Hanne Zinck fra Scandinavian Packaging,  Peter Lanng Nielsen fra Keolis,  Lars Thinggaard fra Milestone System og  Christine Ørskov fra Orskov Yard fortalte om, hvad de gør for at få flere i job.

Video: DI
18.09.18 DIB Nyheder

Glade medarbejdere giver god bundlinje

Fire virksomheder fortæller, hvordan de har fået flere medarbejdere  ved at få fat i dem på kanten af arbejdsmarkedet og ved at skabe plads til lærlinge. Fælles for virksomhedernes oplevelser er, at de nye medarbejdere er glade for jobbet – og det viser sig på bundlinjen.

Danske virksomheder mangler medarbejdere. Det er efterhånden slået fast med syv-tommers søm. Men hvor skal de rette medarbejdere så findes? På DI Topmødet 2018 blev der givet konkrete bud på at hive dem fra kanten af arbejdsmarkedet tilbage ind, rekruttere udenlandske talenter og få oprettet flere lærlingepladser.

Det var plastvirksomheden Scandinavian Packaging, busselskabet Keolis, video-software virksomheden Milestone System og værftet Orskov Yard, der fortalte, hvordan de har fundet medarbejdere. 

Vi får nogle rigtig dygtige medarbejdere, men det er også enhver virksomheds pligt og ansvar at uddanne unge mennesker. Og de giver en masse ny viden fra skolerne Christina Ørskov, managing director og medejer, Orskov Yard

Virksomhederne har henholdsvis ansat fleksjobbere, flygtninge, udenlandske talenter og lærlinge. Og det har givet et positivt udslag for virksomhederne. Hos Scandinavian Pack har mere 30 pct. af deres medarbejdere ansat igennem jobcentre, da de ikke selv har kunnet komme i arbejde.

- Det giver dedikerede og loyale medarbejdere, fordi de er tilbage på arbejdsmarkedet. Og at have positive, engagere medarbejdere kan mærkes på bundlinjen, siger Hanne Zinck, COO og medejer i Scandinavian Packaging.

Erfaringen fra virksomhederne er, at gladere medarbejdere giver bedre produktivitet, færre sygedage og et bedre arbejdsmiljø. 

Læs også: DI: 200.500 nye job på 5 år

Skaber præcedens for flere i job

Virksomheder skaber på den måde ikke kun værdi for sig selv, men også for de nye medarbejdere.

- Jeg føler, at det er min anden familie, siger 35-årige Nazliya Mohammed, der er buschauffør hos Keolis.

Nazliya er flygtning fra Syrien. Hun har lært bedre dansk på arbejdspladsen og blevet integreret hurtigere i Danmark. Det er de fordele, som arbejdsmiljøet hos Keolis skaber, der giver Nazliya en stor arbejdsglæde.

- Vi ansatte Nazliya, fordi hun har et meget stort engagement. Vi kan med Nazliya og andre ligesindede et lys og en tro på noget. Så der ikke bøvl, men nærmere glæde, siger Peter Lanng Nielsen, adm. direktør i Keolis.

Nazliyas glæde ved jobbet smitter af på passagererne. Der er flere andre syrisk-kurdiske kvinder, der har spurgt om, hvordan de kan få arbejde hos Keolis og køre bus. Nazliyas glæde ved jobbet har dermed også mere vidtrækkende konsekvenser og giver præcedens for andre om at komme i job.

Læs også: Syrisk buschauffør er blevet lokal kendis i Odense

Gør dig selv lækker

Samtidig med at der mangler medarbejdere, mangler mange på erhvervsuddannelserne en praktikplads. Lærlinge giver en enorm værdi på arbejdspladsen, og det er der flere virksomheder, som finder ud af. En af dem, der prioriterer lærlinge højt er værftet Orskov Yard.

- De er magiske, siger Christina Ørskov, managing director og medejer af Orskov Yard, om deres lærlinge.

- Vi får nogle rigtig dygtige medarbejdere, men det er også enhver virksomheds pligt og ansvar at uddanne unge mennesker. Og de giver en masse ny viden fra skolerne, som vi også bruger, siger hun.

Hos Orskov Yard er målsætningen, at minimum 10 pct. af medarbejderne skal være lærlinge.

Hvad er så rådet til virksomheder, der gerne vil have lærlinge? Det er kort sagt, at man skal være attraktiv – eller med virksomhedsledernes egne ord ”lækker”.

- Et godt råd: tag ansvar og gør dig lækker over for de unge. Åbn virksomheden og vis, hvad virksomheden kan tilbyde, siger Christine Ørskov.

Læs også: ”En dag sidder jeg i din direktørstol”

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold