Droneflyvning kombineret med god databehandling  er en fin forretningsmodel. DataForBusiness skal lære flere virksomheder at udnytte data bedre.

Foto: HOFOR
18.06.18 DIB Nyheder

Droneoperatør gør big data til big business

Danske virksomheder er bagud, når det kommer til at udnytte data i produktudvikling og salg. Det skal det nye projekt DataForBusiness være med til at ændre. Dansk Industri er en af parterne bag projektet, som skal nå ud til 500 virksomheder. Drone Systems har allerede gjort tricket.

Flere og flere droner overflyver hver dag Danmark, og mange af dem indhenter data til forskellige formål.

Virksomheden Drone Systems fotograferer f.eks. varmeforskelle i omgivelserne – og det er viden, som fjernvarmeværkerne kan bruge til at sikre en effektiv vedligeholdelse af deres systemer. Men ifølge Michael Noer-Hvarre, som er salgsdirektør i virksomheden, er det slet ikke dronerne, der er det centrale i forretningsmodellen.

- Nøglen er den software, som vi har udviklet. Den gør, at vi kan behandle den data, vi indsamler på en måde, så vores kunder uden videre kan gøre brug af den. De får simpelthen et kort, som de kan planlægge arbejdet ud fra. Og det gør, at vi lige er ti meter foran andre droneoperatører, siger han.

Drone Systems består i dag af tre ejere og seks ansatte, men forretningen udvikler sig hele tiden – bl.a. med en ny service, hvor droner og software bruges til at finde fejl i solcelleanlæg.

- Vi bliver både kontaktet af interesserede investorer og af potentielle kunder i nabolandene, som også er interesseret i den service, vi kan levere. Så vi ser optimistisk på fremtiden, siger Michael Noer-Hvarre.

Læs også: Ret ryggen, Fyn, det går ret godt 

Genopfind virksomheden med data

Drone Systems er et eksempel på en virksomhed, som ved hjælp af dataindsamling og -behandling har formået at løfte en egentlig ret lavpraktisk ydelse til en højspecialiseret service. Og det potentiale har mange danske virksomheder.

- Aldrig tidligere har virksomhedernes viden om deres egen produktion, drift og salg været større, takket været ny teknologi. Det åbner for nogle helt nye muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. De danske virksomheder, som først lykkes med at få omsat denne guldmine af data til konkret viden, kan både se frem til store besparelser og en lang række nye forretningsmuligheder, siger Lars Frelle-Petersen, som er direktør for digitalisering i Dansk Industri (DI).

Desværre har mange danske virksomheder stadig ikke knækket koden, når det kommer til at få det fulde udbytte af de store mængder data, de ligger inde med. Det skyldes bl.a. manglende viden - også i ledelsen.

Læs også: Nu får dansk erhvervsliv data-starthjælp

Det åbner for nogle helt nye muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Derfor er DI gået sammen i et partnerskab med Networked Business Initiative, IBM og en række rådgivende it-virksomheder i projektet DataForBusiness. Formålet at give 500 danske virksomheder konkrete værktøjer til at komme i gang med at bruge data bedre i deres forretning – og undgå de fælder, som brugen af data også kan indebære.

Hul igennem med DataForBusiness

Svar fra virksomheder, som allerede er med i projektet, viser nemlig, at seks ud af ti virksomheder mangler viden om datasikkerhed, og hvad data må bruges til, mens kun hver fjerde virksomhed har brug af data som en naturlig del af virksomhedskulturen.

- Virksomhederne har allerede adgang til tonsvis af værdifulde data, og teknologien til at omdanne den til viden ligger også klar. Opgaven består nu i få den implementeret i virksomhederne og hjælpe ledelsen med at få øje på de mange nye forretningsmæssige muligheder, der ligger i at udnytte deres data, siger adm. direktør Henrik Bodskov, IBM Danmark, som er partner i projektet.

Læs også: Podcast:Dansk Google-pionér laver ny IoT-start-up

Fakta

Vær med i DataForBusiness

 

Brug det online-værktøj, som DataForBusiness har udviklet. Det giver dig på ca. 15 minutter et billede af, hvor god din virksomhed er til at bruge data, hvilket potentiale der er, hvordan du kommer videre og evt. får professionel sparring.

 

Den 20. juni afholder partnerskabet desuden et DataForBusiness–summit, hvor du kan blive præsenteret for en række konkrete værktøjer, inspirerende cases og høre mere om den nyeste forskning inden for brug af data. 

 

Deltagelse i arrangementet er gratis for DI’s medlemsvirksomheder.

 

Læs mere på www.dataforbusiness.org

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Anja Skadkær Grue

Anja Skadkær Grue

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3909
  • Mobil +45 2326 5985
  • E-mail ansm@di.dk

Relateret indhold