Danske virksomheder eksporterer årligt stål- og aluminiumprodukter for omkring 200 mio. kr. til USA. De vil blive ramt af den nye amerikanske told.

Arkivfoto: DI
01.06.18 DIB Nyheder

Amerikansk ståltold rammer dansk eksport for 200 mio. kr.

Den amerikanske regerings beslutning om at lægge told på stål og aluminium fra blandt andet EU vil gå ud over dansk eksport for mange millioner kroner.

Danske stål- og aluminiumprodukter for 200. mio. kr. årligt vil rammes, når USA indfører told på stål og aluminium fra EU og andre lande.

Det oplyser Dansk Industri (DI) dagen efter, at USA tog første skridt til, hvad der kan udvikle sig til en regulær handelskrig på tværs af Atlanten. 

Det vil dog på nuværende tidspunkt ikke få en stor betydning for de danske virksomheder, forklarer Peter Thagesen, underdirektør i DI.

- Lige nu og her betyder det ikke en markant forskel set i det store perspektiv. Det skræmmende element er, hvis situationen eskalerer endnu mere, siger han.

Læs også: Brexit tvinger virksomheder i ny retning

Udviklingen og perspektiverne er meget skræmmende. Det kan meget vel være startskuddet til en decideret handelskrig. Peter Dige Thagesen, Underdirektør

Rigtigt modtræk fra EU

EU har kort efter beskeden om den nye amerikanske told varslet indførslen af told på en række amerikanske varer, der blandt andet omfatter motorcykler, juice og whisky. EU's modtræk er desværre helt på sin plads, lyder det fra Peter Thagesen.

- EU bliver nødt til at vise, at vi er nogen, der står vagt om de grundlæggende spilleregler for den internationale handel, der er til stor gavn for både forbrugere, erhvervsliv og vores økonomi, siger Peter Thagesen. 

Han kalder den amerikanske told-beslutning "en klar overtrædelse af reglerne for international handel". 

Læs også: Trump udskyder afgørelse om straftold til juni

Begyndelsen på en handelskrig

Men udvikling ligner begyndelsen på en regulær handelskrig, hvilket vækker bekymring, forklarer Peter Thagesen. 

- Torsdagens udmelding er meget skuffende. USA lægger gift ud for verdenshandlen med det her træk. Udviklingen og perspektiverne er meget skræmmende. Det kan meget vel være startskuddet til en decideret handelskrig, siger han. 

Danmark eksporterer årligt varer og ydelser til USA for knap 100 mia. kr. Derfor kan en handelskrig ramme dansk økonomi markant.

- Danmark er en lille, åben økonomi, som er meget afhængig af vores eksport. Set med danske briller er udviklingen derfor stærkt bekymrende, siger Peter Thagesen.

DI-underdirektøren håber, at situationen kan løses på diplomatisk vis.

- Vi skal forsøge at få parterne til at mødes om forhandlingsbordet, så handelskrigen kan afblæses, siger Peter Thagesen.

Læs også: Danmark kan bliver verdensmestre i grøn energi

Fakta

FAKTA 

- Den amerikanske straftold lyder på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium.

- Tolden vil ramme en europæisk eksport, der i 2017 udgjorde en værdi på 6,4 mia. euro. 

Kilder: DI, TV2

Skrevet af:

Niels Petersen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold