Plastflasker er et blandt mange produkter fremstillet af den danske industri, der i fremtiden vil indeholde langt højere andel genanvendt plast.

Foto: Colourbox
27.09.18 DI Business Nyheder

Over målet: Danske virksomheder vil genanvende 200.000 ton ekstra plast

Danske virksomheder har forpligtet sig til at genanvende 202.400 ton plast. Det er det dobbelte af, hvad EU kunne forvente. Hos Bryggeriforeningens medlemmer skal 50 procent af plastforbruget være genanvendt i 2025.

Når du køber en flaske vand fra Aqua d’Or i år 2025, vil mindst halvdelen af flasken være lavet af genanvendt plast. Det er det mål, virksomheden bag flaskevandet i fællesskab med andre bryggerier og tapperier har sat gennem deres brancheorganisation, Bryggeriforeningen.

- Vi har som branche givet et håndslag på dels at hæve andelen af genanvendt plast i vores flasker fra nuværende 25 pct. til 50 pct. inden 2025 og dels at alle indsamlede plastflasker via pantsystemet bruges til at fremstille nye fødevareemballager, siger Knud Loftlund, afdelingschef for miljøforhold i Bryggeriforeningen.

Omregnet til vægtmål betyder det, at 6.000 ton ekstra plast vil blive genanvendt i produktionen hos Bryggeriforeningens medlemsvirksomheder.

Og de er langt fra alene. Flere danske virksomheder har givet pledges (frivillige mål) som opfølgning på EU-Kommissionens mål om, at EU-lande samlet skal øge mængden af genanvendt plast med 10 mio. ton inden 2025.

Læs også: Virksomheder vil genbruge mere plast end nogensinde før

Hvis de andre lande klarer det ligeså godt som Danmark, vil vi nå det dobbelte af Kommissionens mål Karin Klitgaard, Underdirektør

Dansk Industri (DI) har med indsamlet virksomhedernes pledges, som samlet giver 202.400 ton ekstra genanvendt plast årligt inden 2025. Det er over 2 pct. af EU-Kommissionens mål, mens den danske befolkning kun udgør ca. 1 pct. af befolkningen i EU. Det tal kan vi godt bryste os af i Danmark, mener miljøpolitisk chef i DI Karin Klitgaard.

- Vi ved først, hvad andre EU-lande har målsat sig, når EU endelig melder ud om målet er nået til oktober. Men hvis de andre lande klarer sig ligeså godt som Danmark, vil vi jo nå det dobbelte af Kommissionens mål, siger Karin Klitgaard.

Læs også: Cirkulær økonomi skal vinde ordrer til Danmark

Større efterspørgsel efter genanvendt plast

Hos Bryggeriforeningens medlemsvirksomheder er EU-Kommissionens mål kun en brik i et større spil. De sigter efter cirkulær økonomi med øgede tiltag i både pantindsamling og i produktion.

- Vores medlemsvirksomheder vil gerne tage ansvar. Så vi sigter højt, og vi vil på den længere bane stræbe efter hundrede procent cirkulær emballage, der vil kunne genanvendes i nye produkter om og om igen, siger Knud Loftlund.

Efterspørgslen efter miljøvenlige produkter er stigende. Det kan mærkes hos foreningens medlemmer, hvor der også er stor velvilje for at kunne levere på den efterspørgsel. Derfor har det ikke været noget problem at få medlemmerne med på idéen.

- Det er både forbrugere og indkøbere, der efterspørger mere genanvendt plast i produkter. Derfor bliver det også mere attraktivt at finde nye løsninger inden for cirkulær økonomi, siger Knud Loftlund.

Læs også: Arkitekter gør bæredygtighed til forretning

Guleroden frem for pisken

EU-Kommissionen forventes at melde ud den 31. oktober 2018 om deres mål på 10 mio. ton er nået. Hvis ikke Kommissionen er tilfreds med mængden eller kvaliteten af de løfter, virksomhederne kommer med, varsles lovgivningsindgreb for at nå målene.

- Vi har fået guleroden før pisken, og det er klart den bedste løsning. På den måde kan virksomheder aktivt omstille deres produktion og udvikle smarte løsninger. Hvis lovgivningen rammer virksomheder ville samme grad af innovation ikke være garanteret, siger Karin Klitgaard.

Læs også: Vegetariske døtre i fokus på kødkonference

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret