Arla Foods fordobler andelen af genanvendt plast i deres produktion.

Foto: Arla Foods
10.09.18 DIB Nyheder

Virksomheder vil genanvende mere plast end nogensinde før

Mere plast skal genanvendes i Europa  – ellers truer ny lovgivning. Sådan lød udmeldingen fra EU i januar, og det følges der op på af  Arla Foods. De er med i nyt initiativ fra DI, der vil indfri Kommissionens mål.

Vi skal blive bedre til at genanvende plast. Det er budskabet fra EU-Kommissionen, der er i gang med at samle frivillige mål (pledges) fra virksomheder for genanvendelsen af plast. Målet er, at andelen af plast, der genanvendes i produktion forøges med 10 mio. ton inden 2025.

Arla Foods bruger i forvejen over en ottendedel genanvendt plast i produktionen, men målet er at skrue det tal op til det dobbelte ton inden år 2025. For Arla er guleroden frem for pisken fra Kommissionen en perfekt løsning.

- Det fordrer et bedre samarbejde mellem producenter af plast og os, der bruger plast i vores produktion. Vi skal have det mindst mulige klimaaftryk, og det er vi fælles om at klare i Danmark, siger miljøchef hos Arla Foods, Jan Dalsgaard Johannesen.

Dansk Industri (DI) støtter EU-Kommissionens idé og fulgte i maj op med søsættelsen af 'Erhvervsinitiativ for god plastpraksis 2025', der skal sætte skub i og samle mål fra medlemsvirksomhederne, som Arla er med i. Medlemsvirksomhederne med i initiativet har allerede påtaget sig at genanvende over 100.000 ton plast årligt inden 2025 - tilsvarende Danmarks befolkningsmæssige andel af Kommissionens mål. 

- Det er positivt, at Kommissionen lægger op til en markedsdrevet proces, hvor virksomhederne finder løsninger i stedet for, at vi får trukket en bestemt lovgivning ned over hovedet. De løsninger ligger der også et stort eksportpotentiale i, da Danmark i forvejen står stærkt på miljøteknologi, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Læs også: Blog: Vælg selv - gulerod eller pisk vil sætte gang i virksomheders brug af genbrugsplast

Vi er allerede godt på vej til at indfri målet fra dansk side Karin Klitgaard, Underdirektør

Danske virksomheder vil nå målet

Arla Foods har målsat tæt på 10.000 ton ekstra plast til genanvendelse inden 2025. Dermed er det den virksomhed uden for plastindustrien, der har sat det højeste mål.

- Vi er en stor virksomhed, så vi mener også, at vi har et stort ansvar. Initiativet her bygger oven på vores i forvejen ambitiøse mål om, at al plast, vi bruger i produktionen, skal kunne genanvendes i 2020, siger Jan Dalsgaard Johannesen.

Det er et godt skridt på vejen mod at indfri EU-Kommissionens mål, mener Karin Klitgaard:

- Hvis man groft deler Kommissionens mål om at øge andelen af genanvendt plast i virksomheder med 10 mio. ton relativt ud blandt lande, så burde Danmark stå for ca. 100.000 ton, så vi er allerede godt på vej til at indfri målet fra dansk side, siger Karin Klitgaard.

Europæerne producerer hvert år 25 mio. ton plastaffald. Blot 30 pct. af det indsamles til genanvendelse. Kommissionens samlede vurdering af pledges fra hele EU præsenteres den 31. oktober 2018. Er Kommissionen ikke tilfreds med mængden eller kvaliteten af de løfter, virksomhederne kommer med, varsles lovgivningsindgreb for at nå målene.

Læs også: Arla: Nye markeder kræver mere - og mere professionel – sikkerhed

Skal din virksom-hed være med?

Kontakt Louise Bünemann i DI’s miljøenhed på lobu@di.dk om, hvordan din virksomhed kan være med i 'Erhvervsinitiativet for god plastpraksis 2025.'

Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold