En slags våbenhvile er kommet i stand efter USA's præsident og formanden for EU-Kommissionen mødtes og talte handel over Atlanten onsdag i Det Hvide Hus.

Foto: Colourbox
26.07.18 DIB Nyheder

Danske virksomheder kan puste lidt ud: EU og USA nedtoner risiko for yderligere handelskrig

Risikoen for yderligere handelskrig er sat på stand-by – men småt med konkrete tiltag, siger DI’s underdirektør Peter Thagesen efter krisemøde mellem USA’s præsident og EU-Kommissionens formand onsdag.

Det gik godt. Lidt bedre end forventet faktisk, da formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker i går mødtes med USA’s præsident Donald Trump i Washington for at afværge yderligere optrapning af den handelskrig, der har raset siden foråret.

- Parterne blev enige om at sætte sig ned at forhandle videre. Det er et godt skridt på vejen, siger underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri (DI).

Han følger skudvekslingerne over Atlanten nøje på vegne af dansk erhvervsliv og forklarer, at der i går ikke blev indgået en egentlig handelsaftale mellem EU og USA.

Det er småt med detaljerne om, hvad der konkret skal ske med samhandlen over Atlanten og hvornår. Underdirektør Peter Thagesen, DI

- EU-toppen var på en vanskelig mission. Formålet med missionen var at få afværget den handelskrig, som har været i sin vorden i flere uger. Det lykkedes, og det er positivt for de danske virksomheder og mere, end vi havde turde håbe på, siger han.

Læs også: Ny regulering af import af stål til EU

Nu elsker de hinanden, igen

Handelskrigen mellem USA og EU startede for alvor i januar 2018, da USA pålagde europæiske solceller en told på 30 procent og vaskemaskiner en told på 20 procent. 

I juni lagde USA desuden told på al stål og aluminium fra EU. EU svarede igen ved at lægge told på mellem 10 og 50 procent på 180 forskellige amerikanske varer – cowboybukser til sprut, biler motorcykler.

Og senest har den amerikanske præsident i et interview truet med at lægge importskat på europæiske biler.

Donald Trump har tidligere kaldt EU for en fjende, når det drejer sig om handel, men efter mødet i Det Hvide Hus onsdag var USA’s han igen glad for EU.

- Dejligt at være tilbage på sporet med EU. Det her var en stor dag for fri og fair handel, skrev USA’s præsident på Twitter, hvor han understregede, at USA og EU elsker hinanden.

Læs også: DI: Trumps nye Kina-told rammer danske virksomheder

Småt med detaljer og ikke forsvundet

Underdirektør Peter Thagesen, DI understreger, at den totale handelskrig mellem USA og EU ikke er fuldstændig afværget.

Det forlyder, at EU gået med til at importere mere sojabønner og naturgas mod, at der ikke kommer told på den europæiske bilindustri.

- Det er småt med detaljerne om, hvad der konkret skal ske med samhandlen over Atlanten og hvornår. Men på vegne af de danske virksomheder glæder vi os over, at parterne er blevet enige om at sætte sig ned og snakke om de her ting frem for at indføre yderligere handelsbarrierer, siger Peter Thagesen.

Tal fra Europakommissionen viser, at EU eksporter for cirka 376 mia. euro til USA hvert år – mens USA sælger varer til EU for cirka 256 mia. euro.

Læs også: Nøgletal: På trods af handelskonflikt ser virksomhederne lyst på fremtiden

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold