Johan Larsen er 41 år og nyuddannet maskinsnedker. Han var i praktik hos Orebo Træindustri A/S og fik i foråret DI Vestsjællands lærlingepris.

27.06.18 DIB Nyheder

En god lærling kan godt have grå stænk

En stigende andel af lærlingene i virksomhederne er over 25 år – og ofte betydeligt ældre. Voksne lærlinge er nemlig et godt supplement til de unge. Det er erfaringen hos Orebo Træindustri A/S i Stenlille. Deres seneste voksenlærling vandt en pris.

- Vi har gode erfaringer med voksenlærlinge, siger Ole Rebien, der er direktør for Orebo Træindustri A/S i Stenlille .

Det har han god grund til at sige, for i foråret vandt virksomhedens seneste voksenlærling, Johan Larsen på 41 år, DI Vestsjællands lærlingepris. Men det er nu ikke første gang, at Orebo Træindustri A/S har haft en voksenlærling – og Ole Rebien kan især pege på én fordel ved de lidt ældre lærlinge.

- Når du får en af de helt unge lærlinge, skal du virkelig have fokus på dem i de første tid for at sikre, at de falder godt til og får nogle kolleger, som de er fortrolige med i virksomheden. Det behøver du ikke på samme måde med en voksenlærling. De har jo som regel haft et arbejde før, så de er ikke så generte og tør godt sige til, hvis der er noget, som de er usikre på, fortæller han.

Ole Rebien understreger dog, at de er lige så glade for at modtage unge lærlinge, som også har masser at byde på – og at det faglige niveau kan være lige så højt hos en ung lærling, som hos en over 25 år.

- Men en ældre lærling har nok typisk en lidt større ansvarlighed og klarhed om, hvad de vil med deres uddannelse, fortæller Ole Rebien, som gerne vil anbefale andre virksomheder også at se på de mere modne kandidater, når de søger nye lærlinge.

Læsæ også: DEBAT: Lærlinge er en gave for vores virksomhed

Vi må ikke glemme, at der også blandt de lidt ældre ufaglærte og ledige kan findes rigtig mange ressourcer. Lone Folmer Berthelsen, Underdirektør

Tænk bredt, når du søger lærling

Selv om andelen af voksenlærlinge de seneste seks år er steget fra 27,7 til 33,5 procent, er forestillingen i mange virksomheder stadig, at en lærling er et helt ungt menneske. Den forestilling vil Lone Folmer Berthelsen, som er erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri (DI) gerne rokke lidt ved.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at de unge lærlinge får praktikpladser, så vi sikrer os friske, nye generationer af faglærte medarbejdere. Men vi må ikke glemme, at der også blandt de lidt ældre ufaglærte og ledige kan findes rigtig mange ressourcer, som kan komme i spil på de områder, hvor vi netop ser mangel på faglærte, siger hun.

Reglerne for ansættelse af voksenlærlinge er pr. 1. april blevet ændret og forenklet, så flere får mulighed for at benytte ordningen – især inden for de brancher, der mangler arbejdskraft.

- Nogle af de voksne lærlinge går selv meget målrettet efter at skifte branche eller funktion. Men det kunne også være, at din næste dygtige lærling gemmer sig blandt de ufaglærte i din virksomhed, eller at han eller hun lige nu er på dagpenge eller kontanthjælp og bare venter på at få en chance, siger Lone Folmer Berthelsen.

Læs også: Sej kamp for Betina at blive Årets Lærling

Fakta

Kend reglene for voksenlærlinge

Du har mulighed for at få tilskud til lønnen, når du ansætter en lærling over 25 år.

Tilskuddet ligger på 30 eller 40 kr. i timen og afhænger bl.a. af, om lærlingen er ledig, før I indgår praktikaftalen – og om lærlingen har en uddannelse i forvejen.

Reglerne for voksenlærlinge er pr. 1. april blevet ændret og forenklet.
 

Du kan læse meget mere om dem her 

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold