Den franske præsident, Emmanuel Macron, var hovedtaler, da Dansk Industri torsdag lagde hus til en dansk-fransk erhvervskonference i forbindelse med præsidentens besøg i Danmark.

Video: Marie Victoria Nedergaard
29.08.18 DIB Nyheder

Macron: Danmark er en rollemodel

Danmark kan inspirere hele Europa, lød det fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron ved konference i DI

- I er frontløbere, fordi I har folks tillid. I har en meget effektiv model, som vi bør blive inspireret af. Lad os samarbejde i Europa om at skabe store forandringer.

Sådan lød den rosende opfordring fra den franske præsident, Emmanuel Macron, da han torsdag formiddag var hovedtaleren hos Dansk Industri, der lagde hus til en dansk-fransk erhvervskonference i forbindelse med præsidentens besøg i Danmark.

I en 25 minutter lang tale foran flere end 300 erhvervsledere, forklarede Macron om de betydelige reformer og forandringer, Frankrig skal igennem, og hvad han har hentet af inspiration undervejs i Danmark. Konkret indførte Macron i 2017 arbejdsmarkedsreformer, der skaber et mere fleksibelt arbejdsmarked.

Inspireret af Danmark

- En stor del af vores reformer har været inspireret af Danmark. Og det hænger sammen med, at vi har meget til fælles. Vi er strategiske partnere politisk og kulturelt og der er en stor udveksling af investeringer mellem vores lande, forklarede Emmanuel Macron og fortsatte:

- Når jeg ser ud i dette konferencerum med hundredevis af erhvervsledere har jeg tillid til, at vi har en fælles økonomisk fremtid. 220 franske virksomheder er aktive i Danmark og danske virksomheder beskæftiger mere end 40.000 i Frankrig.

I arbejdet med reformer kæmper den franske præsident med en grundlæggende forskel mellem Danmark og Frankrig - nemlig tilliden mellem virksomheder og fagforeninger.

- Der er mistillid mellem aktørerne på nationalt niveau, vores medarbejdere er ikke i samme grad medlem af fagforeninger, og kvaliteten i dialogen er ikke så god. Det skal vi forbedre, og vi skal forbedre dialogen på virksomhedsniveau, forklarede han om situationen i Frankrig.

DI’s adm. direktør Karsten Dybvad slog i sin åbningsbemærkning netop til lyd for, at ”hemmeligheden” bag  den danske model mellem arbejdsmarkedets parter er to grundpiller: tillid og balance.

- Vi har vist, at virksomheder og medarbejdere kan arbejde sammen for et fælles bedste uden for meget politisk indblanding, sagde Karsten Dybvad. 

Læs også: Dybvad - Macron vil lære af Danmark

Lad os opbygge et digitalt indre marked, hvor vi fjerner barrierer, hjælper vores aktører, og hvor I får adgang til nye markeder. Emmanuel Macron, præsident, Frankrig

Digitalt indre marked

Emmanuel Macron vil gerne tage flere skridt i samarbejde med Danmark. Og derfor opfordrede han konkret til, at Danmark og Frankrig går forrest i arbejdet med at skabe et digitalt indre marked i Europa. Det er nødvendigt, hvis ikke den digitale udvikling skal dikteres af Kina og USA, forklarede Macron.

Generelt er der geopolitiske og handelsmæssige forandringer i gang internationalt, hvor EU skal agere mere offensivt i fællesskab.  Digitalisering og innovation er et af de områder, hvor der skal sættes ind.

- Jeg mener, at det som I (Danmark, red.) har leveret, og det, vi vil levere, skal op i europæisk skala. Derfor tror jeg, at der i de kommende måneder vil være vigtige kampe, vi skal vinde sammen på det her område. Vi skal sammen presse på for politiske reformer. Lad os opbygge et digitalt indre marked, hvor vi fjerner barrierer, hjælper vores aktører, og hvor I får adgang til nye markeder, der kan måle sig med USA og Kina, men baseret på vores egne standarder, sagde Macron.

Frankrig ser med stor skepsis på, at kinesiske virksomheder opkøber digitale firmaer i Europa, mens USA med blandt andet Amazon og Google dikterer banen for digitalisering.

- Hvis vi ikke leverer på den dagsorden i de kommende år, er vi underlagt de andres standarder, vurderede Emmanuel Macron.

Læs også: LM Wind Power åbner fabrik i Frankrig

15 mia. euro til uddannelse

Et tredje område, hvor den franske præsident kan hente inspiration i Danmark er på uddannelsesområdet. En reform til 15 mia. euro, hvis primære mål er at hæve bundniveauet, har topprioritet. Årtier med høj arbejdsløshed har sænket det generelle uddannelsesniveau, så det handler om at få flere unge i gang og om at få efteruddannelse ind som en naturlig del af arbejdslivet. Specielt i en verden under hastig forandring, hvor der er brug for nye kompetencer.

- Jeg er ikke bange for innovation. Jeg er bange for gamle forretningsmodeller og gammeldags arbejdspladser, sagde Macron og fortsatte:

- Når du er arbejdsløs, skal du efteruddannes. I samfundet skal man uddannes hele livet, det er den rigtige måde at beskytte befolkningen på.

Tidligere præsidenters succesparameter var dikteret af, om de kunne redde klassiske arbejdspladser og blokere for ændringer. Macron ser sin mission omvendt - Frankrig skal reddes med reformer og innovation. Og ifølge præsidenten er viljen hos befolkningen stor til at gå nye veje. Tidligere årtiers modstand mod forandringer er erstattet af risikovilje.

- Med de store forandringer, der er globalt, er det nødvendigt, at folk tør løbe en risiko og accepterer, at der sker fejl, og at man prøver igen, fortalte præsidenten.

Udover talen ved konferencen mødtes Emmanuel Macron med en mindre gruppe større virksomheder. Herunder Carlsberg, som benyttede dagen til at præsentere sin beslutning om at investere 100 millioner euro på bryggeriet Kronenbourg i Obernai, Frankrig.

Bag det fransk-danske erhvervsmøde stod udover DI også Danske Rederier, Landbrug & Fødevare, Dansk Erhverv, Dansk-Fransk Handelskammer, Business France og Republic Francaise.  

Læs også: Abena gør Frankrig til topmarked

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold