Danmarks udlændingepolitik skal ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen stå på to ben: Vi skal være lukket land for dem, der ikke kan og vil, og vi skal være et åben tland for udenlandske talenter.

Foto: Sif Meincke
02.09.18 DIB Nyheder

Lars Løkke Rasmussen: Mangel på medarbejdere udfordrer opsving

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil melde Danmark fuldt ind i kampen om de dygtigste talenter i verden. Men det kan kun lade sig gøre, hvis virksomhederne ”går den ekstra mil” og får de svageste danskere i job.

Med solen bankende ind af de småsprossede dannebrogsvinduer på Marienborg tager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) imod. I baggrunden høres fuglefløjt. På den anden side af vinduerne står den 8,8 hektar store park, der omkranser statsministerens bolig, så grøn og velplejet, at de fleste haveejere nok vil blive ramt af akut misundelse.

På sådan en sommerdag er det svært at forestille sig noget bedre sted i verden end Danmark. Men en ting er sommervejr og flora, noget andet er forretning. Og her ser statsministeren desværre tegn på, at danske virksomheder til tider vinker farvel til Danmark.

– Jeg hører eksempler på, at dansk erhvervsliv vælger Danmark fra og udlandet til, fordi de ikke kan få arbejdskraften herhjemme. Det er en logisk beslutning for virksomhederne, men det er klart, at det også betyder, at vi går glip af noget velstand i Danmark, siger statsministeren. 

Lars Løkke Rasmussen fortæller, at han fornyelig besøgte Danfoss, der kunne berette, at de havde valgt at placere deres nye it-center i Flensborg i Tyskland, fremfor i Nordborg, der ellers er hovedsæde for industrigiganten. Årsagen var, at Danfoss ikke ville kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft nord for grænsen.

– Manglen på arbejdskraft er et problem under opsejling, hvilket jo også understreges af, at vi har sat 10-årig rekord i forgæves rekrutteringer. Vi risikerer at udfordre opsvinget. Derfor skal vi skal udvise rettidig omhu og handle nu, siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Mette Frederiksen: Vi skal ikke sende danskere ud på sidelinjen

Vi skal have de sidste med

Så hvad er løsningen ifølge statsministeren? Det afhænger helt af tidshorisont. På kort sigt mener Lars Løkke Rasmussen, at fokus bør rettes mod de cirka 107.000 arbejdsmarkedsparate, der stadig står uden for arbejdsmarkedet.

– Jeg er helt med på, at de ikke alle sammen lige kan springe ind på fabriksgulvet og være fuldt produktive. Men jeg vil gerne opfordre virksomhederne til, at de gør deres for at få de sidste med. Og så vil regeringen selvfølgelig gøre sit til at støtte op og bygge de kompetencer på, der mangler, siger han.

En anden kilde til medarbejdere er udlandet. I de seneste år har udenlandsk arbejdskraft været helt essentielt for de danske virksomheder, og det skal det også vedblive at være, fastslår statsministeren.

– Men virksomhedsejerne må også forstå, at vi ikke kan se den udenlandske arbejdskraft løsrevet fra alle mulige andre problemstillinger i samfundet, der handler om værdier, normer og parallelsamfund. Hvis der skal være legitimitet til at invitere den udenlandske arbejdskraft ind, så skal man også have vist, at man har gjort sit for at få de sidste danskere med ind på arbejdsmarkedet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mener du, at de 107.000 arbejdsløse danskere kommer før udenlandsk arbejdskraft – eller kan de to gå i tandem?

– Det kan sagtens gå i tandem. Og det gør det jo også. Vi har skabt 140.000 private lønmodtagerjob siden valget, men vi har ikke nedbragt arbejdsløsheden tilsvarende. Det er blandt andet fordi, at det er en kombi af danskere og udlændinge, der er kommet på arbejdsmarkedet. Men skal vi have en folkelig opbakning til en udlændingepolitik på to ben – hvor vi er et lukket land, for de, der ikke kan og vil, og et begavet og åbent land, for udenlandsk talent – så har erhvervslivet også et samfundsansvar i at vise, at de ikke tager den nemme løsning, siger han.

Vi kan ikke se den udenlandske arbejdskraft løsrevet fra alle mulige andre problemstillinger i samfundet Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Socialdemokraterne har svigtet

Ifølge statsministeren er det netop også i forhold til synet på udenlandsk arbejdskraft, at der er helt afgørende forskel på regeringen og oppositionen.

– Jeg synes, at det er vigtigt at holde fast i den nuance, at én udlænding ikke bare er én udlænding. Der er forskel på en somalier, der søger mod Europa, fordi græsset er grønnere, og så en kompetent indisk it-medarbejder eller en mexicansk ingeniør.

Er det din opfattelse, at oppositionen slår de to grupper sammen?

– Ja, det gør de jo de facto ved, at da Danmark var under pres for indvandringen i 2015, der faldt Socialdemokraterne for fristelsen til at støtte en hævelse af beløbsgrænsen. Og ikke bare blev beløbsgrænsen hævet. De gjorde det også mere bureaukratisk for virksomhederne at hente udenlandsk talent til Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

– Jeg vil insistere på, at vi skal have en balanceret tilgang. Der vil komme en skærpet international konkurrence om de rigtig dygtige talenter, og den skal Danmark deltage i. Men, som vi har indrettet os nu, med beløbsgrænsen og det bureaukrati, som virksomheder bliver høvlet igennem, når de skal have en udlænding ansat, så gør vi det sværere for os selv. Det er vi nødt til at få ændret.

Læs også: DI: God politiske aftale om beskæftigelsesindsatsen

Invester i fremtiden

Skal problemerne med mangel på medarbejdere løses, handler det også om at sikre, at der bliver uddannet nye medarbejdere, der kan tage over, når de nuværende forlader arbejdsmarkedet. Med statsministerens ord skal de gode tider bruges til at forberede os på de næste gode tider.

– Vi har et grundlæggende problem med, at vi har alt for få med en faglig uddannelse. Det er ikke et problem, som vi kan løse fra den ene dag til den anden. Men det bør minde virksomhedsejerne om, at de skal være lidt mere åbne for at starte praktikpladser og få de unge med ind, siger Lars Løkke Rasmussen.

Problemet er ifølge statsministeren, at usikkerheden om, hvorvidt der er en praktikplads at få, kaster endnu flere unge i armene på det almene gymnasie. Han påpeger, at der i forbindelse med trepartsaftalen mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen er sat nogle klare mål for antallet af praktikpladser. Regeringen fremlægger i september forslag, der skal styrke erhvervsuddannelserne.

– Det er helt centralt, at der bliver leveret på den aftale. Det er en investering i fremtiden. Og det er nu, at der skal investeres, siger han.

I den modsatte ende af aldersspektret ser Lars Løkke Rasmussen også nogle muligheder.

– Der er noget gråt guld på gaden, der skal samles op. Men jeg tror, at virksomhederne må udvise en form for fleksibilitet, hvis de vil have fingre i det.

Men har du da den oplevelse, at virksomhederne kun vil have plug-and-play medarbejdere?

– Det varierer selvfølgelig. Når jeg kommer ud på de små- og mellemstore virksomheder, så oplever jeg en fleksibilitet. Og den tror jeg er vigtig. Det er ikke alle seniorer, der gider hænge i en klokkestreng. De vil også have tid til at være bedsteforældre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs ogå: Metalvirksomhed takker nej til ordrer: ”Vi er ikke de eneste”

Det er svært at bevare pessimismen

På Marienborg er tiden ved at løbe ud. I døråbningen stamper pressechefen et par gange i gulvet for at signalere, at det er nu, der skal rundes af.

En pointe presser sig dog på:

– Alene siden sidste valg er der skabt 140.000 private arbejdspladser. Vi har sat Danmarksrekord i lønmodtagerbeskæftigelse og vi har det laveste antal på offentlig forsørgelse i 11 år. Det er altså svært at bevare pessimismen, siger statsministeren og tilføjer:

– I efterbølgen på den udvikling ligger et enormt socialpolitisk fremskridt. Det er iboende i ethvert menneske at prøve at komme op og stå og klare sig selv. Det handler ikke kun om at sikre, at der er smør på bordet. Det handler om identitet og fællesskab. Om at være noget sammen med andre. Og det er det, som man får ved at have et arbejde.

Læs også: Nøgletal: 50.000 nye job på et år

Fakta

DI Topmødet 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er en af hovedtalerne på DI Topmødet 2018 tirsdag den 18. september.

Temaet for talen er givet på forhånd: Hvordan hjælper regeringen med at løse virksomhedernes udfordring med mangel på medarbejdere. 

Lars Løkke Rasmussen går nu ind i sin sidste politiske sæson, før der skal afholdes folketingsvalg senest 17. juni 2019

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold