Claus Bisgaard Larsen, indkøbs- og lagerchef, Eldan Recycling, er udfordret af robotsucces, som  gør det vanskeligt at finde medarbejdere.

Foto: Alex Tran
30.08.18 DIB Nyheder

Roboteventyr kaster lange skygger over Faaborg

Kampen om kvalificerede medarbejdere spidser til på Fyn. Det mærker de i Faaborg-virksomheden Eldan Recycling, der ikke kan prale af at være en del af roboteventyret, men er en bundsolid, dansk maskinfabrik.

Indkøbschef Claus Bisgaard Larsen fra Eldan Recycling vil gerne slå det fast med det samme. Han er glad for den succes, som den fynske robotklynge har. Det er godt gået. Men succesen kaster skygger over Værkmestervej 4 i Faaborg, hvor Eldan Recycling har hovedsæde og producerer maskiner til genanvendelse af blandt andet bildæk og elkabler, som eksporteres til hele verden.

– Roboteventyret er helt fantastisk for Fyn og Danmark. Men robotindustrien opsluger alt, hvad der er af arbejdskraft. Det giver os nogle udfordringer, siger Claus Bisgaard Larsen.

Han fortæller, at det blandt andet tog ham ni måneder at finde en kvalificeret medarbejder til sin afdeling. Og at Eldan for nylig har haft voldsomme problemer med at finde en lærling.

– Vi kan ikke tilbyde alt det, som robotindustrien kan. Vi er ikke en del af en landsdækkende succes­fortælling. Vi har ikke alt det, som de har i moderne kontor- og arbejdsmiljøer. Og vi ligger ikke i Odense, men i Faaborg, som for nogle er lidt for langt ud på landet, siger Claus Bisgaard Larsen og tilføjer:

– Jeg mener, at vi er nødt til at gøre opmærksom på det. Fortælle det til pressen og politikerne, så vi sikrer, at der er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft på hele Fyn. Det er nu, at vi skal have indsluset nogle flere i industrien, hvis det ikke skal gå helt galt.

Pensionsalderen nærmer sig

Claus Bisgaard Larsens opråb kommer også fordi, at han og Eldan Recycling ser ind i en fremtid, hvor mange af virksomhedens faglærte medarbejdere begynder at nærme sig pensionsalderen.

– Vi har mange, der inden for en 10-års tid skal pensioneres. Og hvad gør vi så? Spørger Claus Bisgaard Larsen og giver selv en del af svaret.

Læs mere: Fra skoletræt teenager til betroet industritekniker

Vi skal ud og markedsføre os selv. Det nytter ikke, at vi sidder og gemmer os hernede i Faaborg. Claus Bisgaard Larsen indkøbs- og lagerchef, Eldan Recycling

– Det kan ende med, at vi lægger flere af vores opgaver hos underleverandører i udlandet. Men jeg hører, at de står i samme situation som os. De har også svært ved at tiltrække faglært arbejdskraft.

100 ledige job i robotklyngen

Et hurtigt kig på hjemmesiden for Odense Robotics, der er et netværk for virksomheder inden for robotindustrien på Fyn, viser også, at der er mange muligheder for dygtige faglærte på Fyn.

I skrivende stud er der 116 ledige job i robotklyngen. Eksempelvis kan du blive robotingeniør hos ­Cabinplant, teknisk support hos Universal Robots, maskinarbejder hos Scan Convert eller robotingeniør hos Mobile Industrial Robots.

Forventningen er, at robotklyngen, der tæller 120 virksomheder, inden udgangen af 2019 vil have ansat yderligere 1.100 personer, så medarbejderantallet runder 4.300. 

Formand for DI Fyn Poul Strandmark, adm. direktør i emballagevirksomheden Bluepack, mener ikke at robotindustrien har hele æren – eller skylden – for, at der er kamp om kvalificerede medarbejdere.

– Det er ikke en branche, der trækker fra på Fyn. Det er hele Fyn. Det går virkelig godt, siger Poul Strandmark.

Han fremhæver, at der også er skabt rigtig mange job på virksomhederne i Lindø Industripark, og at hele byggesektoren på Fyn boomer, så det nærmest er blevet umuligt at støve en ny medarbejder op.

Læs også: Universal Robots skal ansætte 250 i år 

Der skal arbejdes med attituden

Ifølge Poul Strandmark tvinger kampen om medarbejderne nu de fynske virksomheder til at kigge nærmere på ansøgere, der måske ikke i første omgang passer til det udbudte job.

– Det er dem, der passer 70 procent til stillingen. Måske har de ikke den helt rigtige uddannelse. Måske skal der arbejdes lidt med attituden. Det betyder også, at virksomhederne må bruge ekstra tid på at oplære og tilpasse medarbejderne, for at de kan fungere godt i jobbet, siger Poul Strandmark.

Det er dog ikke kun skidt, mener Poul Strandmark.

– Når det går så godt, som det gør på Fyn netop nu, så er det, at vi har chancen for at få nogle af dem ind på arbejdsmarkedet, som ellers har det lidt svært.

Med til historien hører også, at ledigheden på Fyn stadig er en smule over landsgennemsnittet. Ifølge den seneste opgørelse fra Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn lå ledigheden på 4,6 procent af arbejdsstyrken, hvor den på landsplan er fire procent.

Hos Eldan Recycling har de særligt fokus på at få flere unge til at få interesse for at arbejde hos dem.

– Vi skal ud og markedsføre os selv. Det nytter ikke, at vi sidder og gemmer os hernede i Faaborg, siger indkøbs- og lagerchef Claus Bisgaard Larsen og tilføjer:

– Det handler også om oplysning af de lokale unge og deres forældre. De skal ud og se, at et job som faglært hos os altså ikke er noget med røg og møg og ondt i ryggen.

Læs også: 700 ansatte og 75 ledige job

Fakta

Eldan Recycling


Eldan Recycling producerer maskiner til genvindingsindustrien. Det er eksempelvis maskiner, der muliggør genanvendelse af delene i et bildæk eller et kobberkabel.

 

Firmaet blev stiftet i 1956 af Ejvind Laursen. I 1971 etablerede Eldan Recycling sig i Faaborg. Siden 1999 har firmaet været ejet af svenske Carl Bennet AB – Lifco AB.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold