LM Wind Powers direktør for aktiviteter i Europa, Jesper Sørensen, er klar med gode råd til det franske marked.

Foto: LM Wind Power
28.08.18 DIB Nyheder

Potentiale i Frankrig - LM Wind Power åbner fabrik

Danske virksomheders eksport til Frankrig kan blive markant større, vurderer Dansk Industri. LM Wind Power satser kraftigt på Frankrig med ny fabrik.

33 mia. kr.

Det er den aktuelle værdi af dansk eksport til Frankrig. Det er en vækst på næsten 4 mia. kr. siden 2015, og det sikrer eurozonens næststørste land med 65 millioner indbyggere en ottendeplads over danske eksportmarkeder. Og der er potentiale til mere, vurderer DI’s chefanalytiker Allan Sørensen.

Læs også: DI-analyse om Frankrig

- Selvom Frankrig er blandt vores største eksportmarkeder, har vi haft en svag eksportfremgang i årene siden finanskrisen. Derfor glæder vi os over de seneste års fremgang og håber den varer ved, siger han.

I forhold til Frankrigs størrelse og nærheden til Danmark, burde vi sælge meget mere der. Efterslæbet gør, at Frankrig reelt er det land, hvor dansk eksport underpræsterer mest.

Ifølge Allan Sørensens analyse er vores markedsandel for varer faldet fra 0,8 procent. i 2006 til cirka 0,5 procent.

Tilbagegangen sættes i ekstra perspektiv af, at fransk økonomi vokser.

- Frankrig er kommet ind i et særdeles positivt vækstforløb. I 2017 voksede økonomien med 2,2 procent, hvilket er det hurtigste tempo siden 2011. Og væksten ventes at holde sig lige i underkanten af 2 procent i år og i 2019, forklarer Allan Sørensen.

Væksten afhænger af den aktuelle handelsstrid mellem USA og EU. Frankrig er ellers ved at blive mere erhvervsvenligt også for danske virksomheder, som vil udvide samhandlen.

Præsident Emanuelle Macron, der gæster Danmark og Dansk Industri i denne uge har blandt andet søsat en jobreform, der sikrer et mere smidigt arbejdsmarked.

Handelsvirksomheden Abena er en af de danske virksomheder, der nu satser ekstra i Frankrig.

Læs også: Abena sætter Frankrig i top. 

Det betaler sig virkelig at investere tiden i en god og tæt dialog med politikere, myndigheder og lokale partnere. Jesper Sørensen, LM Wind Powers chef i Europa

LM Wind Power ansætter 550

En anden virksomhed er LM Wind Power med hovedsæde i Kolding, der producerer vindmøllevinger. Virksomheden er på vej med en fabrik i den franske by Cherbourg, der skal sikre et bedre afsæt til at få del i Frankrigs satsning på havvindparker.

- Den første sten blev lagt til fabrikken i marts 2017, og vi er i gang med at ansætte folk og forventer at kunne starte produktion i begyndelsen af 2019, forklarer Jesper Sørensen, der er chef for LM Wind Powers aktiviteter i Europa. 

Beslutningen kom efter flere års forundersøgelser. Målet er, at fabrikken også kan bidrage med vinger til havvindmølleparker i andre dele af Europa. LM Wind Power ser det europæiske marked under ét, hvor der ventes en vækst i havvind i flere lande.

LM Wind Powers franske fodfæste fik et markant løft i april 2017, hvor virksomheden blev overtaget af det amerikanske GE Renewable Energy, der har mere end 100 års erfaring i Frankrig. Det har styrket mulighederne for at skabe nyttige kontakter til lokale myndigheder og andre interessenter, forklarer Jesper Sørensen.

Og det er blandt de afgørende faktorer, uddyber han.

Læs også: Det vil Macron lære af Danmark

Gode råd til Frankrig

- Det betaler sig virkelig at investere tiden i en god og tæt dialog med politikere, myndigheder og lokale partnere. Det har formentlig endnu større betydning i en situation som vores, hvor vi kommer med en relativ ny industri, siger Jesper Sørensen.

Man skal være klar til at dele grundig information om produkter, processer og hvilke arbejdspladser, man gerne vil skabe i landet. Netop nye medarbejdere står højt på agendaen. I år skal LM Wind Power ansætte 100 teknikere, ledere og operatører til fabrikken i Cherbourg.

- Og når vi kommer op på fuld produktion, skal der arbejde 550 på fabrikken, og der kan skabes op til indirekte 2000 arbejdspladser i hele regionen, tilføjer han.

LM Wind Powers adm. direktør Duncan Berry er blandt deltagerne ved et af arrangementerne, når Emanuelle Macron besøger Danmark 28. og 29. august.

Den franske præsident besøger Dansk Industri om morgenen den 29. august. 

Læs mere om Macrons besøg her. 

Fakta

·          Frankrig købte i 2017 danske varer og tjenester for ca. 33 mia. kr. Dermed er Frankrig vores 8. største eksportmarked.

 ·         28 og 29. august besøger den franske præsident Emmanuel Macron Danmark og Dansk Industri. Læs mere om arrangement i DI her.

·          Macron har med en jobreform i september 2017 øget fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Bl.a. er det nu billigere at afskedige ansatte, og der er åbnet for lokale aftaler om arbejdstid og løn.

·          Trods fremgang i eksport taber danske virksomheder markedsandele til konkurrenter fra især Østeuropa og Asien.

·          Dansk eksport til Frankrig svækkes af, at der ikke er en dobbeltbeskatningsaftale.

Kilde: DI Analyse, læs hele analysen her

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold