Adm. direktør,  Hans Fog, ser etiske og praktiske krav til hele branchen via Servicenormen som en garant for orden i sagerne.

Foto: Christian Liliendahl
04.06.18 DIB Nyheder

”Vi kan undvære ledelsen – men ikke medarbejderne”

Da resultater og image pludselig hang i laser, satte Forenede Service en ny mand i direktørstolen. Hans Fog rettede blikket mod kernen i virksomheden, nemlig medarbejderne.

Servicebranchen er speciel. Den er ikke bare ekstremt konkurrencepræget og klemt af små overskudsmarginer – den er også en branche, hvor det vigtigste aktiv er medarbejderne og deres arbejde.

Det faktum kan være dyrt at glemme. Det ved Forenede Services adm. direktør, Hans Fog, alt om, for han blev sat til at løse et meget konkret problem i den familieejede facility management- og rengøringsvirksomhed.

Problemet var, at selv om Forenede Service voksede på toplinjen, haltede bundlinjen alvorligt. Ifølge Hans Fog hang det sammen med en ”sløset” drift i den tidligere ledelse plus et tab af følingen med de ansatte.

– Man kan ikke drive en servicevirksomhed, hvis ens ledelse bliver for svævende og ufokuseret. Hvis man sætter for meget i søen, men samtidig mister fornemmelsen for, hvad der sker på gulvet, går det galt. Når ens omkostninger er 80 procent til løn, er ens ansatte simpelthen det allervigtigste aktiv, siger han og tilføjer:

– De ansatte skal respekteres for deres arbejde. Rengøringsmedarbejderne er lige så gode som kokken. I en servicevirksomhed som vores kan vi grundlæggende godt undvære ledelsen, men vi kan altså ikke undvære medarbejderne.

Læs også: Debat: Hvad så, Inger Støjberg – er der noget nyt?

Hvis man sætter for meget i søen, men samtidig mister fornemmelsen for, hvad der sker på gulvet, går det galt Hans Fog, adm. direktør, Forenede Service

Hans Fogs holdning til medarbejderne styrer hans bestræbelser på at rette Forenede Service op

Både da han fungerede som vicedirektør, og siden han fra 2016 blev udnævnt til adm. direktør i Forenede Service.

I begyndelsen af 2010’erne var omsætningen i den danske del af forretningen vokset til knap en mia. kr. (og over to mia. kr. på koncernbasis), men overskuddet faldt. I 2012 lød bundlinjen på to mio. kr., men året efter var den blot 200.000 kr.

Oven i det kom mange fagforeningssager, negativ omtale i pressen samt en skattesag, som dog var forankret hos ejerne og ikke direkte i virksomheden.

– Væksten havde gjort noget negativt ved attituden i virksomheden. Det gjaldt på alle niveauer. Der var sløseri med pengene men også med indstillingen. Folk havde fornemmelsen af, at vi kunne gå på vandet og intet kunne true os. Der var ingen konsekvenser, hvis man ikke overholdt aftaler, siger han.

Derudover oplevede Hans Fog, at der var opstået et gab mellem ledelsen og medarbejderne. For at vende situationen, tog han nogle strategiske valg. Projekter blev sat i bero og samarbejdsaftaler opsagt.

Læs også: Hun overtog familiestafet og tredoblede virksomheden

Tilbage til kerneforretning

– Det handlede på mange måder om at vende tilbage til gamle dyder. Det handlede om at leve op til de ting, man havde aftalt. Både internt i ledelsen, i kontakten til kunderne og blandt medarbejderne. Ting skal komme til den aftalte tid. Folk skal være effektive – men også kunne følge med, siger han.

I Hans Fogs optik er respekten for medarbejderen på gulvet helt essentiel for at få en servicevirksomhed til at fungere. Hvis servicemedarbejderen føler sig overset eller dårligt behandlet, får man ikke ham eller hende til at påtage sig det ansvar, der får det hele til fungere.

– Det er jo assistenten på gulvet, det i sidste ende handler om. Det er hende, der kan gøre 200 kvadratmeter rent på en time. Det er hende, der står op kl. to om natten for at gå på arbejde, hvorefter hun tager hjem, vækker børnene og sender dem i skole. Den slags kalder på respekt. Hende kan vi ikke undvære. Det er hende, det hele handler om, siger han.

Hans Fog og resten af ledelsens arbejde med at komme tæt på medarbejderne har i dag givet afkast på resultatsiden.

Læs også: Konstruktiv kritik kan gavne din virksomhed

Overskuddet vokser

Overskuddet i Forenede Service endte i 2016 på 19 mio. kr. (og på koncernbasis 32 mio. kr.), men der har også været et andet afkast. Derudover er er medarbejdernes arbejdsforhold langt mere i fokus.

Det mener Hans Fog blandt andet man kan se på, hvordan virksomhedens forhold til fagbevægelsen i dag er.

– For et par år siden havde vi en hel del fagforeningssager kørende. I 2017 havde vi nul. I dag får vi ros af dem, og vi er ikke modstandere mere. I dag arbejder vi sammen med fagbevægelsen, og det samarbejdet kommer både ledelse og medarbejdere til gode, siger han. 

Læs også: Wilbek fra Viborg: Nu skal de sidste ledige i sving

Fakta

Servicebranche i vækst

Den danske servicebranche beskæftiger operationelt 143.000 mennesker og omsatte i 2016 for 140 mia. kr. Branchen står for at ansætte en stor del af lavtuddannede, flexjobbere, indvandrere m.m.


Branchen oplevede et lille dyk i årene efter finanskrisen, men er siden 2009 vokset med 56,3 procent på omsætningen og 29,3 procent på antallet af medarbejdere.


Servicebranchen er præget af små indtjeningsmarginer som følge af hård konkurrence og et meget stort prisfokus i blandt andet mange af de offentlige udbud, som er en vigtig del af branchens forretningsgrundlag.

Læs også: Vild jobvækst i servicebranchen
Kilde: DI/Servicebranchens Årsrapport 2017

Skrevet af:

Nikolai Steensgaard

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold