Claus Barslund, bestyrelsesformand i renovationsvirksomheden M. Larsen, mener, at det bliver dyrt for private og virksomheder, hvis Københavns Kommune hjemtager affaldsindsamlingen.

01.06.18 DIB Nyheder

Debat: Hold affaldet på private hænder i København

Det er helt i skoven, når Københavns Kommune - trods store miljøgevinster og besparelser på 20-25 procent - overvejer at droppe samarbejdet med private virksomheder om affaldsindsamling, mener Claus Barslund, bestyrelsesformand i renovationsvirksomheden M. Larsen, i debatindlæg.

Københavns Kommune har sparet mellem 20 og 25 procent omkostningerne, da det kommunale selskab R98 lukkede, og private virksomheder begyndte at indsamle dagrenovation. Siden har de private virksomheder haft en central rolle i den grønne omstilling, hvor stadig mere affald bliver sorteret. Men nu har Københavns Kommune planer om at tage opgaven hjem og placere aktiviteterne i det kommunale affaldsselskab, Amager Ressource Center (ARC).

Økonomien i Københavns nye affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke hænger ikke sammen. Ifølge Jyllands Posten har ejerne udsigt til et underskud på 100 millioner kroner om året. Derfor ønsker et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at øge omsætningen i selskabet Amager Ressource Center (ARC), som ejer og driver Amager Bakke.

Et affaldsforbrændingsanlæg må maksimalt importere affald svarende til 20 procent af omsætningen. Så øget omsætning i selskabet vil gøre det muligt at importere mere affald, og det vil forbedre forbrændingsanlæggets økonomi.

Det lyder som simpel logik. Men det giver slet ikke mening, for kommunen skal foretage enorme investeringer i materiel. De skal bygge en organisation op og ansætte medarbejdere. Og de vil ikke have de stordriftsfordele, som de private virksomheder har, som kan bruge specialkøretøjer mange forskellige steder.

Det bliver dyrere og dårligere

I M. Larsen har vi haft et samarbejde med Københavns Kommune de seneste 10-11 år. I øjeblikket står vi dog kun for 5-8 procent af affaldsindsamlingen i kommunen og bliver altså ikke ramt særligt hårdt, hvis politikerne ender med at hjemtage indsamlingen af dagrenovation. Alligevel vil det være en ærgerlig beslutning.

Siden det kommunale affaldsselskab R98 blev lukket, og opgaven blev udliciteret til private, har kommunen stillet en række miljøkrav til virksomhederne. Det har været krav om indkøb af hybrid- og gasbiler, og virksomhederne har medvirket aktivt til den grønne omstilling med stadig mere affaldssortering.

Udliciteringen har altså givet bedre miljø for færre penge, men nu risikerer vi at tabe det hele på gulvet og gøre indsamlingen af dagrenovation dyrere og dårligere.

Regningen er der kun ét sted at sende hen. Den vil havne hos borgerne og virksomhederne i de kommuner, der ejer Amager Ressource Center.

Læs også: Kommentar: Hvem betaler, når kommunerne hjemtager affaldsindsamlingen?

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk

Relateret indhold