Næstformand i Europa-Kommissionen Jyrki Katainen, der har en fortid som statsminister i Finland, advarer om, at manglen på medarbejdere kan skabe alvorlige problemer for Europas vækst og økonomi.

Foto: Europa-Kommissionen
19.09.18 DIB Nyheder

EU-topchef: Manglen på medarbejdere kan tvinge virksomheder ud af Europa

Næstformand i Europa-Kommissionens Jyrki Katainen advarer om, at den udbredte mangel på faglærte medarbejdere kan tvinge europæiske virksomheder til at flytte job og vækst ud af Europa.

Det kan komme til at gå hårdt ud over Europas virksomheder og den europæiske økonomi, hvis ikke der bliver sat ind over for den store mangel på medarbejdere, der sætter sit præg på mange lande i EU.  

Det slår Europa-Kommissionens næstformand Jyrki Katainen fast i et interview til DI Business i anledning af DI’s topmøde 2018.

- Manglen på faglært arbejdskraft er en stor udfordring for næsten alle lande i Europa. Det er derfor, at vi er nødt til at finde på løsninger, både nationalt og på EU-niveau, siger han og tilføjer:

- Arbejdskraft er den største og vigtigste produktionsfaktor. Hvis virksomhederne ikke har medarbejdere nok, kan de ikke producere noget. Og hvis virksomhederne ikke kan få de medarbejdere, som de har brug for, risikerer vi, at virksomhederne rykker ud af Europa. Det vil være trist.  

Læs også: Løkke og Frederiksen: Vejen til Danmark skal være lettere for udenlandske specialister

Mobiliteten i Europa er ret lav, særligt hvis vi sammenligner med USA Næstformand i Europa-Kommissionen Jyrki Katainen

Vi flytter for lidt

Ifølge Jyrki Katainen, der har ansvar for job, vækst, investeringer og konkurrenceevne, er et af de store problemer, at europæerne simpelthen er for dårlige til at flytte på tværs af landegrænserne.

- Mobiliteten i Europa er ret lav, særligt hvis vi sammenligner med USA. Det er et særligt problem, fordi bevægelighed af arbejdskraften netop er en fundamental del af det indre marked, siger Jyrki Katainen.

Han mener desuden, at der er behov for at kigge på, hvordan flere europæere kan øge deres kompetencer og uddannelse. Her kan landende med fordel kigge på hinanden.

- Østrig og Tyskland har eksempelvis nogle meget velfungerende lærlingeforløb, som andre godt kunne lade sig inspirere af, siger Jyrki Katainen.

Læs også: Karsten Dybvad: Vi har historisk mulighed for at få indvandrere og efterkommere i job

Næstformand i Europa-Kommissionen Jyrki Katainen holdt talen 'Europe at work: The way to Industrial Leadership' på DI's Topmøde 2018 i TAP1 tirsdag d. 18. september 2018.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold