Bedre adgang til finansiering og kvalificeret udenlandsk arbejdskraft  kan skabe en sundere iværksætterbranche, mener  DI og iværksætter Michael Valentin.

Arkivfoto: DI
13.06.18 DIB Nyheder

Iværksætter om nye anbefalinger: Kan flytte virksomheder til næste niveau

Regeringens Iværksætterpanel vil gøre det nemmere at tiltrække udenlandske talenter og skaffe finansiering. Det kan flytte mindre virksomheder til det næste niveau, mener iværksætteren Michael Valentin. DI opfordrer politikerne til at tage godt imod anbefalingerne.

Det skal være nemmere at få fat i de udenlandske medarbejdere til startup-virksomheder, og de ihærdige iværksættere skal have nemmere ved at skaffe finansieringen til opstart og vokseværk.

Sådan lyder anbefalingerne til politikerne fra Iværksætterpanelet, som sidste år blev nedsat af regeringen for at skabe bedre vilkår for iværksættere i Danmark.

- Vi ser et spirende iværksættermiljø i Danmark, som har potentiale til at skabe de næste store erhvervssuccesser. Mange store teknologivirksomheder, skabt ud af danske idéer og nogle af verdens bedste iværksættere, har tidligere valgt primært at videreudvikle deres forretninger andre steder end i Danmark. Det skal vi gøre alt for at sikre ikke sker med den næste generation, siger Tommy Andersen, formand for Iværksætterpanelet, i en pressemeddelelse.

Læs også: DI: Regeringen bør lytte til iværksætterpanel

Danmark sakker bagud

 Iværksætterpanelet tager med de nye anbefalinger fat på udfordringen med, at mange danske virksomheder har svært ved at skaffe specialiseret arbejdskraft - særligt inden for it-området.

 I Danmark uddannes for få med de efterspurgte kompetencer, og den internationale kamp om at finde medarbejderne i udlandet - særligt uden for EU - er hård, og Danmark sakker bagud.

 "Det tyder på, at vi taber kampen om talenterne, der bidrager positivt til væksten i det danske samfund", fastslår Iværksætterpanelet, der peger på, at talenter fra ikke-EU-lande i 2017 bidrog med 1,2 mia. kr. til det danske samfund.

For iværksættervirksomheder er det tit særligt svært at tiltrække de rette talenter fra starten – hvorfor skal man vælge det usikre og ukendte frem for de velkendte arbejdspladser, tænker mange måske. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Kan flytte virksomheder til næste niveau

Iværksætterpanelet opfordrer konkret til at lempe kravene til den såkaldte beløbsordning og forskerordning, så virksomheder kan tilbyde medarbejderaktier som en del af aflønningen. Desuden bør mindre virksomheder også kunne benytte sig af fast track-ordningen.

Anbefalingerne er sød musik for danske iværksættere, forklarer Michael Valentin, der i 2010 var med til at starte virksomheden Signifly, som rådgiver inden for web-teknologi og digitalt design.

- Der er kamp om tech-talenterne, og det er desværre ofte de store, etablerede virksomheder som vinder. Det ville være en hjælp at kunne rekruttere på lettere vis globalt, ligesom at en øget forståelse for fordelene ved at fortsætte sin karriere i en ung vækstvirksomhed kunne sende flere talenter derhen, hvor de virkelig kan flytte nogle nye virksomheder til det næste niveau, siger Michael Valentin, der er adm. direktør i Signifly.

Det er Kent Damsgaard, direktør i DI, enig i.

- For rigtigt mange af vores medlemsvirksomheder er det blevet sværere at finde nok kvalificerede medarbejdere. For iværksættervirksomheder er det tit særligt svært at tiltrække de rette talenter fra starten – hvorfor skal man vælge det usikre og ukendte frem for de velkendte arbejdspladser, tænker mange måske. Derfor er det helt rigtigt at se på, hvordan man kan gøre det nemmere også at rekruttere dygtige folk fra udlandet – både generelt og for iværksættere, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Hædret iværksætter: Vi har brug for bedre udlændingeservice

Langt fra i mål

Iværksætterpanelet har også taget teten op efter den politiske aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer fra november 2017. Her vedtog et flertal i Folketinget at indføre blandt andet investorfradrag og en aktiesparekonto, som gør det mere attraktivt at investere i iværksætter- og vækstvirksomheder.

Men ”vi er langt fra i mål”, skriver Iværksætterpanelet, som mener, at markedet for kapital i de helt tidlige faser i Danmark ikke er tilstrækkeligt veludviklet og robust. Det gør det vanskeligt for virksomheder at rejse kapital til virksomhedens første udviklingstrin.

Mange tør ikke tage chancer

Konkret anbefaler Iværksætterpanelet, at der skabes bedre rammer for at etablere såkaldte micro-VC-fonde, som kan investere i de nye virksomheder, og at de danske universiteter i højere grad samarbejder med hinanden samt private investorer om at omsætte forskning til kommercialisering.

Michael Valentin fra Signifly mener, at lettere adgang til finansiering vil give bedre dynamik i iværksætterbranchen.

- Kapital kan booste udviklingen i en ny virksomhed. Enten modnes den og får nye muligheder, eller også viser den sig ikke at holde - og så kan de dygtige folk komme videre til noget nyt i en fart. Mange unge virksomheder går i stå, når de ikke tør at tage chancer. Det kræver en holdningsændring i forhold til det at fejle, og mere risikovillig kapital kan gøre den ændring lettere, siger han.

Kent Damsgaard, DI, er også begejstret for udsigten til lettere finansiering for iværksætterne.

- For en iværksættervirksomhed, der skal vokse og udvikle sig, er adgangen til kapital en helt basal og afgørende faktor. Og her har vi virkelig behov for at gøre det bedre i Danmark. Det danske kapitalmarked halter bagefter eksempelvis det svenske marked og derfor hilser vi nye tiltag, som kan åbne for et stærkere privat kapitalmarked, velkomment, siger han. 

Læs også: Rambøll-chef: Skab tysk-dansk kraftcenter for iværksættere

Iværksætterkultur skal spire

Iværksætterpanelet har også to bud på, hvordan der kan skabes endnu bedre grobund for en spirende dansk iværksætterkultur. Der skal være vilje til at springe ud som iværksætter, og det skal det ”officielle” Danmark støtte op om, lyder det fra panelet.

Det skal blandt andet sikres ved en fast støtte til Fonden for Entreprenørskab, som arbejder med iværksætteri i særligt uddannelsessystemet. Og så skal der sættes tryk på iværksætterevents, som kan sætte Danmark på verdenskortet.

Kent Damsgaard og DI håber nu på konkret politisk opfølgning.

- Forslagene peger klart i den rigtige retning, så det er et godt udgangspunkt for at få skabt de bedst mulige vilkår for vores iværksættervirksomheder. Det handler jo om, at vi får flere vækstvirksomheder, der skaber udvikling og arbejdspladser lokalt, siger han.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) melder sig også klar til at tage forslagene med til drøftelse i regeringen. 

- Jeg glæder mig til at studere forslagene nærmere. Regeringens har en ambition om at skabe en iværksætterkultur, hvor det bliver mere nærliggende at starte, udvikle og investere i virksomheder. Derfor synes jeg, at det er meget positivt, at iværksætterpanelet kommer medkonkrete bud på, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer for nystartede virksomheder, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: 21 mio. til uddannelse skal sætte skub i iværksættere

Niels Petersen
Skrevet af:

Niels Petersen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold