Fritvalgsordning i ældreplejen betyder, at flere ældre får hjælp af privatansatte end tidligere.

13.07.18 DIB Nyheder

39.700 flere leverer offentlig service

Siden 2005 er der blevet knap 40.000 flere ansatte, der leverer offentlig service, men flertallet af dem er ikke offentligt ansatte, viser ny analyse fra Dansk Industri.

Der er blevet skrevet stolpe og stolpe ned om, at antallet af offentligt ansatte er faldet i de senere år. Men historien om de færre offentligt ansatte trænger til en kraftig nuancering. Det slår cheføkonom Morten Granzau Nielsen fra Dansk Industri (DI) fast på baggrund af en ny DI-analyse.

Analysen viser, at godt nok er antallet af offentlig ansatte faldet med 4.200 fra 2005 til 2015, men i den samme periode er antallet, der leverer offentlig service vokset med 39.700. Det er personer, som leverer service til det offentlige, men ofte er ansatte i private firmaer. Udviklingen har betydet, at det samlede antal af ansatte i private erhverv, der leverer offentligt service, nu er oppe på knap 212.000.

- I dag er det sådan, at knap hver fjerde person, du møder, når du får leveret en offentlig service ikke er offentligt ansat. Det er nok de færreste, der tænker over det, siger Morten Granzau Nielsen og tilføjer:

- Vi mangler simpelthen det fulde billede i debatten. Analysen her viser med al tydelighed, at du ikke kan sætte lighedstegn mellem antallet af offentligt ansatte og den service, der bliver leveret.

Læs hele analysen: Offentlig service leveres også af privatansatte

Det offentlige betaler – men servicen leveres af private

At der er blevet flere og flere, der leverer offentlig service uden at være offentlig ansat skyldes flere forhold.

Eksempelvis spiller det en rolle, at der er indført fritvalgsordning i ældreplejen, så de ældre kan få gulvet støvsuget af en privat ansat, som imidlertid betales af det offentlige for den service, som vedkommende leverer.

Ligeledes er mange skolelærere på privatskoler rent opgørelsesmæssigt privatansatte, selvom det offentlige gennem støtte til privatskolerne er med til at betale lærernes løn. 

Ifølge Morten Granzau Nielsen er det en vigtig pointe, at offentlig service ikke nødvendigvis kommer fra personer, der på papiret er offentligt ansatte.

- Hvis vi alene kigger på antallet af offentligt ansatte, risikerer vi, at billedet af det offentlige forbrug i Danmark bliver skævvredet, siger han.

Udlicitering fører til besparelser

Cheføkonom Morten Granzau Nielsen mener, at det er godt, at det offentlige undersøger, om de får mest ud af pengene ved at have offentligt ansatte eller ved at få private til at løse opgaverne.

- Mange kommuner har høstet besparelser på 10 til 15 procent, når de har konkurrenceudsat og udliciteret offentlige serviceopgaver. Og ofte er det også sket, at det offentlig har fået en væsentligt højere service, når de har fået private til at løse opgaverne, siger han.

Læs også: Nyt udspil om konkurrenceudsættelse kan give milliardgevinst til kommunerne

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold