10.09.18 DIB Nyheder

DI: Danmark på vej mod svageste eksportår siden finanskrisen

Eksporten faldt med 1,5 procent i juli. I de syv første måneder af 2018 er eksporten blot steget med 0,4 procent i forhold til året før.

- Eksporten er fortsat udfordret, og hvis ikke der kommer mere fremgang i eksporten, så har vi desværre kurs mod det svageste eksportår siden finanskrisen. Udviklingen i eksporten er højst overraskende, da der er forholdsvis høj vækst på eksportmarkederne, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

De seneste års styrkelse af kronekursen kan udfordre eksportvirksomhederne. Enten får de færre penge for deres varer, når de veksler, eller også bliver varerne dyrere for deres udenlandske kunder Allan Sørensen, Cheføkonom

- Efterspørgslen i udlandet bør være stærk nok til at give fremgang i eksporten. Derfor håber vi på et comeback til eksporten i sidste halvdel af 2018. Særligt USA og de europæiske markeder rummer i øjeblikket gode muligheder for danske eksportvirksomheder, udtaler Allan Sørensen. 

Over det seneste år er eksporten faldet til Sverige, Storbritannien, USA og Kina. Mens vi har haft fremgang i eksporten til Eurolande som Tyskland, Frankrig og Holland. 

- De seneste års styrkelse af kronekursen kan udfordre eksportvirksomhederne. Enten får de færre penge for deres varer, når de veksler, eller også bliver varerne dyrere for deres udenlandske kunder, siger Allan Sørensen. 

- Mangel på arbejdskraft kan have betydet færre eksportordrer. Der er gang i privatforbruget og investeringerne i Danmark, og udfordringer med at kunne levere til alle, kan få virksomhederne til at fokusere på hjemlige kunder, og dermed undgå besværet med eksempelvis told og svingede valutakurser, fastslår Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold