Odense Kommune har indgået et samarbejde med De Forenede Dampvaskerier, hvilket sparer kommunen 9 mio. kr.

Foto: Hans Søndergård
17.05.18 DIB Nyheder

Nyt udspil om konkurrenceudsættelse kan give milliardgevinst til kommunerne

Kommunerne står til at høste en årlig gevinst på to milliarder kroner, hvis regeringens seneste udspil bliver en realitet, viser DI-analyse. Regeringen vil sætte skub i udbuddet af offentlige opgave frem mod 2025.

Omkring to milliarder kroner. Så meget står kommunerne til at tjene per år, hvis regeringens nye udspil om konkurrenceudsættelse i kommunerne bliver ført ud i livet. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

I udspillet, der blev offentliggjort onsdag, foreslår regeringen, at stat og kommuner skal sende 35 procent af alle offentlige opgaver i udbud i 2025.

DI’s Enhed for Offentlig-Privat Samarbejde vurderer på den baggrund, at kommunerne altså står til at høste store gevinster, hvis udbudsmålene efterleves. 

- Konkurrence om opgaverne giver mere innovation og en betydelig økonomisk gevinst. Vores anbefaling til alle offentlige myndigheder er at se fordomsfrit på mulighederne. Hvad enten det er rengøring eller plejecentre, siger branchedirektør Jakob Scharff.

Læs også: Regioner skærer i udbud

Privat vaskeri en succes

Han henviser blandt andet til Odense som et eksempel på en kommune, hvor det offentlig-private samarbejde har båret frugt.

Odense Kommune står til at spare ni millioner kroner grundet et nyt samarbejde med De Forenede Dampvaskerier, der nu leverer, vasker og vedligeholder arbejdstøj til Ældre- og Handicapforvaltningen.

Virksomheden har indført nye arbejdsuniformer med beklædningsdele, der opfylder flere behov, og således er der mindre at vaske og vedligeholde. 

- Samarbejdet er et eksempel på, hvordan virksomheder kan bidrage med nytænkning til kommunerne, der giver både økonomiske og miljømæssige gevinster, siger Jakob Scharff.

Læs også: Kommunernes udbud står i stampe

Skal sikre kvalitet

Mens Odense har haft succes med konkurrenceudsættelse, er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ikke enig i, at et fast måltal er vejen frem. Han bemærker, at Odense ligger over gennemsnittet i forhold til, hvor meget kommunen konkurrenceudsætter, men at det i nogle tilfælde er bedre at løse opgaverne selv.

- Vi skal konkurrenceudsætte der, hvor det giver mening. Derfor mener jeg heller ikke, at et fast måtlal er den rigtige vej at gå, siger borgmesteren.

Regeringen mener dog, at forslaget generelt set vil sikre bedre kvalitet, mere innovation og større effektivitet, når de offentlige opgaver skal løses.

- Kort sagt får vi mere velfærd for pengene, når vi konkurrenceudsætter de offentlige opgaver. Det gavner danskerne, når det offentlige tester en given opgave på markedet, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Ministeren møder enighed fra DI, der er positivt stemt overfor forslaget. 

- Der er mange gode eksempler på, at private virksomheder bidrager til at forbedre vores offentlig sektor ved at udvikle nye løsninger, bruge digitalisering eller ændre arbejdsgangene. Et endnu bedre offentlig-privat samarbejde vil ganske enkelt give mere velfærd for borgernes skattekroner, siger direktør i DI Tine Roed.

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold