Direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard efterlyser højere vækst i danske virksomheders eksport, hvis beskæftigelsesfremgangen skal  fortsætte fremgangen.

Dansk Industri
08.06.18 DIB Nyheder

DI: Beskæftigelsen kan nå tre millioner næste år

Beskæftigelsen på de danske virksomheder fortsætter med at stige. Ved udgangen af 2019 forventer Dansk Industri, at der vil være tre millioner arbejdspladser i Danmark. En svag udvikling i eksporten og mangel på medarbejdere kan dog bremse udviklingen.

Siden foråret 2013 er der blevet mere end 190.000 flere job på de danske virksomheder.  Den positive udvikling vil fortsætte helt frem til slutningen af næste år, hvor beskæftigelsen for første gang nogensinde vil nærme sig tre millioner. Det vurderer Dansk Industri (DI) i sin nye prognose for dansk økonomi.

I alt forventer DI, at der ved udgangen af 2019 vil være 2.997.000 danskere i beskæftigelse, når der tages højde for sæsonudsving. Det kommer efter en vækst i den private beskæftigelse på 40.000 i 2018 og 27.000 i 2019, forudser DI.

- Udviklingen i beskæftigelsen er den helt centrale historie i dansk økonomi i disse år. Det er imponerende, hvordan de danske virksomheder måned efter måned har øget antallet af ansatte i nu snart seks år og derved har sikret fremgang og udvikling i hele landet, siger direktør i DI Kent Damsgaard og tilføjer:

- Fremgangen i beskæftigelsen er en succes for dansk økonomi. Det er en succes for de mange tusinde danskere, der har fået et job. Og det er en succes for de danske virksomheder, der stadig klarer sig godt i den internationale konkurrence - selv med modvind fra en stærk kronekurs, der gør det lidt vanskeligere at eksportere, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Nøgletal: Godt med fortsat fremgang i dansk økonomi

Mange virksomheder har problemer med at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. Det gælder i hele landet - og på tværs af brancher. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Skuffende eksport

For at de optimistiske udsigter for beskæftigelsesudviklingen skal blive realiseret, kræver det dog, at danske virksomheder får mere gang i deres salg til udlandet.

- Efter et godt år med stilstand vil det nu være meget kærkomment med et kvartal med høj vækst i eksporten, hvis den stabile fremgang i beskæftigelsen skal kunne fortsætte, siger Kent Damsgaard.

Ifølge DI’s prognose har eksportvirksomhederne ikke fået den bedste start på 2018.Opgjort i løbende priser var der i første kvartal både tilbagegang i eksporten af varer og tjenester. Tilbagegangen i vareeksporten er bekymrende, da den er bredt funderet og ikke kan forklares med et stort fald i en enkelte type af varer. 

Samtidig har virksomhederne en udfordring med at få de medarbejdere, som de har brug for, fortæller Kent Damsgaard.

- Mange virksomheder har problemer med at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. Det gælder i hele landet - og på tværs af brancher. Skal fremgangen for dansk økonomi og de danske virksomheder fortsætte, er det vigtigt, at politikerne arbejder målrettet for at virksomhederne kan få de medarbejdere, som de har brug for og at virksomhederne samtidig øger indsatsen for at oprette flere praktikpladser, siger Kent Damsgaard.

Ifølge DI’s prognose bliver væksten i dansk økonomi i 2018 på 1,4 procent og i 2019 på 1,8 procent.

Læs også: Vi er blot 4 ud af 35, der har fået en praktikplads

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold