Foto: Nils Hougaard
02.09.18 DIB Nyheder

Mette Frederiksen: Vi skal ikke sende danskere ud på sidelinjen

Opkvalificering af ufaglærte danskere er i første række for Mette Frederiksen, som svar på virksomhedernes kamp med at finde de rette, nye medarbejdere.

Vi er snublende tæt på at ødsle en højkonjunktur væk på noget, der ikke giver en potentiel gevinst på den lange bane.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, når hun giver sit bud på den virkelighed, stadig flere virksomheder slås med – nemlig manglen på kvalificerede medarbejdere.

Omgivet af store sort-hvid billeder af tidligere statsminister-ikoner som Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og Poul Nyrup Rasmussen på væggene i Christiansborg-kontoret kan hun se ind i en ny politisk sæson, hvor hun går efter at blive den næste i rækken.

Og sæsonen skal blandt andet bruges på at realisere partiets bud på arbejdsudbud. Løsningen er ikke sort-hvid, men opsvinget må ikke spildes på kortsigtede ændringer af arbejdsmarked-, uddannelses- og udlændingepolitik.

– Vi har aldrig haft så meget udenlandsk arbejdskraft i Danmark som nu. Vi må i stedet insistere på at opkvalificere vores egen arbejdsstyrke. Vi ved, der kommer et overskud på omkring 70.000 danskere i de kommende år, og dem skal vi ikke bare sende ud på sidelinjen, siger Mette Frederiksen.

I 2017 rundede antallet af fuldtidsbeskæftigede udlændinge 200.000. Den danske arbejdsstyrke står til en markant vækst frem mod 2025 efter reformer, der blandt andet holder os længere på arbejdsmarkedet. Opkvalificeres de ikke i højkonjunkturen, står de stadig uden job, når opsvinget klinger af, og de udenlandske medarbejdere rejser hjem igen, forudser S-formanden. 

Læs også: Lars Løkke Rasmussen: Mangel på medarbejdere udfordrer opsving

Faglærte i fokus

En afgørende brik er at styrke indsatsen for at få flere faglærte.

– Den opgave skal vi alle være med til at løse. Virksomhederne skal tage flere unge ind, flere unge skal have øjnene op for mulighederne, og samfundet skal prioritere erhvervsuddannelserne, efter årtier hvor det er blevet mindre fedt for de unge at gå den vej, siger hun.

Uddannelsessnobberi og nedskæringer har ifølge Mette Frederiksen presset erhvervsfagene. 

– Når regeringen bliver ved med at gøre disse uddannelser ringere, er det en spand koldt vand i hovedet på produktionsdanmark, mener Mette Frederiksen.

Flere unge skal have øjnene op for mulighederne, og samfundet skal prioritere erhvervsuddannelserne Mette Frederiksen, Socialdemokratiet

Socialdemokratiet vil derfor rulle besparelser tilbage og gøre det nemmere at blive faglært, blandt andet gennem meritoverførsel af erfaringer og ved at skabe øget sikkerhed for praktikpladser, så de unge ikke må opgive halvvejs gennem uddannelsen.

Erhvervspraktik skal også have et løft, fordi kendskabet til mange erhvervsuddannelser er alt for lav.

Mette Frederiksen nævner som eksempel robotklyngen på Fyn, hvor virksomheder, skoler, forældre og kommune arbejder sammen om at få unge ind i den voksende industri. Den vej bør andre også gå.

– Situationen er jo, at mange ikke ved, hvad der sker på en fabrik i dag. Jeg er næsten sikker på, at 97 ud af 100 unge ikke ved, at Fyn har en stærk robotklynge, siger Mette Frederiksen.

Læs også: Fra skoletræt teenager til betroet industritekniker

Mådehold med udlændinge

Uddannelse af faglærte løser ikke virksomhedernes behov her og nu, og der er også reelt behov for udenlandske medarbejdere for at skabe yderligere vækst i Danmark, erkender hun. Medarbejder fra tredjelande uden for EU kan hentes ind, hvis der er særligt behov.

– Men en blind import af ufaglært arbejdskraft fra tredjelande skal vi være virkelig påpasselig med. Derimod er det helt reelt, at der kan være behov for højtuddannede specialister fra Venezuela eller andre lande, uanset om det er kortvarigt eller mere permanent. Og det vil jeg til enhver tid gerne gøre nemmere for de virksomheder, der i forvejen har orden i tingene, siger hun.

Hun henviser til såkaldte ”fast track”-ordninger, hvor virksomheder som tager lærlinge og har orden i overenskomst, skat, moms og arbejdsmiljø, får hurtigere grønt lys til den gruppe medarbejdere. Beløbsgrænsen på 418.000 kr. som minimumsløn for medarbejdere fra tredjelande vil hun dog ikke sænke, hvilket ellers er et gennemgående ønske fra DI’s medlemmer.

Udenlandske medarbejdere fra EU-lande er mere velkomne. Mette Frederiksen vil åbne jobcentre i lande som Frankrig, Spanien og Italien og give danske ambassader en aktiv rolle i virksomhedernes rekruttering.

– Der er 20 millioner ledige europæere, hvoraf en god del har en længerevarende uddannelse. Vi bør tænke mere i, at det er nemmere at finde en ung ingeniør eller smed i Spanien end at tage en fra Bangla­desh, lyder det fra S-formanden, som DI’s medlemmer også kan møde ved DI Topmødet 2018 tirsdag den 18. september.

Læs også: DI: God politiske aftale om beskæftigelsesindsatsen

Fakta

S-udspil om medarbejdermangel


Socialdemokraterne fremlagde i 2017 planen ”Vækst, der virker” med en opkvalificeringsreform og et flaskehalsudspil.


Læs mere: bit.ly/vækstdervirker

S-formand Mette Frederiksen er blandt hovedtalerne ved DI Topmødet 2018 tirsdag den 18. september. 


Senest 17. juni 2019 afholdes næste folketingsvalg. Det vil afgøre om Mette Frederiksen afløser Lars Løkke Rasmussen som statsminister

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold