Auken: ”Der har været en giftig debat om manglen på arbejdskraft”
Med et folketingsvalg i sigte interviewer DI Business erhvervsordførere fra alle folketingspartier om deres politiske planer i det kommende folketingsår. Erhvervsordfører Ida Auken (R) er først på blokken.
”Mangel på arbejdskraft, flere i uddannelse og en omstilling til grøn økonomi. Det er Radikale Venstres topprioriteter for dansk erhvervsliv det kommende folketingsår.”
DI Business har spurgt erhvervsordfører for Radikale Venstre Ida Auken, hvad folketingsåret byder på for dansk erhvervsliv, og hvilke erfaringer hun tager med fra det forgangne år.
Hvad er Radikale Venstres tre topprioriteter for dansk erhvervsliv i det kommende folketingsår?
”Dét, vi prioriterer allerhøjest, er at skaffe mere arbejdskraft til det danske erhvervsliv. Der er et opråb fra erhvervslivet om, at der mangler arbejdskraft, som vi skal reagere på. Konsekvensen ved den manglende arbejdskraft er, at erhvervslivet taber ordrer og mister muligheden for udvidelse. Der skal sikres den efterspurgte arbejdskraft til Danmark. Det gøres blandt andet ved at tiltrække udenlandsk arbejdskraft med de kompetencer, virksomhederne efterspørger.
Det gøres også ved at fokusere på uddannelse. Derfor prioriterer vi, at Danmark skal have et løft, hvad angår uddannelse og efteruddannelse, netop så manglen på arbejdskraft kan indsnævres."
Mange har blandet diskussionen om flygtninge og udlændinges kulturelle påvirkning sammen med manglende arbejdskraft. Derfor har der været en giftig debat om udenlandsk arbejdskraft Ida Auken, erhvervsordfører, Radikale Venstre
"Og vi skal arbejde for at omstille det danske erhvervsliv til en grøn og cirkulær økonomi. Et af målene for Radikale Venstre, at Danmark skal blive bedre end vores konkurrenter, når det gælder grøn omstilling, cirkulær økonomi og den bedste brug af ressourcer.”
Læs også: Lokale lønforhandlinger peger på stigende lønninger
Hvilke konkrete initiativer har Radikale Venstre, der skal løfte de prioriteter?
”For at komme manglen på arbejdskraft til livs vil vi satse markant på international rekruttering. Derfor foreslår vi, at beløbsgrænsen for arbejdstilladelser sænkes til 325.000 kr., så det bliver nemmere at rekruttere international arbejdskraft.
Vi arbejder for at få flere i gang med en uddannelse. Det vil vi gøre ved blandt andet at fjerne uddannelsesloftet, så vi kan styrke de videregående uddannelser. Vi foreslår at hæve de offentlige investeringer i uddannelse årligt, så der i 2025 er ni milliarder ekstra om året til uddannelse.
For at indfri målet om en grøn omstilling med cirkulær økonomi har vi lavet en ti-punkts plan, hvor vi arbejder for at gøre Danmark konkurrencedygtig som verdens grønneste land. ”
Manglen på arbejdskraft, der vil være den altoverskyggende udfordring. Det vil være et problem for danske virksomheder, der risikerer at tabe ordrer eller endda flytte deres stillinger til udlandet. Ida Auken, erhvervsordfører, Radikale Venstre
Læs også: 5 millioner skal trække talenter over Atlanten
Hvilke vigtige erhvervspolitiske erfaringer tager du med fra det forgangne folketingsår?
”Det, jeg især har taget med mig i det seneste folketingsår, er, at diskussionen om manglende arbejdskraft er blevet drejet meget mod en udlændingekritik. Mange har blandet diskussionen om flygtninge og udlændinges kulturelle påvirkning sammen med manglende arbejdskraft. Derfor har der været en giftig debat om udenlandsk arbejdskraft, uden at der er kommet et alternativ til at hente arbejdskraft fra udlandet, når det er det, virksomhederne efterspørger. Det skader ganske enkelt de danske virksomheder, at debatten er blevet så giftig, og at udlændingestramninger gør det sværere at få fat i den arbejdskraft, de har brug for.
Noget andet, jeg også vil tage med mig, er vores erhvervsaftaler med regeringen, der for mig har vist, at det bestemt er muligt at få sin politik igennem og skabe resultater, selv om man er et lille parti. Det har vi også set, da vi sammen med regeringen skabte tiltag for en grønnere økonomi.”
Læs også: Virksomheder bruger sommeren på at hyre nye folk
Hvad forudser du vil være de største udfordringer for dansk erhvervsliv i løbet af det næste folketingsår?
”Det er manglen på arbejdskraft, der vil være den altoverskyggende udfordring. Det vil være et problem for danske virksomheder, der risikerer at tabe ordrer eller endda flytte deres stillinger til udlandet.
Vi skal også tage fat i, at den danske eksport falder. Det er selvfølgelig skadeligt for vores vækst, og det skal vi arbejde på at løse. Vi skal sørge for, at virksomhederne får bedre rammer for at øge eksporten.
Læs også: Gode råd for 165 mia. kr.: Rådgiverbranchen stormer frem