Det er svært at finde venner i Danmark, hvis man kommer fra et andet land. Hos Microsoft har man taget sagen i egen hånd. Virksomheden  arrangerer alt fra sportsfællesskaber til fredagsbarer, der skal skabe socialt samvær mellem de mange forskellige nationaliteter.

Foto: Privat
07.05.18 DIB Nyheder

Manglende venner koster attraktiv udenlandsk arbejdskraft

Mere end hver anden højtuddannet har forladt Danmark fem år efter, vedkommende er kommet hertil, viser nye tal fra DI. Hos Microsoft i Lyngby er det især udfordringen med at finde nye venner, der får medarbejderne til at søge mod andre lande.

Hos Microsoft bliver de udenlandske medarbejdere i gennemsnit knap fem år, før de flytter ud ad Danmark. Det er færre år end tidligere, selvom man i virksomheden lægger en stor indsats i at fastholde de internationale talenter.

Tilsyneladende kæmper flere danske virksomheder med samme problem. Nye tal fra Dansk Industri (DI) viser nemlig, at over halvdelen af de højtuddannede udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, flytter igen indenfor de første fem år.

- Danske virksomheder er fuldstændigt afhængige af internationale talenter, siger Global Talent-chef i DI Linda Duncan Wendelboe, der derfor finder tallene bekymrende.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Nanna Wesley Hansen har de internationale talenter svært ved at føle sig godt tilpas i Danmark. Og det skyldes først og fremmest en social barriere: Det er svært at finde danske venner.

- Generelt er udenlandske medarbejdere glade for de danske arbejdspladser, hvor der er mindre hierarki, større ansvar og god ’work-life balance’. Det er det øjeblik, de har fri og træder ud ad arbejdsrollen, at det sociale i Danmark kan være svært. Og det gælder i øvrigt både højt- og lavtuddannede, siger Nanna Wesley Hansen.

Læs også: Danmark går frem - København bliver overhalet på talentrangliste

Microsoft: Svært at falde til

Det billede kan man bekræfte hos Microsoft, hvor 47 forskellige nationaliteter udgør halvdelen af medarbejderstaben. Her fortæller flere af de internationale medarbejdere, at de har svært ved at finde sig til rette og finde venner i Danmark – især i deres første tid i landet.

- Vi har haft mange medarbejdere, der efter flere år stadig kun har haft kontakt til andre expats. Det er oftest dem, der vælger at flytte igen. For mange udlændinge er det svært at falde til blandt danskerne. De kan være svære at nå ind til og har deres omgangskreds fra gymnasiet og den slags, forklarer Head of External Relations hos Microsoft Sara Kolka.

Hun giver et eksempel på en medarbejder, der ifølge eget udsagn kun havde ”én rigtig dansk ven”, som var en af hans kolleger.

- Da hans kæreste fik job i Schweiz, valgte han at flytte med, fordi han savnede følelsen af ”at passe ind” i et samfund, fortæller hun og understreger, at det ikke er et enkeltstående tilfælde.

Læs også: Hædret iværksætter: Vi har brug for bedre udlændingeservice 

Et godt socialt liv er afgørende for en god integration

En undersøgelse fra 2017 foretaget af expat-foreningen InterNations viser også, at Danmark ligger i bunden af listen over lande, der er nemme at falde til i, når man er ny tilflytter.

Adspurgte expats forklarer i undersøgelsen, at det blandt andet er svært at finde venner, ligesom sproget er en udfordring.

- Et godt socialt liv – både på og udenfor arbejdspladsen – er afgørende for, om medarbejderne og deres medfølgende familier får det tilhørsforhold til landet, som gør, at de vælger at blive. Vi oplever desværre, at det for nogen er svært at falde til i Danmark, lige når de flytter hertil, siger Global Talent-chefen i DI.

Læs også: Ny undersøgelse: Udlændinge har svært ved at falde til i Danmark

Løbeklub og sprogskole

Af samme grund arbejder man i Microsoft målrettet med at få medarbejderne til at føle sig hjemme i Danmark.

Indenfor de seneste år har virksomheden blandt andet etableret flere sportsklubber, gaming-fællesskaber, en fredagsbar og København-tours. Alt sammen drevet af medarbejdere og alt sammen med det formål at skabe et socialt miljø.

Hvis man spørger Sara Kolka er det vigtigste, at virksomheden er begyndt at organisere danskundervisning. For sproget er en anden faktor, der har været en stor barriere for mange.

- Sproget er nøglen til at forstå den danske humor og mentalitet. Derfor tror jeg, det hjælper meget at lære det, hvis man vil være en del af det danske fællesskab. Og det er også det, vi hører fra vores medarbejdere, siger hun.

Kurven flader ud efter fem år

Mens de indledende år i Danmark kan være svære, viser de nye tal fra DI, at de fleste udenlandske medarbejdere, der holder ved Danmark i mere end fem år, har større sandsynlighed for at blive boende.

På trods af at der kan være udfordringer i at falde til, er der mange ting, der gør Danmark til et godt land at slå sig ned i.

Linda Duncan Wendelboe fra DI fremhæver blandt andet, at det danske samfund er trygt og velfungerende, og at ting som familieliv og fritidsinteresser bliver prioriteret højt.

Det bekræfter Sara Kolka i Microsoft. Den danske mentalitet og tilgang til arbejdsliv og fritid vejer tungt, når medarbejdere beslutter sig for at blive.

- Her er trygt og rart at stifte familie, og vi har opbygget et samfund, også digitalt, hvor det meste kører meget ’smooth’. Det fastholder mange, siger Sara Kolka og tilføjer:

- Derfor er det også de ting, vi skal forsøge at brande Danmark på. For det er det, der gør os unikke.

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold