06.07.18 DIB Nyheder

Piratkopister kom an: Danmark gør styrket indsats mod kopiering permanent

En god dag for virksomheder, der slås med piratkopiering, kalder DI det, at justitsministeren samler efterforskning og behandling hos SØIK - bedre kendt som 'Bagmandspolitiet' – og gør indsatsen permanent.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har besluttet at samle efterforskning og behandling af sager om piratkopiering hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i København.

- Det er en rigtig god nyhed for danske virksomheder. SØIK har ekspertisen i Danmark og det internationale netværk, der skal til, til at hjælpe virksomhederne med at forfølge sager om kopiering af deres produkter eller services, siger chefkonsulent i Erhvervsjura og CSR Lars Holm Nielsen, Dansk Industri (DI).

Han fortæller, at netop den type kriminalitet – organiseret kopiering af alt fra blandt andet møbler og tøj til industriprodukter, medicin, cigaretter og film - er på fremmarch og rammer særligt de mange innovative virksomheder, som skaber vækst og jobs i Danmark.

Det bekræfter Michael Lichtenstein, der er fungerende vicepolitiinspektør i IPR-gruppen i SØIK

- Når vi samler alle sager et sted, betyder det, at vi kan sikre en styrket og koordineret indsats over for denne kriminalitetsform, hvor vi ser en stigning, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Fem virksomheder: Vi kopieres over hele verden

Erfaringerne med tilsvarende IPR-taskforces i andre lande er positive. Vi håber at dette tiltag, suppleret med yderligere initiativer, kan bringe Danmark længere frem blandt de bedste. Lars Holm Nielsen, Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

Kaldt til samling

Baggrunden for, justitsministeren nu samler indsatsen mod piratkopiering og gør den permanent er de positive erfaringer, der er gjort med en forsøgsordning siden november 2017, forklarer vicepolitiinspektøren.

- Forsøgsordningen har vist, at det giver mange fordele, når de særlige efterforsknings- og anklagerfaglige kompetencer inden for IPR-området er samlet et sted i landet, siger han.

Samlingen betyder, at så snart en af landets 12 politikredse modtager en anmeldelse om en krænkelse af for eksempel ophavsrettigheder, så skal anmeldelsen straks gives videre til SØIK.

Michael Lichtenstein tilføjer, at samlingen af sagerne også sikrer, at der sker en tæt koordination på området og deles erfaringer på tværs af sagerne, ligesom SØIK får et nationalt overblik over dette kriminalitetsområdes omfang og udbredelse.

Og det glæder DI.

- Erfaringerne med tilsvarende IPR-taskforces i andre lande er positive. Vi håber at dette tiltag, suppleret med yderligere initiativer, kan bringe Danmark længere frem blandt de bedste, siger chefkonsulent i Erhvervsjura og CSR Lars Holm Nielsen, DI.

Læs også: Kopister slipper for billigt i Danmark

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold