Bossætningskonsulent Almina Nikontovic i Frederikshavn Kommune har været uvurderlig i fastholdelsen af udenlandske medarbejdere, siger virksomhedsledere.

Foto: Michael Bo Rasmussen
24.10.18 DIB Nyheder

"Jeg henter de nye medarbejdere på togstationen"

Bosætningskonsulent Almina Nikontovic bringer virksomheder og kommune i tæt samarbejde. Fokus er på god modtagelse af ­udenlandske medarbejdere.

Bosætningsnetværk er ikke noget alle kommuner har, men Frederikshavn Kommune har to: Et i Skagen og et i Frederikshavn. Virksomheder mødes her hver anden måned for at diskutere fastholdelse af nye medarbejdere i byerne. Til møderne er bosætningskonsulent fra kommunen, Almina Nikontovic, en nøgleperson.

– Virksomhederne har taget fat og gjort en indsats for at få medarbejderne godt på plads. Men det er godt for de udlændinge, der bor her, at have en kontaktperson, de kan henvende sig til, når de føler sig på bar bund. De bruger mig som en slags kulturtolk, siger Almina Nikontovic.

Læs også: Nordjysk netværk skaffer udenlandske medarbejdere

Jeg sørger for at hjælpe med et socialt netværk gennem foreningsliv, danskundervisning og meget mere. Bosætningskonsulent Almina Nikontovic, Frederikshavn Kommune

Med hjælp fra virksomhederne har Almina hjulpet over 80 nye medarbejdere og deres familier godt på plads, mens 20 nye familier i øjeblikket hjælpes.

Læs også: "Vi er nødt til at kigge til udlandet efter medarbejdere"

Forlader Danmark efter fem år

Tal fra Dansk Industri (DI) viser, at over halvdelen af højtuddannede udlændinge har forladt Danmark efter kun fem år. Det personlige møde og en god modtagelse er altafgørende for at vende den tendens. Og det gælder om at have hele familien godt på plads.

For Almina indebærer det i samarbejde med erhvervslivet at hjælpe med al det praktiske, som for eksempel at finde job til ægtefællen, men også at mødes i øjenhøjde og med åbne arme.

– Jeg henter de nye medarbejdere og deres familie på togstationen, når de ankommer hertil. Og jeg sørger for at hjælpe med et socialt netværk gennem foreningsliv, danskundervisning og meget mere, siger Almina Nikontovic.

Alminas indsats er betydningsfuld både for virksomheder og medarbejdere. Det er tydeligt, når ord som ildsjæl og uvurderlig bliver brugt af virksomhedslederne om Almina.

Læs også: Danskere: Udlændinge en gevinst for vores arbejdspladser

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold