Virksomheder kan skabe nye løsninger - f.eks. til brug for ældrepleje.

01.06.18 DIB Nyheder

Enige kommunalpolitikere: private kan styrke det offentlige

Et overvældende flertal af de danske kommunalpolitikere mener, at et styrket samarbejde med virksomheder kan forbedre kommunernes drift. Men det kræver en indsats fra både virksomheder og kommuner, påpeger forsker.

Fire ud af fem (77 procent) danske kommunalpolitikere mener, at driften af danske kommuner kan gøres mere effektiv. Det viser DI’s kommunalpolitikerundersøgelse 2018.

- Det er godt at se, at så stort et flertal kan se optimeringsmuligheder, selv om der er sket effektiviseringer de sidste år. Vi mener også, at der er stort potentiale – især hvis kommuner og virksomheder bliver bedre til at arbejde samme om nye løsninger, siger direktør Tine Roed, DI.

Læs også: Debat: Hold affaldet på private hænder i København

Det er et overvældende flertal, og så er det jo bare at komme i gang. Der er en lang række områder, hvor virksomheder står klar til at klare opgaver og udvikle nye løsninger Tine Roed, Direktør

Politikere mangler erfaring med virksomheder

Det er kommunalpolitikerne over en bred kam også enige i. Undersøgelsen viser, at 78 procent af dem mener, at ”et styrket arbejde med virksomheder i høj eller nogen grad kan være med til at optimere og kvalitetsudvikle kommunens opgavevaretagelse.”

- Det er et overvældende flertal, og så er det jo bare at komme i gang. Der er en lang række områder, hvor virksomheder står klar til at bistå med opgaveløsningen og udvikle nye løsninger, siger Tine Roed.

At det ikke sker i højere grad, end tilfældet er, kan ifølge professor Martin Bækgaard ved Aarhus Universitet skyldes, at mange af kommunalpolitikerne ikke har særlig stor erfaring med virksomhedssamarbejder.

- Det kan være et svært udgangspunkt, hvis politikerne skal stikke retningen ud for et øget samarbejde og en ændring af de vante mønstre. Derfor skal virksomhederne måske også selv mere på banen for at påpege mulighederne, men der kan også være nogle blandt dem, der holder sig lidt tilbage på grund af usikkerhed overfor løsning af opgaver i offentlig regi med alt hvad det indebærer af bureaukrati og demokratiske processer, siger Martin Bækgaard.

Han mener derfor også, at kommunaldirektøren og embedsværket kan være afgørende for udviklingen.

- Vi har et eksempel fra Morsø Kommune, hvor kommunaldirektøren gik ind med et formuleret mål om øget virksomhedsinddragelse og bedre vilkår for små og mellemstore virksomheder. Det gjorde en stor forskel, og det er nok den slags, der skal til, siger Martin Bækgaard.

Læs også: DTU's rektor: Innovation fejler uden universiteterne

Partnerskaber viser vejen

I KL mener chefkonsulent Maria Pilegaard, at flere innovationspartnerskaber er vejen frem til øget samarbejde mellem virksomheder og kommuner.

- Med udbudsloven fra 2016 fik kommuner og virksomheder mulighed for at indgå innovationspartnerskaber, hvor man i fællesskab udvikler nye og bedre løsninger. Det er stadig meget nyt og sker indtil videre i begrænset omfang. Men der er projekter i gang, der er meget lovende, og i takt med at vi får flere erfaringer, vil det blive mere udbredt. Der er ingen tvivl om, at det er den rette vej at gå, siger Maria Pilegaard.

Læs også: Tag hånd om samfundet, hvis du vil holde på de unge medarbejdere

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold