, skriver direktør Palle Damborg, Jysk Display.

14.05.18 DIB Nyheder

Debat: Forældre kan med sindsro sende børn på erhvervsskole

I Viborg er snakken om mangel på praktikpladser fuldstændig lukket nu, skriver direktør Palle Damborg, Jysk Display i dette debatindlæg.

Når man gennem de seneste år har kæmpet en benhård kamp for at få flere unge til at søge ind på de erhvervsfaglige uddannelser, er det en rigtig god fornemmelse at se stigende optagelsestal for det kommende skoleår på de erhvervsskoler, som har så hårdt brug for elever.

Vi kender alle målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal søge erhvervsfaglig uddannelse i 2020 og 30 procent i 2025. I Viborg Kommune har vi løftet os fra omkring de 20 procent i 2017 til et foreløbigt tal på 24,7 procent. Altså tæt på målet. Alene optagene på de tekniske uddannelser er på Mercantec i Viborg steget med 24 procent, i Herning med hele 40 procent, Holstebro 30 procent og i Thisted med 25 procent.

Meget tyder altså på, at kurven for alvor er knækket. Men ved vi også hvorfor?

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de seneste års meget lave optagelsestal, er et resultat af skiftende regeringers opråb om, at Danmark skal være et videnssamfund, med fokus på universitetsuddannelser og ingeniører, og dermed implicit, at vi ikke længere skal have produktion i Danmark. Vi er med tiden blevet klogere, og dansk erhvervsliv råber nu efter dygtige unge, som vil gøre karriere indenfor udvikling og produktion, og hertil kræves der titusindvis af ”kloge hænder” som kan sikre, at vi også i fremtiden har et stærkt og effektivt produktionsmiljø i Danmark.

Noget tyder på, at koden til at fortsætte denne positive udvikling bl.a. er, at forældrene nu også tror på fremtidig produktion i Danmark, og kombineret med erhvervslivets voksende tilbud om ”praktikpladsgaranti” så kan mor og far nu med sindsro sende deres børn på en erhvervsskole, og dermed skubbe dem i gang med en livslang karriere, med grobund i en solid faglig uddannelse.

På Mercantec i Viborg, hvor jeg selv sidder som formand, tilbyder vi nu praktikpladsgaranti på 9 forskellige uddannelser, hvilket fuldstændig har lukket snakken om mangel på praktikpladser, og det sammenholdt med politikernes vilje til at understøtte erhvervsskolerne, og at vi generelt begynder at tale positivt om produktion i Danmark er det, der har og vil give flere unge mod på en erhvervsuddannelse.

Palle Damborg er tillige formand i DI’s regionalforening Skive/Viborg.

Læs også: Karsten Dybvad: Vi skal skabe 500 praktikpladser – i år

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888

 

Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Skrevet af:

Direktør Palle Damborg, Jysk Display

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold