Hydrogeolog Max Halkjær på arbejde i Californien

Foto: Rambøll
12.07.18 DIB Nyheder

Rambøll: Stanfordaftale åbner ladeport af markedsmuligheder

Det amerikanske topuniversitet Stanford henter dansk ekspertise for at tilpasse danske grundvandløsninger til det nye californiske grundvandsprogram. Rådgivningsvirksomheden Rambøll kan ikke få hænderne ned over samarbejdsaftalen, der åbner en ladeport af markedsmuligheder.

I samarbejde med forskere fra det anerkendte Stanford Universitet i Californien har danske grundvandsvirksomheder netop underskrevet en samarbejdsaftale, der skal videreudvikle danske vandteknologiske løsninger, og bringe dem i anvendelse i Californiens nye grundvandsprogram.

Aftalen er blandt andet kommet i stand, fordi danske eksperter som Max Halkjær, hydrogeolog og geofysiker hos den rådgivende virksomhed Rambøll for ca. to år siden tog kontakt til det amerikanske universitet.

- Man skulle måske ikke tro det, men vi er i Danmark langt foran amerikanerne med grundvandsovervågningen. De kan ikke forstå, at vi er så gode til at dele data på tværs af virksomheder og myndigheder, men de vil rigtig gerne lære mere om, hvordan vi kan lykkes med det, fortæller Max Halkjær.

Læs også: DI skruer op for vandtrykket

Vand er et glohedt globalt emne, og mange lande i hele verden investerer massivt i sektoren. Jacob Kjeldsen, Branchedirektør

Vand er årsag til retssager

Han fortæller, at adgangen til udnyttelse af grundvand i Californien er genstand for mange stridigheder med især landmænd, der betragter det som en rettighed, at de kan udvinde det.

- Det fører til retssager, hvor det ofte er den, der har det bedste datagrundlag, der vinder. Blandt andet derfor er det vigtigt for de offentlige myndigheder at få et bedre overblik over vandressourcerne og de forhold, der påvirker vandets kvalitet. Det er her, at vi fra dansk side kan gøre os gældende, da vi har stor erfaring i at tilvejebringe og fortolke data og dermed skabe et  , mere dækkende billede, siger Max Halkjær.

Det billede er mere fuldstændig i Danmark, der i perioden fra 1999 til 2015 gennemførte den nationale grundvandskortlægning, som skal danne udgangspunkt for samarbejdsaftalen med Stanford.

- Vi fra Rambøll bidrager med den viden og ekspertise, som vi også har bidraget med til det danske overvågningssystem, og selv om denne samarbejdsaftale i sig selv ikke er en guldgrube for Rambøll, åbner det en ladeport af muligheder for både os og andre danske virksomheder i hele USA, siger hydrogeologen.

Læs også: 3 DI-medlemmer vinder miljøpris

Global gevinst

Projektet er skabt via Trade Councils (tidligere Eksportrådet) ”Water Technology Alliance” (WTA) i Californien og vil også bidrage til at de danske metoder og teknologiske løsninger gennem samarbejdet mellem forskere fra Stanford Earth og Aarhus Universitet. Håbet er, at disse erfaringer vil udvikle sig til nye muligheder for danske virksomheder.

- Trade Council er stolte over at deltage i dette projekt gennem vores Water Technology Alliance. Projektet går målrettet efter at tilpasse og anvende danske vandteknologier til gavn for en bæredygtig håndtering af grundvand i Californien. På samme tid vil samarbejdet med Stanford Earth resultere i nye og innovative måder at håndtere grundvand på – ikke kun i Californien, men også globalt, siger Jacob Vind, leder af Water Technology Alliance.

Læs også: Danske vandmålere virker i sydafrikansk vandkrise

Gigantisk globalt marked

Den vurdering får opbakning fra Dansk Industri.

- Den danske vandsektor, hvor der arbejdes tæt sammen mellem virksomheder, det offentlige og forsyningsselskaberne, har unikke kompetencer, som kan komme hele verden til gode. Men selvfølgelig kan vi også lære af den viden, der er på et universitet som Stanford, siger Jacob Kjeldsen, chef DI International Business Development.

Han vurderer, at samarbejdet med Stanford også giver Danmark og danske virksomheder et uvurderligt kvalitetsstempel, der kan give grobund for øget eksport til både USA og mange andre lande.

- Vand er et glohedt globalt emne, og mange lande i hele verden investerer massivt i sektoren. Alene i USA vil vandmarkedet vokse fra 42 milliarder dollar i 2017 til 47 mia. dollar (300 mia. kr.) i 2020, men tendensen er den samme i det meste af verden, siger Jacob Kjeldsen med henvisning til den globale vandanalyse, DI netop har udgivet.

Analysen gennemgår markederne i de 50 lande, hvor Danmark har størst muligheder for øget eksport af vandteknologi, og ifølge Jacob Kjeldsen skal den understøtte Vandvisionen, der blev vedtaget i 2015 med et ønske om vedvarende at fordoble eksporten af dansk vandteknologi frem mod 2025 i forhold til 2014 og samtidig skabe 4.000 nye arbejdspladser i Danmark.

- Adgang til vand er tillige et af de 17 verdensmål, FN har vedtaget, som Danmark har særligt gode forudsætninger for at bidrage til. Stanfordaftalen er endnu en tand på det tandhjul, der gør os i stand til at hjælpe med at nå det, siger Jacob Kjeldsen.

Læs også: DI: Endelig kommer EU ind i kampen mod tab af vand

Fakta

Fakta om den dansk/amerikanske aftale

- Som en del af ”Stanford Groundwater Architecture Project” vil Stanford Earth sammen med Aarhus Universitet, Rambøll, I-GIS og SkyTEM Surveys udvikle en særlig californisk model til at kortlægge grundvandet i Californien. Modellen baseres på danske erfaringer.

- Projektet har modtaget 4,1 millioner kroner fra MUDP og løber i de næste to år med et samlet budget på 9 mio. kroner.

- Projektets samlede budget er på 2,1 millioner USD.

- Water Technology Alliance (WTA) arbejder for at forbinde danske virksomheder til nordamerikanske fagfolk på vandområdet, med målet om at dele dansk viden og fostre samarbejde i vandsektoren. WTA arbejder tæt sammen med Innovation Center Denmark (ICDK) på Generalkonsulatet i Silicon Valley, der arbejder for at bygge bro mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kapital i Danmark.

- Projektet er skabt via Trade Councils ”Water Technology Alliance” (WTA) i Californien, som ud over Rambøll, I-GIS og SkyTEM Surveys også består af de danske forsyningsselskaber i 3Vand samarbejdet (Aarhus Vand, BIOFOS, HOFOR og VCS), samt virksomhederne Applied Biomimetic, AVK, Danfoss, DHI, Grundfos, Kamstrup, Landia, Leif Koch A/S, LINAK, NISSEN Energiteknik, Smith Innovation, and Stjernholm A/S. WTA er blevet til med støtte fra Industriens Fond.

Kilde: Trade Council

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold