Direktør for 3C Group Niels Thorborg (tv) og Dansk Metals formand Claus Jensen holdt oplæg om Fyns fremtid på DI Fyns erhvervstræf 6. juni.

Foto: Lars Bøgeskov
07.06.18 DIB Nyheder

Ret ryggen Fyn - det går ret godt

Det går fint på Fyn. Robotterne og dronerne pisker der ud af, og København, Asien, Silicon Valley og Seattle er imponerede over det fynske it-eventyr. ”Men har vi selv opdaget det,” spurgte en af øens mest prominente erhvervsmænd Niels Thorborg på DI Fyns erhvervstræf.

”Tillykke. Tillykke, Fyn”. Sådan indledte direktør for 3C Group Niels Thorborg sit indlæg, da han sammen med Metals forbundsformand Claus Jensen og direktør i DI Kent Damsgaard ved DI Fyns erhvervstræf den 6. juni gav sit bud på, hvordan øens vækst kan fortsætte.

- Der er grund til at ønske Fyn tillykke med et erhvervsliv i vækst, især på robot- og drone-området. Problemet er, at vi ikke selv rigtig har forstået det endnu. Det skal vi gøre, for at udnytte succesen fremover, fortsatte Niels Thorborg.

- Vi har fået letbanen, Heartland Festival og robot- og dronevirksomhederne, Lindø-grunden er i rivende udvikling og Facebook-datacenter er kommet hertil. Alt dette turde vi end ikke drømme om for bare fem år siden. Det er på tide vi retter ryggen, sagde Niels Thorborg.

Læs også: Syddanmark som digitalt kraftcenter

Jeg ser tre primære udfordringer for at Fyn kan gå en lys fremtid i møde. Det er mangel på faglært arbejdskraft, især tekniske faglærte, infrastrukturen skal være bedre, tresporet motorvej over Fyn og produktiviteten skal op Formand Claus Jensen, Dansk Metal

Hva’ så Fyn – hvor skal vi hen?

Formiddagens debatemne var Hva’ så Fyn – hvor skal vi hen? Og de tre debatører var enige om to ting. Det er gået virkelig godt på Fyn i de senere år. Og fynboerne skal passe på ikke at hvile på laurbærene og forpasse momentum til at øre succesen.

- Fyns styrker i forhold til øget vækst fremover kan skrives i en pixi-bog. Der er nemlig kun to. H.C. Andersen og robotter. Jeg vil slet ikke nedgøre alle de andre fine produkter og services, som er en del af Fyns erhvervsliv, men det er kun de to ting, som skal brande Fyn i den globale konkurrence, sagde Niels Thorborg og fortsatte.

- Det er de to styrkepositioner, som skal løfte hele erhvervslivet på Fyn. Lidt snævert, vil nogle indvende, men sandheden er, at de fleste byer på Odenses størrelse vil give deres højre arm for bare et af dem. Derfor skal hele Fyn sammen forenkle og styrke disse to styrker. Derfor er jeg også glad for, at H.C. Andersen museet nu bliver en realitet, sagde Niels Thorborg.

Læs også: Lavsæsonen er blevet højere i dansk turisme

Tre fynske udfordringer

Hvor Niels Thorborg tog sig af de store branding-linjer, så satte Claus Jensen sig på de mere jordnære udfordringer for fortsat vækst på Fyn.

- Jeg ser tre primære udfordringer for at Fyn kan gå en lys fremtid i møde. Det er mangel på faglært arbejdskraft, især tekniske faglærte, infrastrukturen skal være bedre, tresporet motorvej over Fyn og produktiviteten skal op, sagde Claus Jensen, der videre uddybede det sidste punkt.

- Produktiviteten er gået ned det seneste år over hele Danmark. Der er sikkert flere årsager til det, men jeg ser på Fyn en manglende investeringslyst i it. Virksomhedernes teknologiske niveau skal op, både de store og SMV’erne skal investere i it for at optimere produktionen både af produkter og service for at klare sig internationalt” sagde Claus Jensen.

Forbundsformanden nævnte de fynske gartnerier som eksempel.

- Det er ikke nok på Fyn at stole på, at fremgangen vokser op af øens gode muld. I dag skal der mere til. Allerede for 15 år siden burde gartnerierne have automatiseret produktionen med robotter og automatiske processer, sagde Claus Jensen.

Læs også: Syddanmark som digitalt kraftcenter

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold