09.08.18 DI Business Nyheder

Nøgletal: Gudskelov! Fremgangen i eksporten fortsætter

Dansk eksport ser nu endelig ud til at være tilbage på sporet efter en nedslående start på året. Vigtigt for hele Danmark – en stærk dansk eksport = en stærk dansk økonomi.

Vareeksporten steg med 3,5 procent i juni. I løbet af hele første halvår af 2018 er vareeksporten faldet med 0,7 procent i forhold til året før, mens tjenesteeksporten tilsvarende er gået tilbage med 4,0 procent. Faldet i tjenesteeksporten skyldes især en eksportindtægt fra salg af et patent i starten af 2017 til en værdi af 9 mia. kr.

 - Det er virkelig godt at se, at eksporten nu på anden måned viser tegn på at rette sig. Dermed var maj måneds fremgang ikke bare en enlig glad svale i et ellers noget trist 2018 for dansk eksport. Eksporten er den store motor i dansk økonomi, så det er vigtigt, at vi får den tilbage i fulde omdrejninger, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Eksporten er den store motor i dansk økonomi, så det er vigtigt, at vi får den tilbage i fulde omdrejninger Allan Sørensen, Cheføkonom

- Det seneste års udvikling i eksporten har ellers været temmelig bekymrende. Vores vigtigste eksportmarkeder har oplevet pæn vækst, men vi har desværre ikke rigtig kunnet omsætte det til øget eksport, derfor glæder vi os ekstra meget over den stærke fremgang i juni, siger Allan Sørensen.

- Efterspørgslen i udlandet bør være stærk nok til, at de seneste måneders fremgang i eksporten kan fortsætte i resten af 2018. Særligt de europæiske markeder rummer i øjeblikket store muligheder for danske eksportvirksomheder. Væksten er høj i Østeuropa, men kigger vi længere mod syd så er der også kommet gang i væksten i eksempelvis Frankrig, Spanien og Portugal, siger Allan Sørensen.

- Der er afgørende for vores virksomheder, at den frie handel fortsat kan blomstre. USA og Kina er i gang med at optrappe handelskonflikten, og det kan svække væksten i verdensøkonomien og dermed dansk eksport. Men det kan også få direkte konsekvenser for danske fabrikker i eksempelvis Kina, som sælger til USA, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret