Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte på Sundhedsindustriens dag og fortalte om de kraftige forbedringer, som sundhedsvæsnet har gennemgået de seneste år. Han løftede samtidig sløret for, at regeringen i uge 43 kommer med et nyt udspil, der skal løfte sundhedsvæsnet yderligere.

Foto: Jonas Forup Stubkjær
11.09.18 DIB Nyheder

Op-op-op: Ti år med fremgang for sundhedsindustrien

Trods finans- og gældskrise har de seneste 10 år budt på markant fremgang for eksporten af danske sundhedsprodukter.

En lang optur. Sådan kan de sidste ti års udvikling for eksporten af danske sundhedsprodukter beskrives. Fremgangen betyder, at eksporten af danske sundhedsprodukter i 2017 rundede 110 milliarder kroner. 10 år tidligere blev der eksporteret for cirka det halve, viser en analyse fra Dansk Industri.

Direktør i Dansk Industri (DI) Tine Roed ser udvikling som et tegn på, at den danske sundhedsindustri står stærkt på de globale markeder.

- Mennesker over hele verden benytter hver eneste dag danskproducerede lægemidler – fra medicin til demens og allergi til høreapparater og proteser. Og på hospitaler og i laboratorier finder du dansk produceret udstyr, siger Tine Roed og tilføjer: 

- Både for Danmark og milliarder af mennesker verden over er den danske sundhedsindustri og dens produkter af helt afgørende betydning.

Læs hele analysen. 

Der skal arbejdes målrettet for at øge sundhedsindustriens eksport Tine Roed, Direktør

Fremgang - selv i krisetider

Fremgangen for sundhedsindustrien er sket i et tiår, der ellers nok har budt på markante økonomiske begivenheder, som kunne have skubbet til eksporten. Tænk blot på finanskrisen, der startede i 2008 og som de efterfølgende år satte sit negative aftryk på økonomien, samt den europæiske gældskrise i 2012.

- Når det alligevel er gået godt for industrien, så afspejler det, at der på globalt plan er stor efterspørgsel på de danske virksomheders produkter både i opgangstider og når økonomien har det mindre godt, siger Tine Roed.

Eksportfremgangen har også betydet, at den danske sundhedsindustri er kommet til at fylde markant mere i den samlede andel af den danske eksport.

Hvor sundhedsindustrien i 2007 stod for knap 10 procent af eksporten, så tegner den sig i dag for 16 procent.

Langt til 200 mia. kr.

Står det til regeringens vækstteam for life-science området, skal den imponerende fremgang for sundhedsindustriens eksport fortsætte i de kommende år. Vækstteamet har sat et mål om at eksporten skal runde 200 milliarder kroner i 2015. Svarende til en fordobling fra 2015.

Det er et meget ambitiøst mål, der vil kræve en eksportvækst på 7,6 procent om året i gennemsnit. Det er ikke nået i hverken 2016 eller 2017. Og eksporten har skuffet meget i starten af 2018.

- Det understreger, at der skal arbejdes målrettet for at øge sundhedsindustriens eksport, siger direktør Tine Roed.

Den gode nyhed er, at der også er gode vækstmuligheder for sundhedsindustrien i alle dele af verden. Det skyldes blandt andet den generelle befolkningsvækst, en aldring af befolkningen i mange lande og mere velstand, påpeger Tine Roed.

- Det er en udvikling, som den danske sundhedsindustri skal udnytte til at øge sit salg og skabe vækst og arbejdspladser både herhjemme og i udlandet, siger hun.

Læs også: Send mere mad, medicin og maskiner til Italien

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold