Japanerne har en stor forkærlighed for dansk kvalitet. Med handelsaftalen mellem EU og Japan får de endnu lettere adgang til danske produkter.

Foto: Skyfish
17.07.18 DIB Nyheder

Midt i en handelsstrid: EU og Japan underskriver frihandelsaftale

EU og Japan underskrev tirsdag en ny frihandelsaftale, der kan øge Danmarks eksport til Japan med op til 11 milliarder kroner.

Mens USA har travlt med at lave nye benspænd for verdenshandlen, går EU og Japan i offensiven for at skabe mere frihandel.

Det er faktum efter, at EU’s præsident Donald Tusk, kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Japans premierminister Shozo Abe tirsdag underskrev en aftale, der vil fjerne stort set alle toldbarrierer industri- og landbrugsprodukter og åbne for endnu mere handel med finansielle tjenesteydelser, telekommunikation og transport.

Underskrivelsen er et stærkt politisk signal om, at opbakningen til frihandel stadig er stor, mener Dansk Industri (DI).  

- Det har stor betydning, at to af verdens største økonomier udvider markedsadgangen så markant i en tid, hvor handelskonflikten mellem USA og omverdenen truer med at begrænse danske virksomheders eksportmuligheder, siger Peter Thagensen underdirektør i DI og tilføjer:

- De nye aftaler stiller europæiske virksomheder i en god position på vigtige eksportmarkeder, og så sender det et klart signal til USA om at flere store økonomier står sammen om at modvirke ødelæggende protektionisme.

Læs også: DI: Trumps nye Kina-told rammer danske virksomheder

Eksport til Japan kan vokse med 15,4 milliarder kroner

Ifølge beregninger fra London School of Economics kan handelsaftalen løfte EU’s bruttonationalprodukt med op til 1,9 procent.

Også for Danmark kan aftalen få stor betydning. Japan er Danmarks 14. største eksportmarked, og danske virksomheder eksporterede i 2017 varer og tjenester til Japan for 22 milliarder kroner. Forventningen er, at eksporten kan stige med 50 procent – svarende til 11 milliarder kroner – som følge af aftalen mellem EU og Japan.

- Aftalen vil give danske virksomheder nye muligheder på det store japanske marked, der er verdens tredje største økonomi, siger Peter Thagesen.

På nuværende tidspunkt er det særligt medicin og danske landbrugsprodukter, som japanerne er glade for. Men aftalen kan give forhåbninger om, at andre typer af danske produkter og tjenester også kan få succes i Japan, mener Peter Thagesen.

Forventningen i DI er, at Europa-Parlamentet og Japans nationalforsamling vil ratificere frihandelsaftalen i efteråret 2018 og at aftalen kan træde i kraft i starten af 2019.   

Læs også: Straftold fra USA: Hvad er omfattet?

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold