Der kasseres ca. 2.200 ton plastbøjler i Danmark om året, men de er ofte sammensat af forskellige materialer og derfor svære at genanvende.

Foto: Colourbox
25.05.18 DI Business Nyheder

Genanvendte tøjbøjler og blomsterpotter kan spare 23.000 ton CO2

Øget genanvendelse af plast kan give flere arbejdspladser, lavere klimabelastning og større fortjeneste for detailhandelen, viser business case baseret på blomsterpotter og tøjbøjler.

500 kr. pr ton. Så meget ekstra fortjeneste får dansk detailhandel ud af det, hvis blomsterpotter og –spande samt tøjbøjler systematisk bliver indsamlet og genanvendt i stedet for at blive brændt af. Det viser en business case beregning, som Forum for cirkulær plastemballage har gennemført.

- Der kasseres cirka 2.200 tons plastbøjler og 7.500 tons blomsterspande og blomsterbakker om året i Danmark, og langt det meste sendes til forbrænding. Men hvis man i stedet genanvender det, får detailhandelen altså en direkte økonomisk gevinst, vi sparer klimaet for godt 23.000 ton co2 og skaber mindst 30 arbejdspladser, siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien og initiativtager til Forum for cirkulær plastemballage.

Læs også: Blog: Vælg selv - gulerod eller pisk vil sætte gang i virksomheders brug af genbrugsplast

Vi opfordrer til, at plastemballage i højere grad bliver designet til genanvendelse, og så skal der oprettes tilbagetagningssystemer, der højner kvaliteten og letter sorteringsarbejdet. Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien og initiativtager til Forum for cirkulær plastemballage

216.000 tons affald skal bruges bedre

Blomsterpotterne og tøjbøjlerne er kun et eksempel på det potentiale, der ligger i øget genanvendelse. Danmark skaber hvert år 216.000 ton affald af plastemballage, og selv om der er udfordringer forbundet med øget genanvendelse, er potentialet stadig stort.

- Fx er blomsterbakker lavet af tre forskellige typer plast, som ikke kan blandes sammen, hvis de skal genanvendes. Men hver type er glimrende egnet hver for sig, så hvis man bare kan holde sig til en type, bliver det langt nemmere at håndtere, forklarer Christina Busk.

For bøjler er problemerne mere komplekse, fordi de ofte er sat sammen af forskellige materialer og derfor er svære at genanvende direkte.

- I Forum for cirkulær plastemballage opfordrer vi til, at plastemballage i højere grad bliver designet til genanvendelse, og så skal der oprettes tilbagetagningssystemer, der højner kvaliteten og letter sorteringsarbejdet, siger Christina Busk.

Både COOP og REMA1000 har allerede skrevet under på, at de vil arbejde for at få genanvendt deres blomsterbakker og blomsterpotter som følge af arbejdet i Forum for cirkulær plastemballage.

Se alle anbefalingerne fra Forum for cirkulær plastemballage

Fakta

Forum for cirkulær plastemballage

Plastindustrien har taget initiativ til ‘Forum for cirkulær plastemballage’. Forummet er sammensat af repræsentanter fra hele værdikæden omkring emballage. Det vil sige emballageproducenter, leverandører af materialer, industrielle designere, fødevareproducenter, detailhandlere, genanvendelsesvirksomheder mv. Desuden suppleret med repræsentanter fra NGO’er, politikere, forskere og meningsdannere.

Læs mere om Forum for cirkulær plastemballage 

 

 

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk
Relateret