Elektronikvirksomheden GPV's adm. direktør Bo Lybæk ser gode vækstmuligheder for hele branchen. Digitalisering  øger efterspørgslen, men rammebetingelserne skal følge med.

Foto: GPV
25.06.18 DIB Nyheder

GPV-chef: Vi har de bedste danske betingelser i 10 år

Digitalisering baner vej for elektronik i alle produkter. GPV's adm. direktør Bo Lybæk har ikke oplevet så gode betingelser for dansk vækst i 10 år. Om fire år skal GPV være dobbelt så stor.

En minibox, der kan håndtere 16 DNA-test på samme tid fra Xtel. En lampefatning der måler temperatur, lyd og luftfugtighed fra Develco. Eller en sensor til skjorten, der fortæller om du får lys nok i løbet af dagen fra Prevas.

Det er eksempler på den moderne elektronik, som DI viser i en udstilling i sin forhal ved Rådhuspladsen i København denne sommer. Alle tre produkter er fra den danske elektronikindustri, som medvirker til at digitalisere alle produkter.  

Branchen vokser og der er gode forudsætninger for at fortsætte væksten, hvis det lykkes at skaffe nok kompetente medarbejdere og regeringen bidrager med bedre rammebetingelser. Det vurderer adm. direktør i Danmarks største rendyrkede elektronikvirksomhed, GPV, Bo Lybæk.

Læs også: Robotter på menneskejagt - 250 skal ansættes i år

Danmark kan være med

- Det er uomtvisteligt, at fokus på digitalisering øger behovet for hardware-elektronik. Og her kan Danmark godt være med, hvis vi fortsætter med at være konkurrencedygtige, siger han.

Bo Lybæk er samtidig formand for udvalg for digital elektronik i DI Digital

- Tidligere var mantraet, at al produktion skulle foregå i Kina. I dag ser vi, at produktion og udvikling skal placeres samme sted, så derfor giver det mening at bevare produktion i Danmark, tilføjer han.

Læs også: Danmark skal vikles ind i data

I de 10 år jeg har været chef for GPV, har betingelserne for virksomhedens fabrikker i Danmark ikke været så gode som nu. Bo Lybæk, adm. direktør, GPV

Skal fordobles på fire år

GPV er selv i en kraftig udviklingsproces. Virksomheden har 1.400 ansatte, en omsætning på 1,2 mia. kr. og leverer 10 millioner produkter årligt, der sælges til en bred vifte af brancher i 40 lande. Blandt de mere spektakulære af i alt 6.500 varer på hylden er et overvågningssystem, som sikrer, at fly kan lande sikkert i alverdens lufthavne under dårligt vejr. I 2022 skal GPV være dobbelt så stor. Væksten vil komme kloden rundt, men det bør også give flere arbejdspladser i Danmark. En del af fremgangen skal sikres gennem opkøb.

- I de 10 år, jeg har været chef for GPV, har betingelserne for virksomhedens fabrikker i Danmark ikke været så gode som nu. Vi har omkring 250 medarbejdere i Danmark af mange nationaliteter. Og jeg vil ikke udelukke, at det antal vokser. Men det afhænger naturligvis af, hvor og hvordan vi vokser, og hvad der giver bedst mening i forhold til kunderne, forklarer Bo Lybæk.

Ifølge Danmarks Statistik er aktiviteten i elektronikvirksomheder i bred forstand vokset siden 2009. I 2015 nåede omsætning relateret til elektronik cirka 144 mia. kr., heraf 75 pct. til eksport. Over 41.000 var beskæftiget i virksomhederne. Branchens produkter er ofte usynlige for den brede offentlighed, fordi de ikke så ofte er rettet direkte til den enkelte forbruger, men bruges i tekniske apparater og maskiner.

Læs også: Danmark vinder VM-guld i digital parathed

To forhold afgørende

Ifølge Bo Lybæk er to forhold afgørende for den videre succes og for at bevare konkurrencedygtigheden i Danmark:

1) At der uddannes nok kompetente medarbejdere. Det gælder både de højere naturvidenskabelige uddannelser, men også industriteknikere og andre til at klare opgaverne i selve produktionen.

2) Et bedre investeringsklima. Det gælder om at sikre bedre afskrivningsregler for investeringer i maskiner og udstyr, hvor der er konkurrence fra andre lande.

Læs også: Skatteministeriet vil låne 10.000.000.000 gratis af virksomhederne

Bedre investeringsmuligheder

Dansk Industri (DI) er i offensiven for at forbedre investeringsklimaet.

- Regeringen vil efter forslag fra DI gennemføre et eftersyn af afskrivningsregler for it- og teleudstyr. For at fremme investeringer i digitalisering og ny teknologi er det vigtigt, at de skattemæssige afskrivningsregler er tilpasset den digitale udvikling, siger digital direktør i DI, Lars Frelle-Petersen.

Han slår fast, at elektronik og digitalisering går hånd i hånd, idet bl.a. Internet of Things (IoT), big data, droner og robotter alle bygger på elektronik. Det er centralt for fremstillingsindustrien, men også andre brancher. Det giver muligheder for et erhvervseventyr.

- Elektronikvirksomhederne står stærkt inden for brancher, hvor Danmark i øvrigt er stærk. Fx medico, sundhed, miljø, robotter, måleudstyr, marineteknologi og kommunikationsteknologi. Så basis er i orden, siger Lars Frelle-Petersen.

Han pointerer videre, at med 75 pct. eksport er danske elektronikvirksomheder tilstede på de internationale markeder, hvor efterspørgslen på elektronik kommer til at gå i vejret.

Elektronikindustriens udstilling i Industriens Hus i København er åben for alle besøgende i dagtimerne frem til 6. august.

FAKTA

Udstilling om  dansk elektronikindustri

 

Udstillingsperiode: 
30. maj - 6. august 2018

Mandag – fredag kl. 8.00-17.00

 

Sted:  Industriens Hus 

H.C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold