Det indre marked er en kæmpe fordel for Hagens Fjedre fortæller, adm. direktør Henrik Hagens. Men der er stadig potentiale for at få fjernet unødige benspænd for den fri bevægelighed af varer og tjenester.

Foto: Hagens Fjedre
27.09.18 DIB Nyheder

Ny rapport: Indre marked er en kæmpe gevinst for både små og store virksomhed

Handlen med varer og tjenester skaber 56 millioner job på tværs af EU. Det viser en undersøgelse af det indre markeds betydning fra Erhvervsministeriet.

Siden 1945 har Hagens Fjedre i Støvring leveret fjedre til både virksomheder i ind- og udland. Nogle af fjedrene ryger i europæiske biler. Nogle i medicoudstyr og andre igen i industrimaskiner.

Havde det ikke været for det indre marked ville Hagens Fjedre imidlertid haft meget svært ved at udvikle sig til den succesrige forretning med 110 ansatte, som virksomheden er i dag. Det fortæller adm. direktør Henrik Hagens.

- Omkring 50 procent af vores salg går til udlandet – heraf langt det meste til Europa. Derfor er det klart, at vores muligheder uden det indre marked ville være meget begrænsede, siger Henrik Hagens og tilføjer:

- Havde vi ikke det indre marked ville vi skulle bruge mange kræfter og ressourcer, hver gang vi skulle sælge eller købe noget fra et andet land i EU. Det ville hæmme vores virksomhed voldsomt og gøre det svært at vokse.

Vi har en tendens til at fokusere på de store og globale danske virksomheder, når vi snakker om fordelene ved frihandel og globale markeder Anders Ladefoged, Underdirektør

100 milliarder kroner i gevinst

Hagens Fjedre er langt fra ene om at nyde stor gavn af det indre marked. Tværtimod viser en ny rapport udarbejdet for Erhvervsministeriet af konsulenthuset Højbjerre Brauer Schultz, at såvel virksomheder som borgere i EU har store fordele af, at der er fri bevægelighed for varer og tjenester på tværs af EU.

Ifølge Erhvervsministeriets rapport er Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) fem procent højere end det ville være i fraværet af det indre marked. Og et typisk LO-ægtepar kan ifølge ministeriet takke det indre marked for en årlig gevinst på 65.000 kroner.

På EU-plan tegner handlen med varer og tjenester sig for i alt 56 millioner job.

Ifølge erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) understreger beregninger endnu engang, at det indre marked er en hjørnesten i EU-samarbejdet, som vi skal værne om og videreudvikle.

- Det danske medlemskab af EU’s indre marked er helt afgørende for vækst og arbejdspladser i alle dele af Danmark. Uden adgangen til det indre marked ville vi have betydeligt færre penge hvert år til at opretholde vores generelle velstand, skriver han i en pressemeddelelse i anledning af, at han i dag, torsdag, præsenterer rapporten ved en konference i Bruxelles, som afholdes i samarbejde med tænketanken European Policy Centre.

Læs hele rapporten.

Små virksomheder nyder godt af EU

I Erhvervsministeriets rapport er der som noget nyt også kigget nærmere på, hvordan det indre marked gør hverdagen lettere for de mindre virksomheder.

Konkret peger rapporten på, at det indre marked gør det muligt for små virksomheder at deltage i europæiske og globale værdikæder, hvor de leverer et lille komponent i et større produktion.

Ifølge europapolitisk chef i Dansk Industri (DI) Anders Ladefoged er det en vigtig pointe, der til tider bliver overset i debatten om EU’s betydning for dansk erhvervsliv. 

- Vi har en tendens til at fokusere på de store og globale danske virksomheder, når vi snakker om fordelene ved frihandel og globale markeder. Men det hører med til historien, at der findes mange mindre danske virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser ved at være underleverandører til andre virksomheder med succes på den internationale scene, siger Anders Ladefoged. 

Læs også: EU-Kommissionen: Milliarder af euro venter på danske virksomheder

Fjern barrierer for fri handel

Tilbage hos Hagens Fjedre er de da også glade for, at det indre marked både direkte og indirekte er med til at øge deres afsætningsmuligheder. Men der er også rum for forbedring, mener adm. direktør Henrik Hagens.

- Der skal være så få barrierer som muligt. Det hæmmer væksten, når medlemslande i EU på trods af det indre marked ligger snubletråde ud for handel og investeringer, siger Henrik Hagens.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold