Adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri,  advarer om, at det kan koste vækst og arbejdspladser, hvis ikke virksomhederne kan få de faglærte medarbejdere, de har brug for.

17.09.18 DIB Nyheder

Mange virksomheder søger forgæves efter faglærte

Det er især faglærte medarbejdere, som virksomhederne må sande, at de ikke kan rekruttere, viser nye tal. Ifølge DI-topchef Karsten Dybvad er problemet så omfattende, at virksomhederne er nødt til at hente folk udefra.

Kampen om de faglærte medarbejdere spidser til. Hvor det sidste år var 47 procent af virksomhederne med forgæves rekruttering, der var på udkig efter faglærte, så er andelen i år vokset til 58 procent. Det viser en rundspørge til medlemmerne af Dansk Industris (DI) virksomhedspanel. I alt 467 virksomheder har svaret.  

Meldingerne fra virksomhederne understreger ifølge adm. direktør i DI Karsten Dybvad, at der skal sættes ind nu for at hjælpe virksomhederne med at få de medarbejdere, som de har behov for.

- Vi hører fra virksomhederne, at de må sige nej til ordrer, fordi de mangler medarbejdere. Det betyder, at vi taber arbejdspladser og mister økonomisk vækst, siger Karsten Dybvad og tilføjer:

- Det går godt i Danmark. Spørgsmålet er, hvor længe vi ønsker, at den gode udvikling skal fortsætte.

Vi har brug for dygtige faglærte, som kan gå mere eller mindre direkte ind på virksomhederne Karsten Dybvad, Adm. direktør

Flere skal tage en erhvervsuddannelse

Ifølge Karsten Dybvad skal der sættes ind på flere fronter for at hjælpe virksomhederne med at få de medarbejdere, som de har behov for.

For det første skal der gøres en indsats for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse – og det uanset om de kommer direkte fra grundskolen, fra gymnasiet eller fra et job som ufaglært.

- Det betyder også, at vores virksomheder skal oprette alle de praktikpladser, der er behov for, siger Karsten Dybvad, der hilser det velkomment, at regeringen sidste uge fremlagde sit erhvervsskoleudspil, der netop sigter på at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Læs også: Ros til udspil: Endelig skal erhvervsskoler være sexede

Sænk beløbsgrænsen

For det andet er det nødvendigt at gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere faglærte medarbejdere udefra, mener Karsten Dybvad.

Derfor opfordrer DI politikerne til at sænke beløbsordningen til et niveau, hvor de har mulighed for at ansætte dygtige udenlandske faglærte til danske lønninger. Konkret foreslår DI, at beløbsgrænsen sænkes fra 418.000 til 325.000 kroner i årsindkomst.

- Vi har brug for dygtige faglærte, som kan gå mere eller mindre direkte ind på virksomhederne. De vil få en løn efter overenskomsten, og de vil bidrage til det danske samfund, når de betaler skat. Det er folk, som vil være en ubetinget gevinst for Danmark, siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad og tilføjer:

- Hvis regeringen og Folketingets partier sænker beløbsgrænsen til 325.000 kroner, vil virksomhederne kunne hente medarbejdere i udlandet inden for en lang række fag. Og det er præcis de medarbejdere, som de mangler.

Ifølge DI vil det også være godt, hvis det bliver kortlagt, om der er faglærte i for eksempel Sydeuropa, der vil tage til Danmark for at arbejde.

Læs også: DI vil trække sydeuropæisk arbejdskraft til Danmark

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold