Nordjysk netværk skaffer udenlandske medarbejdere
Frederikshavns virksomheder hjælpes ad med at få nok udenlandske medarbejdere. Job til ægtefæller og et crickethold fastholder attraktive talenter.
I fabrikshallerne på Niels Juels vej i Frederikshavn plejede der at være støj fra svejsning, motorer og maskiner i drift. I dag emmer fabrikken af ro. Det er tydeligt, at hallerne, der siden 1973 har huset MAN Energy Solutions’ (tidl. MAN Diesel & Turbo) produktion, er blevet højtteknologiske. Udviklingen af de store propeller til skibe, som virksomheden specialiserer sig i, kræver ingeniører med speciale i hydrodynamisk analyse og it-specialister.
– Vi søger medarbejdere, der er meget specialiserede. De medarbejdere hænger dog ikke på træerne, og de er svære at få ud af de større byer, siger Marianne Koch Fischer, HR Business Partner i MAN Energy Solutions.
De unge fra Frederikshavn bliver støvsuget væk til større byer, der tilbyder uddannelse. Og de kommer typisk ikke tilbage efter uddannelsen. Derfor kigger MAN Energy Solutions mod udlandet. Senest har de ansat en it-specialist fra Iran og en el-ingeniør fra Ungarn.
– Det er lidt skægt, at det er nemmere at få en fra Iran til at flytte til Frederikshavn, end det er med en københavner, siger Marianne Koch Fischer.
Læs også: "Jeg henter de nye medarbejdere på togstationen"
80 familier på plads
Det er ikke nemt at vænne sig til livet i Danmark, når både kultur og arbejdskultur er uvant. Det gjorde, at nogle medarbejdere rejste hjem igen – til stor skuffelse for virksomhederne i Frederikshavn.
Læs også: "Vi er nødt til at kigge til udlandet efter medarbejdere"
Vi er gået stærkt ind på tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft og ligeledes modtagelse. Marianne Koch Fischer, HR Business Partner i MAN Energy Solutions
Derfor er virksomhederne i Frederikshavn gået sammen om at danne et netværk, der har til formål at fastholde de nye borgere – hvad end de er fra Danmark eller længere væk. Det såkaldte bosætningsnetværk omfatter 15 virksomheder og har eksisteret i tre år. Siden da har 80 familier fået hjælp gennem netværket til at slå sig permanent ned i Frederikshavn, og 20 nye ligger i pipelinen.
– Vi er gået stærkt ind på tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft og ligeledes modtagelse, siger Marianne Koch Fischer. Med kampagnen ”Move North” og bosætningsnetværket sikres fokus på at fastholde medarbejdere.
Seks ud af 10 af MAN Energy Solutions udenlandske medarbejdere har fået hjælp i gennem netværket til blandt andet at finde idrætsklubber og hjælpe med job til ægtefællen, og i 2019 starter de i netværket et kursus i dansk arbejdsmarkedskultur.
Læs også: Udenlandsk leder: ”Danskere er ikke så åbne, som de tror”
Startede cricket-hold
Den bedste fastholdelse er god modtagelse. Det er mantraet blandt virksomhederne i den nordjyske kommune. De nye medarbejdere hjælpes også med at etablere et liv i fritiden, de er glade for.
Det efterlevede producenten af komponenter til fiberoptiske kabler og olie-gas industrien, Roblon A/S, da en pakistansk medarbejder savnede cricket og ville flytte til Aalborg.
– Vores medarbejder er meget glad for at spille cricket, men der var ikke noget hold i Frederikshavn. Så han ville flytte til Aalborg, hvor han kunne spille. Men vi ville ikke af med ham i byen, så Roblon oprettede og finansierede et crickethold, siger Kim Müller, teknisk direktør hos Roblon, der også sidder med i netværket.
Efterfølgende tog Kim fat i netværket, og der gik ikke længe før holdet blev fyldt ud af medarbejdere fra andre virksomheder. Nu kan Frederikshavn bryste sig af at være Nordjyllandsmestre i cricket. Cricketholdet er en konstant påmindelse for virksomhederne om vigtigheden af at hjælpe de nye medarbejdere til at etablere et godt socialliv.
– Det er vigtigt, at der er værdi i det, man laver. Også efter klokken 16. Vi satser på det hele menneske. Det vil sige, at vi også pådrager os ansvaret for at få den nye medarbejder med i det lokale foreningsliv. På den måde sørger vi for, at ingen sidder tilbage alene i mørket efter arbejdstid, siger Kim Müller.
Læs også: Blog: Risiko for ensomhed efter klokken 16
Tre trin til god modtagelse
Når en medarbejder finder vej til Frederikshavn, har netværket i samarbejde med Frederikshavn Kommune udarbejdet en tre-trinsplan for god modtagelse.
Planen indebærer, at de får en kontaktperson på kommunen. De bliver derefter hjulpet i gang med at få et socialt liv efter arbejde samt hjælp med al det praktiske, der skal ordnes, når man flytter til Danmark. Og medarbejderen får hjælp til et job til partneren.
– Vores netværk arbejder aktivt for at skaffe job til ægtefællen. Det betyder, at vi deler CV’er mellem hinanden, og vi holder godt øje med, hvem der mangler arbejdskraft, siger Marianne Koch Fischer.
Netværket har indtil videre fået 60 ægtefæller i job på den måde.
– Det skaber en meget hurtigere integration i lokallivet og i Danmark, påpeger Kim Müller.
Faldende indbyggertal skaber en mangel på 2.225 medarbejdere i Frederikshavn de næste otte år.
Samtidigt trækker byen store investeringer til. Derudover skal 625 medarbejdere findes på grund af investeringer i især havnen, vurderer Erhvervshus Nord i Frederikshavn. Manglen på medarbejdere er derfor presserende.
Læs også: Nye tal: Mangel på medarbejdere betyder 45.000 færre job
DI MENER
Eksemplet fra Frederikshavn er værd at følge, mener Linda D. Wendelboe, chef for DI Global Talent. Her er de konkrete bud på et løft af integrationen og fastholdelsen af højtuddannet og faglært, udenlandsk arbejdskraft.
- International Citizens Service-centrene (ICS) har samlet myndighederne, udlændinge møder, ét sted. De skal prioriteres og videreudvikles.
- Genåbn Work in Denmarks jobprogram for medfølgende ægtefæller. 81 pct. af de højtuddannede udenlandske medarbejdere bliver længere end fem år, hvis ægtefællen finder job.
- Styrk nye medarbejderes tilknytning til lokalsamfundet og foreningslivet. Det er vigtigt med sociale relationer – også uden for arbejdspladsen.