Da Arla Foods besluttede at rykke mere og længere ud i verden - bl.a. til Nigeria - fik mejerikoncernens  sikkerhed en ordentlig overhaling.

Foto: Arla Foods
13.08.18 DIB Nyheder

Arla: Nye markeder kræver mere - og mere professionel - sikkerhed

Fra en sikkerhedsmanual på 64 sider til en på tre. Fra kun at gælde i Mellemøsten til at dække alle 19.000 ansatte globalt – Arlas sikkerhed fik et ordentligt nøk op med det store push mod nye markeder. Uden ekstra omkostninger, fortæller mejerikoncernen. Hør mere på DI's sikkerhedsseminar d. 23. – 24. august.

Den strategiske beslutning bliver truffet i 2014:

Arla Foods vil længere ud – nye markeder i blandt andet Vestafrika, Mexico og Mellemamerika skal erobres. Der skal rampes op med flere produktionssteder, flere kontorer og flere medarbejdere.

Og sikkerheden skal følge med.

- Nogle af de steder, vi udvider til, er tredjeverdens lande som for eksempel Nigeria, der er præget af uro. Samtidig stiger rejseaktiviteten for vores medarbejdere, og vi har en skudepisode i Saudi-Arabien mod en medarbejder. Til sammen bliver det grundlaget for, at Arla beslutter at ændre sit sikkerhedsset-up, fortæller mejerikoncernens Head of Global Security Ole Madsen.

Læs også: Nøgletal: DI: Gudskelov! Fremgangen i eksporten fortsætter

I 2014 brugte vi et lille eksternt firma i Mellemøsten og havde en sikkerhedsmanual på 64 sider, som de færreste medarbejdere fik læst til ende. Head of Global Security Ole Madsen, Arla Foods

En intern og professionel sikkerhedsorganisation

Han kommer til Arla i 2015 fra en stilling som politiinspektør og efterforskningschef i Østjylland. Med på cv’et har han også international sikkerhedserfaring blandt andet i form af tre års udsending som chef for en EU-mission i Kosovo.

Ole Madsens opdrag er at opbygge en professionel intern sikkerhedsorganisation i mejerikoncernen.

- I 2014 brugte vi et lille eksternt firma i Mellemøsten og havde en sikkerhedsmanual på 64 sider, som de færreste medarbejdere fik læst til ende, siger han.

Læs også: Digitale benspænd bremser international handel

Én i røret to minutter efter en bombe i London

I dag er mejerikoncernens sikkerhedsset-up anderledes gennemtænkt og professionelt.

- Vores sikkerhedsmanual er på tre sider. Og den bliver læst og trænet. Det er faktisk det vigtigste med sådan en. Derudover har vi traveltracker på Arlas rejsende, så vi ved, hvor de er - eller er på vej hen, siger han.

Ole Madsen forklarer, at han eller hans kollega kan advare de rejsende, hvis en sikkerhedssituation ændrer sig. Og sker der pludselig noget, er der kontakt med det samme.

- Hvis der for eksempel sprænger en bombe i London, er vi på med medarbejderen et par minutter efter. Det er en app, via en ekstern udbyder, og det betyder. at vores ansatte får en læge, en sikkerhedsekspert eller lige nøjagtig hvem, de har brug for, i røret næsten med det samme. Og lige så længe, de har brug for det.

Sikkerhed for alle 19.000 medarbejdere

Hvor sikkerhed i Arla tidligere mest var noget med de udstationerede danske medarbejdere i Mellemøsten, er der i dag et set-up for hele koncernen.

- Vi har jo kontorer og produktion i næsten hele verden. I dag er sikkerheden tænkt ind for alle 19.000 medarbejdere – også de lokalt ansatte. Og vi er dækket ind på et professionelt niveau, der matcher de andre store internationale danske virksomheder som for eksempel Mærsk og Carlsberg, siger Arlas Head of Global Security.

Og prisen?

- Tæt på det samme som før, siger Ole Madsen.

Det handler om at være så få som muligt – de er to mand i Arlas interne sikkerhedsorganisation – og vælge det rette niveau og de rette udbydere, forklarer han.

Hør meget mere om sikkerhed

Hvordan arbejdet med opbygningen af sikkerhedsset-up’et i Arla er foregået i praksis, kan du høre mere til, hvis du hopper med på Dansk Industris årlige sikkerhedsseminar den 23. – 24. august 2018. 

Her kommer også blandt andre sikkerhedsansvarlige fra virksomhederne Rambøll og FLSmidth, sikkerhedsfirmaet Guardian samt Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- DI’s medlemmer handler mere og mere internationalt og også med lande, der har en meget anderledes sikkerhedssituation, end vi har i Europa og Nordamerika, siger chefkonsulent Christine Jøker Lohmann om baggrunden for DI’s sikkerhedsseminar, der i år bliver afholdt for 10. år.

Prisen for oplæg og overnatning er 3.500 kr., og tilmeldingsfristen er 16. august 2018.

Fakta

DI’s gode råd om sikkerhed i udlandet

- Lav en grundig vurdering af jeres behov, heller småt men godt

- Tal grundigt om sikkerhed på rejsen inden afgang

- Hvis I ikke kan tracke medarbejdere, lav en aftale om at de ringer/skriver hjem f.eks. 1xdøgnet

- Medbring satellittelefon, hvis I er ude steder med dårlig dækning

- Husk det er ikke en turistrejse – bliv på hotellet
- Hold lav profil – sikkerheden er i det, I ikke viser, det I ikke har på, de steder I ikke går hen

- Brug sund fornuft – tænk over, hvor I hæver penge, hvor I spise, hvor I går på bar, hvem der henvender sig til jer

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold