Adm. direktør Karsten Dybvad (i midten) talte om  virksomhedernes ansvar for at oprette praktikpladser ved erhvervstræf i DI Østjylland.

Foto: Felix Stark
07.05.18 DI Business Nyheder

Karsten Dybvad: Vi skal skabe 500 praktikpladser – i år

”Vores troværdighed er på spil, hvis vi ikke får skabt nok praktikpladser” lød opsangen fra adm. direktør Karsten Dybvad til medlemmerne af DI Østjylland.

”Hvem har ansvaret?” spurgte adm. direktør Karsten Dybvad, DI, ud i rummet ved DI Østjyllands Erhvervstræf mandag 7. maj i Centralværkstedet i Aarhus.

Spørgsmålet blev ikke besvaret fra salen, selv om de fleste deltagere nok vidste, at pilen pegede på dem selv. Ansvaret for at uddanne fremtidens faglærte arbejdskraft hviler i høj grad på virksomhederne selv, og det var en væsentlig pointe i Karsten Dybvads tale til de fremmødte.

- Hvis vi bare ser på DI’s medlemmer, har vi forpligtet os til at skabe 500 ekstra praktikpladser i 2018. Det burde være et overkommeligt mål, men der er desværre ikke noget i tallene, der indikerer, at vi er begyndt for alvor at rykke på det, sagde Karsten Dybvad med alvorlig mine.

Han opfordrede alle i salen til at se på egen virksomhed for at se, om der kunne blive plads til en lærling eller elev.

- Hvis I har i forvejen, så se på om I kan tage en til. Og hvis I ikke har nogen endnu, så overvej om I kan få en. Og hvis I ikke kan overkomme det, så overvej om I kan gå sammen med nogle andre om at skabe pladser. Hvis vi ikke når det tal, vi selv har indgået aftale om at nå, er det vores troværdighed, der er på spil. Og hvis vi ikke står sammen om at nå det, hvordan kan vi så forvente, at politikere og organisationer skal tage det alvorligt, når vi fx taler om, at vi mangler arbejdskraft, sagde Karsten Dybvad.

Læs også: Lærlinge og elever – sådan kommer I i gang

Det er et overkommeligt mål. Det må kunne lykkes, hvis vi alle sammen begynder at tænke på, at vi hver især har et ansvar Karsten Dybvad, Adm. direktør

Opbakning fra borgmester

Til erhvervstræffet var også inviteret borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, der i sit oplæg medgav, at kommunen også skal blive bedre til at anskueliggøre de muligheder, en erhvervsuddannelse kan give.

- Vi er for dårlige til det. Mere end 80 procent af de unge i vores kommune vælger gymnasiale ungdomsuddannelser. Vi skal have flere til at se mulighederne i erhvervslivet, og vi vil meget gerne indgå samarbejder med kommunens virksomheder om at vise dem frem for de unge, sagde Jacob Bundsgaard.

Læs også: Vi er blot 4 ud af 35, der har fået en praktikplads 

Lærlinge er et plus

Fra salen kom der opbakning til Karsten Dybvads opfordring fra virksomheden Kamstrup, hvor senior vice president Jesper Daugaard tog mikrofonen og gjorde opmærksom på, at lærlingene i virksomheden giver virksomheden et tiltrængt frisk pust og anses som en stor gevinst.

- Jeg vil gerne opfordre andre virksomheder til at vende skråen og tænke mere i den gevinst, der er ved at have lærlinge, sagde Jesper Daugaard.

En bold, som Karsten Dybvad ikke var sen til at gribe.

- Jeg opfordrer meget indtrængende til, at vi hvert eneste år når det delmål, vi har sat os. Det er et overkommeligt mål. Det må kunne lykkes, hvis vi alle sammen begynder at tænke på, at vi hver især har et ansvar, sagde Karsten Dybvad.

Læs også: Brug praktikpladsen.dk – find en lærling og slip billigere i AUB

Relateret