Årets lærlingeprismodtager i DI Vestsjælland, Johan Larsen, gav en opsang til de cirka 80 direktører i salen, da han modtog sin pris tirsdag.

Foto: Lars Bøgeskov
15.05.18 DIB Nyheder

Opsang fra årets lærling: ”Tag jer bedre af mellemlederne”

Årets Erhvervstræf i DI Vestsjælland bød på ivrige debatter, optimisme og klager over mangel på arbejdskraft. Og så en opsang fra årets lærling til de 80 deltagende direktører.

Da årets lærlingeprismodtager i DI Vestsjælland Johan Larsen stod glædestrålende på scenen og balancerede med både blomster, gave og diplom havde han alligevel nærværelse og overblik nok til at give en lille opsang til de cirka 80 direktører i salen.

- I skal huske mellemlederne. Vi lærlinge er afhængige af et tæt samarbejde med mellemlederne, det er dem, som skal rådgive os og lære os op i hverdagen. Jer direktører har vi ikke så meget at gøre med. Så I skal påskønne mellemledere, der tager slæbet, sagde Johan Larsen, der er udlært og stadig arbejder hos Orebo Træindustri i Stenlille.

Johan Larsen, der netop er fyldt 41 år, havde repareret trommer og klassisk slagtøj i mange år, da han fandt ud af, at hans fremtid lå i maskinsnedkerfaget. Og så gik han hele vejen. Da Herningsholm Erhvervsskole har landets højeste niveau i maskinprogrammering, så tog han selvfølgelig på skole i det jyske. Selv om han havde kone og tre børn i Sorø.

Johan Larsen fik prisen for ikke blot at være en flittig og meget dygtig maskinsnedkerlærling, men også fordi han er en hjælpsom kollega, der tager overordnet ansvar på virksomheden.

Læs også: Lærlinge er den halve virksomhed

Jeg synes, at de mellemledere, som tager sig af lærlinge, ikke får anerkendelse, uddannelse og tid nok Johan Larsen, lærlingeprismodtager i DI Vestsjælland

Årets Erhvervstræf i DI Vestsjælland blev afholdt i helt nye smukke lokaler ud til vandet på Harboe Bryggeri i Skælskør. Og efter fotografering ud over fjorden ville Johan Larsen gerne forklare, hvorfor han valgte at henvende sig direkte til tilhørerne med sit budskab.

- Det er jo ikke ofte, jeg står og taler til 80 direktører. Så jeg kunne lige så godt sige noget direkte til dem. Og jeg synes, at de mellemledere, som tager sig af lærlinge, ikke får anerkendelse, uddannelse og tid nok. Virksomhederne kan få rigtig meget ud af deres lærlinge, hvis de bliver vejledt og instrueret godt. Derfor er mellemledernes indsats så vigtig – det bør topledelsen påskønne mere, sagde Johan Larsen.

Læs også: Vores kommuner skal fremme den lokale vækst

Find arbejdskraft blandt ældre medarbejdere

Erhvervstræffet i DI Vestsjælland blev afholdt på baggrund af nye tal, der viser, at Vestsjælland er et faglært kraftcenter. For det første ligger andelen af beskæftigede, der er faglærte, langt højere end i resten af landet. For det andet er andelen af unge, der begynder på erhvervsskoler, steget mere end i resten af landet. Og for det tredje ligger de seks kommuner i DI Vestsjælland i toppen i Region Sjælland, når det gælder antal praktikpladser. Men problemerne med mangel på arbejdskraft er de samme i Vestsjælland som i resten af Danmark.

Og herom drejede meget af debatten sig. Ingen var i tvivl om, at endnu flere lærlinge og faglærte var et højt ønske. Men debatten kom også ind på et område, som sjældent høres som en del af løsningen. Nemlig de ældre medarbejdere. I et panel af fem virksomhedsledere nikkede de alle ja til, at de er blevet mere fleksible i deres personalepolitik for at tiltrække flere ældre medarbejdere.

- Vi tager mange ældre ind nu – også mange, som ikke kan arbejde fuld tid, sagde fabriksdirektør Jesper Frandsen, Danish Crown i Ringsted.

- Vi har taget ældre ind, som blot arbejder et par timer om ugen. Og vi kan få det hele til at passe ind, fordi vi er omkring 1.000 ansatte, sagde Jesper Frandsen.

Læs også: Danske lærlinge i praktik hos kampflyproducent i Texas

Laila Krytz, regionsdirektør på COWI i Ringsted, er enig – også i, at det kræver smidighed at få maksimalt ud af de ældre medarbejdere.

- De ældre er glimrende arbejdskraft – derfor vil vi gerne holde på dem så længe som muligt. Af den grund hjælpe vi dem med at drosle langsomt ned og opfylder gerne særlige ønsker, så vi ikke mister dem lige pludselig, sagde Laila Krytz.

Også Claus Schleiter, direktør i FLUX i Odsherred, er glad for sine ældre medarbejdere.

- Vi har netop ansat en 63-årog bogholder. Og vores sælger på 72 år er stadig helt fantastisk, sagde Claus Schleiter.

Læs også: Stillingsopslag vælter ind på praktikpladsen.dk

Fakta

DI Vestsjælland består af kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Ringsted, Sorø og Slagelse.

Der er cirka 400 virksomheder i området.

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold