Opfinder Torben Lenau har udviklet en polymerkanyle inspireret af myggens stik.

Fotos: Hans Søndergaard/Colourbox
28.05.18 DIB Nyheder

Opfinder vil gøre myggestik til millionforretning

Opfinder Torben Lenau udvikler kanyle inspireret af myggens stik. Partnerskab med medicovirksomheden Convatec skabt ved messen Danish IP Fair skal løfte idé til forretning.

Hvordan kan en myg stikke gennem menneskehud med sin lille snabel, når læger og sygeplejersker bruger en stålkanyle for at gøre selvsamme?

Det undrede opfinder og lektor ved Danmarks Tekniske Universitets (DTU) institut for mekanisk teknologi, Torben Lenau. For snart 10 år siden satte han sig til at undersøge, om ikke, der skulle være en mulighed for at erstatte stålkanyler med plastkanyler, der ligesom snablen på en myg kan bøjes.

– Der er masser af ulemper ved stålkanyler. De er spidse og farlige og skal derfor smides ud i en gul bøtte efter brug. Stålkanylen kan ikke bruges under en scanning, da den har magnetiske egenskaber. Og så er mange mennesker bange for dem – der er noget psykologisk i at kigge på metal, siger Torben Lenau.

Hans bud på en løsning er en kanyle af plast – en såkaldt polymerkanyle. Den kan både bøjes, bruges i en scanner, er blød og fleksibel og kan smides i en helt almindelig skraldespand efter brug.

– Jeg synes selv, at den er ret genial, siger Torben Lenau.

Læs også: DI: Fuld støtte til kreativt vækstteam

En god idé er ikke nok

Men som alle andre ting inden for medicin og medico er der meget langt fra en idés undfangelse til produktets tilblivelse. Det kan snildt tage 10 år, før en god idé kommer mennesker til gavn, fortæller Torben Lenau.

– Selvom man har en god idé, så er der en masse hurdler bagefter. Det trækker tænder ud at bringe et produkt på markedet, siger han.

I Torben Lenaus tilfælde er vejen dog blevet en smule kortere, efter at han sidste år deltog i messen Danish IP Fair i Dansk Industri (DI).

Læs også: På DTU udvikler de studerende idéer til virksomhederne: ”De giver os friske øjne på morgendagens udfordringer”

Selvom man har en god idé, så er der en masse hurdler bagefter. Det trækker tænder ud at bringe et produkt på markedet Torben Lenau, opfinder og lektor, DTU

Det særlige ved IP Fair er, at den skaber muligheder for at opfindere fra de danske forskningsinstitutioner kan mødes med potentielle investorer og virksomheder. Der mødte han medicovirksomheden Convatec, som kunne se potentialet i en konkurrent til stålkanylen.

– Jeg fik rigtig mange gode kontakter på messen. Og nu arbejder Convatec og jeg videre. Vi skal udvikle produktet og teste det på dyr. Og når vi så har vist, at det ikke har negative bivirkninger på dyrene, så kan vi gå videre og teste det på mennesker. Det er en lang, men også meget spændende proces, siger Torben Lenau.

Læs også: Kronik: Teknologipagten skal skabe Danmarks fremtid

Løvens hule i DI

Torben Lenau er langt fra ene om at have haft gavn af Danish IP Fair, der blev afholdt første gang sidste forår, og som igen løber af stablen 29. maj i år.

Målet er, at endnu flere af de gode danske opfindelser rykker fra idé til produktstadie.

Og det er tilsyneladende noget, der tiltaler både opfindere og virksomheder. I år forventes mere end 100 opfindere at finde vej til Industriens Hus, og en lang række af de største virksomheder og investorer sender deres eksperter for at se opfindere og opfindelser an – i alt forventes over 500 deltagere.

– Der er virkelig stor interesse for messen. Det vidner om, at både opfindere og virksomheder har fået øjnene op for, at det er en rigtig god mulighed for at udvide sit netværk, løfte opfindelserne videre og – måske – på sigt gøre en god forretning, siger chefkonsulent i DI Jonas Orebo Pyndt.

Spørger du opfinderen af polymerkanylen ”Polyneedle”, Torben Lenau, er der heller ikke tvivl om, at IP Fair kan noget helt særligt.

– Opfindere og virksomheder kan hurtigt se hinanden an. Er der noget, der er interessant her, siger Torben Lenau og tilføjer:

– Og det er mit indtryk, at folk er meget villige til at hjælpe.

Læs også: DTU's rektor: Innovation fejler uden universiteterne

Grundfos: Vi er altid på jagt efter gode ideer

En af de virksomheder, der deltog sidste år og også forventer at deltage i år, er Grundfos.

– Vi er altid på jagt efter gode idéer og gode samarbejdspartnere. Vi leder efter gode ideer i hele verden. Men det gør selvfølgelig ikke noget, hvis udvikling af ideerne sker tæt på os. Og derfor møder vi op til sådan noget som IP-fair, siger Group Vice President i Grundfos, Lars Enevoldsen, der har ansvar for forskning, teknologi og innovation.

Grundfos’ deltagelse handler også om at snuse og få en fornemmelse af, hvad forskerne på de danske universiteter beskæftiger sig med. For selvom Grundfos har samarbejder med forskere på alle de danske universiteter, så er det ikke al forskning, som de har overblik over.

– Vi bliver tit benovede over, hvor meget der sker og hvilke gode opfindelser, der kommer ud af det. Der sker rigtig meget på forskningsinstitutionerne, siger Lars Enevoldsen.

Læs også: Podcast: Milliarder af dimser i klodens mange byer

Godt samarbejde mellem universiteter og erhvervslivet

En undersøgelse foretaget af DI viser også, at det generelt er gået fremad med virksomhedernes vurderinger af deres samarbejde med universiteterne i Danmark.

Undersøgelsen baserer sig på svar fra cirka 300 virksomheder og viser, at andelen af virksomheder, der vurderer samarbejdet til at være ”meget godt” eller ”godt”, er steget fra 60 procent i 2014 til 80 procent i 2018.

Chefkonsulent i DI Jonas Orebo Pyndt er glad for, at der er så stor tilfredshed med samarbejdet.

– Virksomhederne har brug for ny og banebrydende forskning, hvis de skal klare sig i den internationale konkurrence. Tallene her indikerer, at det er netop, hvad de danske universiteter leverer, siger han.

Læs også: Virksomheder på global jagt efter viden og talent

Win-win for alle

Seniorforsker Morten Jellesen fra DTU har indtil videre også været rigtig godt tilfreds med det samarbejde, som han fik etableret med virksomheden Elos Medtech på sidste års IP-fair i DI.

Morten Jellesen har sammen med sine kolleger Thomas Lundin Chris­tiansen og Marcel Somers opfundet en metode til hærdning af titan.

Udfordringen ved titan har hidtil været, at det let blev ridset. Det gjorde det vanskeligt at bruge titan i smykke og medicinalindustrien. Men med Jellesen & Co’s opfindelse kan titan hærdes, så det også kan bruges i miljøer, hvor man skal være helt sikker på, at titanen ikke påvirker det omgivende miljø.

For Morten Jellesen er det en stor tilfredsstillelse at se, at opfindelsen nu kan blive brugt i ”rigtige produkter”, hvilket han ikke mindst tilskriver mødet med Elos Medtech på IP-fairen.

– Der sker noget, når man mødes face-to-face. Vi har fået etableret et rigtigt godt samarbejde, som gerne skulle være et win-win for alle parter, siger Morten Jellesen.

Læs også: Vækstkomet: Vi er en ny virksomhed hvert år

Fakta

Hvad er IP Fair?


De danske forskningsinstitutioner inviterer til Danish IP Fair, hvor virksomheder, investorer og andre med ønske om at bringe nye opfindelser og teknologier i anvendelse kan søge netværk og nye forretningsmuligheder. 


Dagen er spækket med over 100 teknologiske cases og opfindelser fra de danske universiteter og hospitaler, pitch på scenen fra potentielle og tidligere start-ups, mulighed for professionel networking igennem 1:1 møder med forskere, forretningsudviklere og start-ups, samt korte oplæg og et åbent postermiljø, som præsenterer nye opfindelser. 


Danish IP Fair åbnes af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), viceadm. direktør i DI Kim Graugaard samt formand for Danske Universiteter Anders Bjarklev. 


Danish IP Fair afholdes i Industriens Hus 29. maj kl. 10.30 – 15.00. 


Her kan du se program, opfindelser og booke 1:1 møde med en forsker. 


Du kan også ringe til chefkonsulent i DI Jonas Orebo Pyndt på 3377 4613 eller sende en mail til jopy@di.dk

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Jonas Orebo Pyndt

Jonas Orebo Pyndt

Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

  • Direkte +45 3377 4613
  • Mobil +45 2256 7579
  • E-mail jopy@di.dk

Relateret indhold