03.09.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Virksomhederne sukker efter it-talenter

Knap 40 pct. af landets største virksomheder oplever udfordringer med at rekruttere medarbejdere med it-kompetencer. Når virksomhederne ikke kan få de medarbejdere de ønsker, går det ud over ordrebogen og væksten, fordi der må takkes nej til ordrer.

Dobbelt så mange store virksomheder (250 + ansatte), har svært ved at ansætte de it-specialister, de skal bruge i dag, i forhold til for bare fire år siden. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Det bekymrer DI, der frygter at manglen på it-kompetencer kan gå ud over væksten.

Manglen på it-kompetencer er et problem, fordi virksomhederne har brug for at skabe nye digitale løsninger. De store virksomheder står for en stor del af den innovation og effektiviseringsgevinster, som digitaliseringen giver mulighed for.

- Lige nu står rigtig mange virksomheder midt i en digital omstilling, og hvis ikke virksomhederne kan få de rette medarbejdere til at hjælpe med dét, så går omstillingen i stå. Det gør, at virksomhederne går glip af de store fordele, der er ved at blive mere digital, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i DI . 

Vi skal gøre det nemmere for virksomhederne at tiltrække udenlandske it-talenter Christian Hannibal, Digitaliseringspolitisk chef

- Når knap 40 pct. af vores store danske virksomheder har vanskeligt ved at få de medarbejdere, de gerne vil have, så er det klart, så må man takke nej til ordrer og nedjustere sine vækstplaner, eller lægge arbejdspladserne i andre lande, siger Christian Hannibal.

Udfordringerne er blevet større over de seneste år. I 2014 var det kun 20 pct. der havde oplevet vanskeligheder med at rekruttere it-specialister, i dag er det tal oppe på 39 pct. Alene fra 2017 er tallet steget med 5 procentpoint. Flere danske virksomheder vender sig derfor mod udlandet. I 2017 havde 15 pct. af de store virksomheder således forsøgt at rekruttere it-specialister fra udlandet. I år har hele 18 pct. af virksomhederne valgt at gå den vej.

- Det er nødvendigt at sætte ind på alle fronter. Vi skal gøre det nemmere for virksomhederne at tiltrække udenlandske it-talenter, vi skal have flere igennem en it uddannelse, og vi skal have efteruddannelsen i it-kompetencer sat på skinner, siger Christian Hannibal.

- Heldigvis er der flere unge, der har søgt ind på en it-uddannelse, men hvis ikke der er studie og lærepladser til dem, eller hvis vi ikke formår at holde fast i de udenlandske studerende efter studiet er færdigt, så kommer det ikke til at gøre en forskel i virksomhederne, siger Christian Hannibal.

 

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold