Det var et meget enigt folketing, der idag vedtog en ny lov, som skal fritage patentrådgivere fra at vidne mod deres kunder.

Foto: Privat
17.05.18 DIB Nyheder

Ny lov samler Folketinget: Nu skal patentrådgivere udelukkes fra at vidne

Patentrådgivere skal fritages fra at vidne mod danske virksomheder, de selv har rådgivet. Det er netop vedtaget af et enigt folketing efter 20 års kamp om at ændre reglerne på området. Danmark lever af innovation, og det er en stor sejr, at vi nu kan beskytte vores patenter ordentligt, siger chefkonsulent i DI.

- Vi har kæmpet for det her i 20 år, så det er fantastisk, at det gik så glidende i dag, siger Lars Holm Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Industris (DI) juridiske afdeling.

Udtalelsen kommer ovenpå vedtagelsen af en ny lov, der skal sikre, at danske patentrådgivere i en retssag ikke kan tvinges til at vidne imod de virksomheder, de rådgiver.

Indtil nu har danske virksomheder været tvunget til at afsløre alle drøftelser, man har haft med en patentrådgiver, hvis virksomheden skulle ende i en retssag. Det har stillet de danske virksomheder i en særligt dårlig situation.

Lars Holm Nielsen forklarer, at en virksomhed svækkes gevaldigt i en retssag, hvis modparten har fuld indsigt i den fortrolige rådgivning, der er modtaget. Især hvis den rådgivning handler om, hvor vidt virksomhedens rettigheder kolliderer med modpartens.

- I sådanne sager er det naturligvis afgørende, at begge parter har samme muligheder for at holde den slags oplysninger for sig selv, siger Lars Holm Nielsen.

Han understreger, at patentretssager ofte kan være afgørende for en virksomheds eksistensgrundlag, og at der ”er mange millioner på spil” i den slags sager.

Samtidig tilføjer han, at vidneudelukkelse af patentrådgivere længe har været en regel i de fleste andre lande. Derfor har danske virksomheder i årtier stået dårligere end virksomheder i resten af verdenen.

- Det svarer til, at vi i Danmark spiller med åbne kort, mens resten af verden spiller med lukkede, siger han.

Fuld opbakning i Folketinget

Retsordfører i Alternativet Josephine Fock (Å) stemte også for forslaget, og hun er enig i, at der har været en global skævhed i virksomheders rettigheder.

- Det er vigtigt for os, at virksomhederne får de samme vilkår globalt. Lige nu har danske virksomheder en dårligere retstilling end virksomheder i andre lande. Vi synes, det er positivt, at det nu bliver lavet om, siger Josephine Fock.

Hun tilføjer, at både Sverige og Finland, ”som vi normalt sammenligner os med”, allerede har indført reglen. 

I Folketinget var der ikke et eneste parti, der stemte imod forslaget, der blev fremsat af justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i februar 2018. Og det glæder Lars Holm Nielsen.

- Det viser, at Folketinget kan stå sammen, når det kommer til de ting, der virkelig gælder. Nemlig vores virksomheders innovation, som vi jo alle sammen lever af, siger han.

Han fortæller, at DI første gang tog sagen op i slutningen af 90’erne og har kæmpet for den siden.

Loven træder i kraft fra 1. juli 2018.

Læs også: DI jubler: Nu får patentrådgivere vidnebeskyttelse

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold