Socialdemokratiet foreslår tre nye havvindmølleparker. Den første skal udbydes i 2019. Målet er at gøre den danske del af Nordsøen til "Silicon Valley for havvind."

PR-foto: Ørsted
03.05.18 DIB Nyheder

DI: Vejen er banet for et bredt energiforlig

Socialdemokratiet har torsdag fremlagt udspil på klima-, miljø- og energiområdet. Konstruktivt og ambitiøst, vurderer direktør i DI Tine Roed, som opfordrer partierne til at blive enige om et energiforlig før sommerferien.

Under overskriften ”Danmark skal igen være en grøn stormagt” vil Socialdemokratiet i offensiven med en række forslag, der ifølge partiet skal rette op på, at Danmark ikke længere er det vigtigste forbillede på området.

- Med politisk vilje og lederskab kan Danmark igen blive sådant et fyrtårn. Når andre lande tager et skridt frem, skal vi tage to, skriver partiformand Mette Frederiksen blandt andet.

Blandt udspillende er: tre nye havvindmølleparker, øget eksport af miljø- og energiteknologi, en mia. kr. øremærket til forskning og en statslig grøn fond på 20 mia. kr., der investerer i bæredygtig teknologi.

Hos Dansk Industri (DI) ser direktør Tina Roed et afsæt for bred politisk opbakning.

 - Det er et konstruktivt og ambitiøst udspil, som Socialdemokraterne er kommet med. Nu kender vi de fleste partiers forhandlingsudspil, og partierne står ikke længere fra hinanden, end at det bør være muligt at lande en bred aftale hen over midten inden sommerferien, siger Tine Roed.

Med en milliard kroner til energiforskning lægger Socialdemokraterne sig på et godt og afbalanceret niveau Tine Roed, Direktør

Tine Roed fremhæver forslaget om milliardinvestering i forskning.

- Vi skal fastholde danske virksomheders førerposition. Derfor er det helt afgørende, at forskningen i energiteknologi bliver prioriteret højt. Med en milliard kroner til energiforskning lægger Socialdemokratiet sig på et godt og afbalanceret niveau, siger Tine Roed.

Effektivisering og havvind

Energieffektivisering er et andet positivt element, selv om Socialdemokratiet mangler at sætte et beløb på, hvor mange penge partiet vil bruge på området. Mere havvind er godt nyt i en tid, hvor teknologien gør den energiform billigere og billigere.

- Det er yderligere klogt at gøre en ekstra indsats for at fremme eksporten af energiteknologi, som er stagneret de seneste par år. Den internationale efterspørgsel på grønne og effektive energiløsninger ventes at stige. Derfor er der brug for en styrket indsats, siger Tine Roed.

Socialdemokratiet vil gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2045. For at sikre, at den grønne indsats kan måles skal der genindføres et grønt nationalregnskab, der giver overblik over sammenhæng mellem økonomi, miljø og naturressourcer.

- Mange års indsats for at forbedre klimaet og miljøet har vist, at det også er en god forretning for Danmark. Men det er en god idé at holde øje med, hvordan det går gennem et grønt nationalregnskab, siger Tine Roed.

Læs også: Socialdemokratiets energiudspil

Tine Roed

Tine Roed

Direktør

  • Direkte +45 3377 3561
  • Mobil +45 2949 4647
  • E-mail tmr@di.dk

Relateret indhold