Danske lønmodtagere har haft reallønssfremgang i fem år i træk.

Foto: Getty
10.08.18 DIB Nyheder

Lokale lønforhandlinger peger på stigende lønninger

Lønforhandlinger hos DI’s medlemmer viser vækst i lønnen for danske medarbejdere. Det er udtryk for, at vi mangler arbejdskraft i Danmark, siger underdirektør Steen Nielsen, DI.

Danske medarbejdere i den private sektor har fået flere penge mellem hænderne.

Lønudviklingen dækker over, at timelønnede medarbejdere gennemsnitligt har fået reguleret lønnen med 1,9 pct. i 2018, mens funktionærerne gennemsnitligt bliver reguleret med 2,3 pct. Det viser nye tal fra DI’s medlemmers lønforhandlinger i 2018.

Tallene kommer fra indberetninger fra de lokale lønforhandlinger i 2018 for halvdelen af DI’s medlemsvirksomheders medarbejdere.

- Det er det femte år i træk, hvor vi har oplevet, at lønforhandlingerne har givet medarbejdere en stigning i den regulerede løn. Den udvikling følger beskæftigelsen, der ligeledes har været stigende de sidste fem år, siger Steen Nielsen, underdirektør i DI.

Læs også: 5 millioner skal trække talenter over Atlanten

Reallønnen stiger nu lige så kraftigt, som i årene lige op til finanskrisen, selv om de udbetalte lønstigninger dengang var betydeligt højere end i dag. Det er bekymrende og et tydeligt tegn på, at vi mangler arbejdskraft i Danmark Steen Nielsen, Vicedirektør

Inflationen løfter købekraften

Lønstigninger har givet danske medarbejdere en større købekraft. Ifølge DI’s beregninger af medlemsvirksomhederne lønomkostninger er den samlede realløn i år 1,4 pct. højere end sidste år for danske medarbejdere.

- Det er ikke meget større lønstigninger end sidste år, men det iøjnefaldende er, at den er sammenfaldende med en lav inflation. Det vil sige, at mens medarbejderne måske ikke synes, deres lønforhandling i kroner og øre er gået meget op, så kan de få langt mere for pengene end tidligere, siger Steen Nielsen.

Årsagen til den kraftige fremgang i reallønnen i øjeblikket er, at inflationen har ligget under 1 pct. næsten uafbrudt siden 2013.

- Reallønnen stiger nu lige så kraftigt, som i årene lige op til finanskrisen, selv om de udbetalte lønstigninger dengang var betydeligt højere end i dag. Det er bekymrende og et tydeligt tegn på, at vi mangler arbejdskraft i Danmark, siger Steen Nielsen.

Læs også: Virksomheder bruger sommeren på at hyre nye folk

Tegn på manglende arbejdskraft

Derfor opfordrer han til, at der gøres en større indsats for at få løst problemet med arbejdskraftmanglen gennem reformer, som får flere på kanten af arbejdsmarkedet i arbejde, gør det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft og beholder seniorer på arbejdsmarkedet i længere tid.

- Det vil samtidig have den gavnlige effekt, at virksomhederne ikke skal takke nej til ordrer. Derfor er det vigtigt, at vi ikke ser reallønstigningen som løsningen, men som en indikator vi skal reagere på, siger Steen Nielsen.

Læs også: Nøgletal: DI: Gudskelov! Fremgangen i eksporten fortsætter

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold