En frygtelige aftale, der aldrig burde have været indgået, lød det fra Donald Trump, da han tirsdag aften dansk tid trak USA  ud af  atomaftale med Iran.

08.05.18 DIB Nyheder

DI til virksomheder: Tøv med Iran

USA’s exit fra atomaftale med Iran bør få danske virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang, før de vælger eksport til landet, vurderer Dansk Industri.

Den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran er beklageligt nyt for danske virksomheder. Det vurderer underdirektør i Dansk Industri, DI, Peter Thagesen.

- Det føjer endnu et betydeligt element af usikkerhed til et i forvejen vanskeligt marked, og vores anbefaling til danske virksomheder er derfor, at de skal tænke sig godt om, inden de giver sig i kast med dette marked, siger Peter Thagesen.

Donald Trump meddelte tirsdag aften, at USA ikke længere er en del af atomaftalen med Iran, der ellers skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. USA’s exit sker på trods af, at de resterende aftaleparter – dvs. Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Rusland, Kina og ikke mindst Iran – har tilkendegivet, at de fortsat vil bakke op om aftalen.

Betalinger presses

 Trods USA's farvel vil det være lovligt for danske virksomheder at opretholde handel med Iran. Men også betalinger kan blive vanskeligere.

- Vi kan frygte, at bankerne bliver endnu mere tilbageholdende med at ville overføre penge til og fra Iran. Derfor er det nødvendigt, at vi får set på, hvad man politisk kan gøre for at sikre, at virksomhederne kan få betaling for lovlig samhandel med Iran, siger Peter Thagesen.

Aftalen blev indgået 2015. Til gengæld fik Iran ophævet sanktioner mod landet. 

- Det var en frygtelig ensidig aftale, der aldrig nogensinde skulle have været indgået. Den bragte ikke ro, den bragte ikke fred og det vil den aldrig komme til, sagde Donald Trump om sin beslutning ifølge New York Times.

Dansk vareeksport til Iran nåede i 2017 2,3 mia. kr. mod 700 mio. kr. i 2013. Trods stigningen er Iran nede som nr. 41 på ranglisten over danske eksportmarkeder. 

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold