Borgmester Ib Boye Lauritsen (V) i Ikast-Brande Kommune glæder sig over, at kommunen atter er øverst på skammelen i DI's Lokalt Erhvervsklima 2018

Video: Marie Victoria Nedergaard
03.09.18 DIB Nyheder

Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima

Det bedste sted at drive virksomhed i Danmark er Ikast-Brande Kommune efterfulgt af Herning og Hedensted. Det viser Dansk Industris undersøgelse af de danske kommuners erhvervsklima, som knap 7.700 virksomheder har deltaget i.

Hvis der var nogle, der troede, at valget af en ny borgmester kunne rokke ved Ikast-Brandes position som Danmarks bedste erhvervskommune, tog de fejl.  

Dansk Industris (DI) årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsklima viser nemlig, at Ikast-Brande igen-igen har taget titlen, som den kommune, hvor de lokale virksomheder er allermest tilfredse med erhvervsklimaet.

Sejren bliver – ikke overraskende – taget rigtig godt imod på borgmesterkontoret i Ikast-Brande.

- Jeg er jo ny borgmester, og derfor ville det være rigtig surt, hvis vi var røget ned på en 10ende plads. Det ville have gjort ondt. Desuden er jeg selv fra erhvervslivet, hvorfor jeg går rigtig meget op i, at vi har et godt erhvervsklima i kommunen, siger borgmester Ib Boye Lauritsen (V).

Han tilskriver sejren, at der fra et samlet byråd er fokus på, at Ikast-Brande er en god kommune at drive virksomhed i.

- Vi vil være Danmarks erhvervskommune, siger han.

Fra DI lyder det også, at de i Ikast-Brande er et foregangseksempel for andre kommuner i Danmark.

- Ikast-Brande har vundet i Lokalt Erhvervsklima i otte ud af ni år. Det taler sit eget tydelige sprog om en kommune, hvor både politikere og embedsværk er virkelig gode til at servicere og skabe smidige forhold for områdets virksomheder, siger adm. direktør for DI, Karsten Dybvad.  

Læs også: Video: Nu kommer LE2018

For nogle dele af Danmark er det en selvfølge, at der kommer nye virksomheder og arbejdspladser til. Sådan er det ikke for os Ib Boye Lauritsen (V), borgmester Ikast-Brande kommune

Godt erhvervsklima i Midt- og Vestjylland

DI’s undersøgelse viser generelt, at de Midt- og Vestjyske kommuner er rigtig godt kørende. På anden og tredjepladsen i årets opgørelse over det bedste erhvervsklima kommer Herning og Hedensted, efterfulgt af Nordfyns Kommune og Ringkjøbing-Skjern, viser en analyse af tallene.

Ifølge Karsten Dybvad er det slående, at tidligere års positive resultater for det centrale Jylland ligefrem er blevet forstærket.

- Det midtjyske område har tradition for en høj bevidsthed om, at når det går godt for kommunens virksomheder, så får kommunen tilført arbejdspladser og skattekroner til bedre skoler, dagsinstitutioner og anden velfærd, siger DI’s direktør.

Ikast-Brandes borgmester Ib Boye Lauritsen ser den midtjyske succes som udtryk for, at virksomheder og arbejdspladser i regionen ikke kommer af sig selv, men tværtimod er noget, der bør kæmpes for.

- For nogle dele af Danmark er det en selvfølge, at der kommer nye virksomheder og arbejdspladser til. Sådan er det ikke for os. Her er ikke noget, der er givet eller kommer nemt. Vi skal være lidt mere aktive, siger han.

Ifølge DI’s undersøgelse er virksomhedernes tilfredshed med erhvervsklimaet den laveste i og omkring de største byer. På landsplan har der dog igennem flere år været stadig større tilfredshed med erhvervsklimaet i kommunerne.

Læs også: Lokalpolitikere vil erhvervslivet – men Jylland vil det mest

Lokalt Erhvervsklima 2018

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er niende år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • Knap 7.700 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer i alt 350.000 arbejdspladser, hvilket svarer til knap 20 pct. af den private beskæftigelse.
  • Her i 2018 er undersøgelsen udvidet med enkelte nye spørgsmål og flere nye statistiske indikatorer. Undersøgelsen giver derfor et endnu mere nøjagtigt billede af kommunernes erhvervsvenlighed. Det betyder dog, at sammenligning med placeringer i tidligere år skal tages med et mindre forbehold.
  • Som noget nyt er resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer også opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Kilde: Lokalt Erhvervsklima 2018

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold